MacKenzie Scott
Listenin ilk sırasında yazar ve hayırsever MacKenzie Scott bulunuyor. Dünyanın en zengin kadınlarından biri olarak kabul edilen Scott, 1970 yılında ABD’de dünyaya geldi. Princeton Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı üzerine uzmanlaştıktan sonra Nobel ödüllü Toni Morrison’ın asistanlığını yapmaya başladı. Jeff Bezos’un eski eşi olan ve Amazon’un kurulmasında büyük katkıları olan MacKenzie Scott, 2014 yılında kurmuş olduğu zorbalık karşıtı organizasyon Bystander Devrimi’mini başında bulunuyor. MacKenzie Scott ayrıca 2019 yılından itibaren yaklaşık 36 milyar dolarlık servetinin yarısını bağışlamak için The Giving Pledge ile anlaşma imzaladı.
Kamala Harris
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, 2021 yılının en başarılı iş kadınları arasında ikinci sırayı alıyor. ABD tarihinde başkan yardımcılığı yapan ilk Afroamerikalı kökenli kadın olan Harris, daha önceden Kaliforniya’dan Birleşik Devletler Senatörü olarak görev yapıyordu. Kamala Harris ayrıca, 2010 ile 2014 yılları arasında California eyaletinin Adalet Bakanlığı görevini yürüttü.
Christine Lagarde
Fransız avukat ve siyasetçi Christine Lagarde, 2021’in en güçlü iş kadınları arasında üçüncü sırada yer alıyor. 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Lagarde, Nicolas Sarkozy tarafından atanan François Fillon hükümetinde Ekonomi, Maliye ve Sanatyi Bakanı’ydı. Dominique de Villepin hükümetinde ise Tarım, Balıkçılık ve Ticaret Bakanlığı yaptı. Christine Lagarde ayrıca, 28 Haziran 2011’de IMF’nin ilk kadın başkanı olarak seçilmişti.
Mary Barra
General Motors’un yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü olan Mary Barra, 15 Ocak 2014 yılından beri bu görevi üstleniyor. Büyük bir küresel otomobil üreticisi şirketin ilk kadın CEO’su olan Barra, daha önce General Motors’da, Global Ürün Geliştirme, Satın Alma ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.
Melinda French Gates
Bill & Melinda Gates Vakfı’nın kurucusu ve başkan yardımcısı Melinda French Gates, kariyeri boyunca Microsoft, Publisher, Microsoft Bob, Encarta ve Expedia görev aldı. ABD’nin önde gelen hayırseverlerinden biri olan Melinda French Gates, 1996 yılından 2003 yılına kadar da Duke Üniversitesi’nin mütevelli heyetinde yer aldı. Drugstore.com’un da yönetim kurulunda bulunan French Gates, hayırseverlik projeleri için 2006 yılında buradaki görevini bıraktı. Bill Gates ve Melinda French Gates, kişisel servetlerinin 28 milyar dolarından fazlasını, kurdukları vakfa bağışladı.
Abigail Johnson
ABD’li milyarder iş kadını Abigail Johnson, 2014 yılından beri ABD’li yatırım firması olan Fidelity Investments’ın (FMR) CEO’su. Fidelity International’ın da başkanı olan Johnson, şirketin yüzde 24,5’ine sahip. Yaklaşık 16 milyar dolar servete sahip olan Johnson, dünyanın en zengin kadınlarından biri.
Ana Patricia Botin
İspanyol bankacılık devi Santander Group’un yönetim kurulu başkanı olan Ana Patricia Botin, bankanın kurucusu olan ailenin dördüncü nesil üyesi. Aralık 2010’a kadar Santander UK’de CEO olarak görev yapan Botin, Şubat 2013’te BBC Radio 4’da İngiltere’nin en güçlü üçüncü kadını seçildi. 2015’te ise İngiliz finans sektörüne hizmetlerinden dolayı Britanya İmparatorluk Nişanı’nı aldı.
Ursula von der Leyen
Alman siyasetçi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Angela Merkel’in kabinesinde 14 yıl hizmet verdi. Almanya’nın ilk Savunma Bakanı da olan von der Leyen, bu görevden önce 2009 - 2013 yılları arasında Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ve 2005 - 2009 arasında Aile, Yaşlı İnsanlar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı da yaptı. Temmuz 2019’dan beridir Avrupa Komisyonu başkanlığını sürdürüyor.
Tsai Ing-wen
Tayvan’ın ilk kadın cumhurbaşkanı olan Tsai Ing-wen, göreve gelmeden önce 2012 - 2016 yılları arasında Demokratik İlerleme Partisi’nde başkan olarak görev yapıyordu. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’den sonra Doğu Asya’daki ikinci kadın başkan olan Ing-wen, Ulusal Tayvan Üniversitesi’nde lisans, Cornell Üniversitesi’nde yüksek lisans ve Londra Ekonomi Üniversitesi’nde ise doktora yaptı.
Julie Sweet
Accenture’un CEO’su olan Julie Terese Sweet, listenin 10’uncu sırasında yer alıyor. Julie Sweet aynı zamanda Accenture’un Küresel Yönetim Komitesi üyesi. The New York Times’a göre ABD’nin en güçlü iş kadınlarından biri olan Julie Sweet, 2016’dan 2019’a kadar Fortune dergisinin “En Güçlü Kadınlar” listesinde ilk sırada yer aldı.
Listede iki Türk iş kadını da bulunuyor
Forbes’un yayınladığı 2021 listesinde, COVID-19 aşısının mucitlerinden Özlem Türeci ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da bulunuyor.
Özlem Türeci
Türk kökenli Alman bilim insanı Özlem Türeci, listenin 48’inci sırasında yer alıyor. Kanser araştırmaları konusunda uzmanlaşan Türeci, BioNTech’in baş tıbbi sorumlusudur. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapan Türeci, aynı zamanda Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde de dersler veriyor. Türeci aralarında Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Asturias Prensliği Ödülü ve Aydın Doğan Ödülü de dahil birçok ödül ve madalya aldı.
Güler Sabancı
Sabancı ailesinin üçüncü nesil üyesi olan Güler Sabancı, listenin 77’nci sırasında yer alıyor. Sabancı Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Sabancı, kariyerine Lassa’da başladı ve grubun farklı şirketlerinde çeşitli görevlerde yer aldı. Güler Sabancı aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi'nin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı, Sakıp Sabancı Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın da Mütevelli Heyeti Başkanı.
Kaynak: https://www.forbes.com/power-women/#28f7e1cc5e25