Demir çelik sektöründe iş güvenliği

Demir çelik sektöründe iş güvenliği

Ağır olarak kabul edilen demir çelik endüstrisi, iş güvenliğinin en önde tutulması gereken iş kollarından biri. Son derece ağır ve büyük makinelerin kullanıldığı bu sektördeki iş güvenliği konusunu yakından inceledik.

Ağır ve son derece büyük malzeme ve makinelerin bir yerden diğerine taşındığı bu sektörde, sıcaklığı 1800 dereceye kadar çıkan erimiş metaller, toksik ve aşındırıcı maddeler bu sektörde çalışanlar için tehlike arz edebiliyor. Bu maddeler hava yoluyla solunum sistemimize girmesi sağlığımız açısından büyük risk oluşturuyor.

Demir çelik sektöründe kazalar

Kas ve iskelet sistemi yaralanmaları, demir-çelik sektöründe oldukça sık görülüyor. Endüstrideki makineleşmeye rağmen, ağır ve büyük kalıplı materyaller işçiler tarafından taşınıyor. Buna ek olarak etrafın temiz tutulması da önem teşkil ediyor. Aksi takdirde kayma-düşme durumlarında burkulma ve kırılma ile karşı karşıya kalabiliriz. İşin yapılması esnasında rotasyon, takım çalışması ve güvenlik eğitimleri; risklerin azalmasına yardımcı oluyor.

Fiziksel tehlikelerden kaynaklanan hastalıklar

Çelik sektörü en çok gürültüye maruz kalınan sektörlerden biri. Kulaklık kullanılmadığı durumlarda işitme kaybı yaşanması da muhtemel. Ayrıca, bazı büyük makineler ortamda sürekli olarak titremeye de neden oluyor. Ek olarak matkaplar, testereler ve çekiçler de işçilerin titreşime maruz kalmasına neden olur. Tüm vücudun titreşime maruz kalması, bulanık görmeye ve hareketten kaynaklanan baş dönmesine sebebiyet verebilir.  

Yüksek ısı cilt yanmalarına neden olurken lazer gerektiren işlemler göz retinasını tahrip edebiliyor.
Yüksek ısı cilt yanmalarına neden olurken lazer gerektiren işlemler göz retinasını tahrip edebiliyor.

Demir-çelik endüstrisinde neredeyse binden fazla kimyasal madde kullanılıyor. Bu maddelerin her biri üretim sürecinin belirli evrelerinde devreye giriyor. Kömürün yanarak kok haline gelmesi sürecinde katran, benzen ve amonyak ortaya çıkıyor. Kükürt dioksit ve azot oksit içeren dumanlara maruz kalmak, solunum yolu hastalıklarına, kemik iliği hasarlarına, anemiye ve kan kanserine neden olabiliyor.

İşçiler için sağlık ve güvenlik önlemleri

Sırasıyla yerel ve genel havalandırmaya başvurulması ile kişisel koruyucu donanımlarının kullanımı, demir-çelik sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek için çok önemli. Kimyasallara, tozlara ve dumanlara karşı solunum koruyucu maskeler ve solunum cihazları kullanılmalı. Aksi takdirde akciğer kanseri ve kan kanseri gibi ölümcül hastalıklarla karşılaşma riski ne yazık ki çok yüksek. Bunlarla birlikte silikoz ve asbestoz gibi hastalıkların önlenebilmesi için de solunum yollarını korumak zorunludur. 

Demir-çelik sektörü en çok gürültüye maruz kalınan sektörlerden biridir.
Demir-çelik sektörü en çok gürültüye maruz kalınan sektörlerden biridir.

Ayrıca lazer kullanımı sırasında paravanlar, göz koruyucu gözlükler, maskeler veya siperlikler kullanılmadığı takdirde retinada yırtıklar meydana gelebilir. Bunlarla birlikte ortamda bulunan diğer tozlar, duman ve buhar da gözler için tehlikeli olabilmekle beraber aynı zamanda çok yüksek ısıdaki erimiş metaller, gözler için büyük riskler oluşturabilir. Bütün bu risklere karşı uygun koruyucu gözlükler takmak kazalarla karşılaşıldığında gözlerin hasar görmesine engel olacaktır.

Daha önce belirtildiği gibi, demir-çelik sektörü en çok gürültüye maruz kalınan sektörlerden biridir. Makinelerin çalışması, demir-çelik taşınması, havalandırma ve diğer işlemlerin yapıldığı sırada meydana gelen gürültü, sektörde uzun süre çalışan işçiler için uzun süreli duyma kayıplarına neden oluyor. Ayrıca ani gürültü şokları zar travmalarına ve yırtılmalarına yol açıyor. Bütün bunlar önemli risk faktörleridir ve bunları azaltmak için mutlaka mühendislik önlemlerinin yanında kulak koruyucu donanımlar, kulaklıklar ve tıkaçlar kullanılmalıdır.

Kaynak:

https://www.isguvenligi.net/iskollari-ve-is-guvenligi/demir-celik-sektorunde-is-sagligi-ve-guvenligi/

Benzer İçerikler

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapay zeka etkisi

İş sağlığı ve güvenliği alanında yapay zeka etkisi

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!