3D yazıcı teknolojisiyle ev nasıl yapılıyor?
3D yazıcılar ile ev inşa edebilmek için kullanılan proje bilgisayarına belli yazılımlar yüklenmesi gerekiyor. Bu yazılımlar yüklendikten sonra çizilen taslağın büyüklüğüne göre inşaat yapımı sürüyor. Daha önce prefabrik evlerden alışkın olduğumuz, inşa edilecek olan ev parçalarının başka yerde üretilmesi koşulunun da olmaması 3D yazıcı teknolojisini daha çekici kılıyor. Bunun yerine, inşaat sahasına robot 3D printer ekstrüzyonları yerleştiriliyor ve beton ya da fiberglas dökerek istenilen ölçekte duvar üretilebiliyor.
Dünya’da 3D teknolojisi ile inşa edilen örnekler
Dünya’da 3D teknolojisi ile inşa edilen ev örnekleri bizden çok daha fazla. Örneğin Fransa’da 3D yazısı ile yapılan 95 metrekarelik dört odalı ev satışa çıkarıldı. 3D teknolojisi ile yapılan ve standart inşa maliyetinden yüzde 20 daha ucuza gelen evin projesi 54 saatte tamamlandı. Evin 3D yazıcıdan çıkarılması ise zeminden tavana doğru gerçekleşti. Pencere, çatı ve kapının yerleştirilmesi dört ay süren evin arada kalan boşlukları ise çimento ile dolduruldu. Evin yalıtımı için de poliüretan kullanıldı.
Amsterdam’da bir kanal evi ise altı metre yüksekliğindeki kamermaker isimde bir yazıcı ile üretildi. Evi parça parça odalar biçiminde ortaya çıkaran yazıcı, üç metre yüksekliğindeki bir bloğun çıktısını bir haftada alıyor. Sürdürülebilir kimyasal malzemeler kullanan yazıcı, karbon elyafı gibi oldukça esnek ve aynı zamanda sağlam malzemeler kullanabiliyor.
3D yazıcı ile üretilen ilk ofis ise Dubai’de yapıldı. Yapım aşamasında İngiltere ve Çin’de dayanıklılığı test edilmiş özel bir çimento karışımı kullanılan ofis, Birleşik Arap Emirlikleri Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum’un uzun süreli projelerinden biri. El Maktum 2030’a kadar Dubai’deki binaların yüzde 25’inin, üç boyutlu yazıcı kullanılarak inşa edilmiş olmasını hedefliyor.
Ülkemizde 3D yazıcı teknolojisi nerede?
Yurt dışındaki örnekleri kadar fazla olmasa da ülkemizde de bu konuyla ilgili önemli adımlar atılmaya başlandı. 3D yazıcı üretim firması olan Contour Crafting’in yüzde 30’unu satın alan Doka Kalıp, seri üretime hazırladığı üç boyutlu yazılar ile bina inşaatlarını hızlı bir şekilde tamamlamayı hedefliyor. İnşaat sektörünün her türlü konut ve altyapı projesi için uygun olmasının yanı sıra, olası afetler sonrasında mağdurların konaklama ihtiyacını da robotlar sayesinde hızlı bir şekilde giderebileceği söyleniyor. Buna ek olarak bu robotik yazıcılar bina yükselirken gerekli olan inşaat demiri sabitlemesi, boru ve elektrik tesisatı gibi diğer süreçleri de insan gücünü inşaata dahil etmeden yapabiliyor.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da 3D yazıcı ile ev yapmanın projelerinden biri olduğunu ve bununla ilgili olarak Hollandalı bir şirket ile görüştüklerini belirtti.
İBB üç boyutlu yazıcılarla ev yapıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden biri olan İSTON, 3D teknolojisi ile evler inşa etmeye başladı. Bu teknoloji ile yapılan çevreci, düşük maliyetli ve hızlı inşa edilebilen evlerin ilkinin inşasına Tuzla’da başlandı. İstanbul Tuzla’da inşa edilen 155 metrekarelik evin dış kaba inşaatı yerli üretim 3D robotla sadece bir haftada tamamlandı. Evin inşaatında İSTON Ar-Ge ekibinin depreme son derece dayanıklı olarak beyan ettiği özel formül kullanılıyor. İSTON Ar-Ge Müdürü Emre Örtemiz, “Geliştirdiğimiz harç sayesinde bu görmüş olduğunuz katmanları, sürekli bir şekilde imal edebiliyoruz. Bu binanın kaba inşaat kısmını 3 boyutlu yazıcımız ile bir hafta gibi kısa bir sürede tamamladık. Bu teknolojinin klasik inşaat yöntemlerine göre demir ve kalıp işçiliği gerektirmemesi, mimari serbestisinin yüksek olması, iş sağlığı ve güvenlik açısından daha güvenli sahalar oluşturması sebebiyle farklı avantajları mevcuttur” dedi.
Önleyici sigortalar 3D yazıcı teknolojisinde nasıl işliyor?
Corpus Sigorta, Sigorta Grubu Risk Koordinatörü Savaş Yılmaz konuyla ilgili olarak “Bu tip teknolojilerle yapılan yapılarda çok daha az personel kullanılıyor. Bu sebeple olası iş kazaları ve inşaat yapımı aşamalarındaki riskler de doğru oranda düşüyor. Örnek vermek gerekirse yüksek alanlarda çalışma azaldığından inşaat yapımı esnasındaki hasar riskleri düşüyor. Projenin uygulama kusurları haliyle minimize ediliyor. Bu sayede önlenen hasarlar ile sigortalıların iş sürekliliği sağlanmakta ve sigorta şirketlerinin yaptığı İnşaat All Risk poliçelerindeki hasar prim oranları dengede kalabiliyor” dedi.
Kaynak:
https://tr.sputniknews.com/20210710/ibb-uc-boyutlu-yaziciyla-bir-haftada-155-metrekarelik-bina-insa-etti-1044937089.html
https://ab.ibb.istanbul/ibb-zemin-istanbulla-yerli-teknolojiyi-destekleyecek/