Ahırkapı’ya demirlenen gemiler ne durumda?

Ahırkapı’ya demirlenen gemiler ne durumda?

Ahırkapı Limanı son günlerde özellikle arıza yapan gemilerin demirletildiği bir liman olarak karşımıza çıktı. Hem yerli hem de yabancı bandralı arıza yapan gemiler, spesifik olarak Ahırkapı’ya demirletilmese de buradaki gemilerin akıbetinin ne olduğu merak konusu. Konuyla ilgili olarak son zamanlarda arızalanan ve Ahırkapı Limanı’na çekilen gemileri sizler için inceledik.

MY EFEKAN 1

Geçtiğimiz ağustos ayında Kocaeli’den Romanya’ya seyir halindeyken arızalanan demir yüklü konteyner gemisi Ahırkapı Limanı’na yönlendirildi. Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kocaeli'den Romanya’ya seyir halindeyken seperasyon şamandırası TAD içerisinde (Boğaz girişi mevkisi) makine arızası yaşandı” açıklamasını yapmıştı. Arızalanan MY EFEKAN 1 gemisi, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile kılavuz kaptanın koordinesinde KURTARMA-12 römorkörü ile demirletildi. Gemi bir süre burada kaldıktan sonra çekildi.

Croatia

Geçtiğimiz nisan ayında ise Tanzanya bandıralı Croatia isimli yüz metre boyundaki demir ve çelik yüklü gemi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü civarında arıza yapmıştı. Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre kuru yük gemisi KURTARMA 8 ve 12 römorkörleri ile kurtarıldı ve Ahırkapı Limanı’na çekildi. Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valiliği, "Boğaz’da seyir halindeki CROATIA isimli 100 metre boyundaki demir çelik yüklü gemiden, saat 22.30 sıralarında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü mevkiinde makine arızası bildirilmiştir. Söz konusu bildirim üzerine, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait KURTARMA-8 ve KURTARMA-12 isimli römorkörler ivedilikle yönlendirilerek gemi Ahırkapı demir bölgesine çekilmektedir. Alınan ilk bilgilere göre olayda deniz ve çevre kirliliğine yönelik herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir” dedi. 

Tanzanya bandralı kuru yük kemisi Croatia geçtğimiz günlerde arıza yapıp Ahırkapı Limanı’na çekildi.
Tanzanya bandralı kuru yük kemisi Croatia geçtğimiz günlerde arıza yapıp Ahırkapı Limanı’na çekildi.

Consolidator

Geçtiğimiz ağustos ayında İtalya’dan Ukrayna’ya seyir halindeyken Kınalıada açıklarında makine arızası yaşayan 190 metrelik yük gemisi de Ahırkapı Limanı’na demirletilmişti. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklama “İtalya'dan Ukrayna'ya seyir halindeyken Kınalıada açıklarında makine arızası yaşayan Consolidator adlı 190 metre boyundaki dökme yük gemisi, Gemi Trafik Hizmetleri koordinasyonunda kılavuz kaptanımız ve KURTARMA-7 Römorkörümüz eşliğinde Ahırkapı'ya demirletildi" şeklindeydi.

Doğan

Üç gün önce Haydarpaşa Mendireği açıklarında 90 metre boyundaki Doğan isimli dökme yük gemisi arızalanarak Ahırkapı Limanı’na çekildi. Gemi Trafik Hizmetleri koordinasyonunda kılavuz kaptan ve Mehmetçik römorkörü refakatinde çekilen gemi için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından "İtalya’dan Bulgaristan’a seyir halindeyken Haydarpaşa Mendireği açıklarında makinesi arızası yapan 90 metre boyundaki DOGAN isimli dökme yük gemisi, Gemi Trafik Hizmetleri koordinasyonunda kılavuz kaptanımız ve Mehmetçik römorkörümüz refakatinde Ahırkapı’ya emniyetle demirletildi" açıklamasında bulundu. 

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı olan Ahırkapı Limanı’ndan bir görünüm. Ahırkapı Limanı Kennedy Caddesi üzerinde bulunuyor.
İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı olan Ahırkapı Limanı’ndan bir görünüm. Ahırkapı Limanı Kennedy Caddesi üzerinde bulunuyor.

Ahırkapı Limanı’nda güncel durum ne?

Limanda sürekli bir şekilde uzun süre boyunca demirlenmiş bir gemi bulunmuyor. Gemiler, problemleri giderildikten ve çeşitli kontroller yapıldıktan sonra rotalarına devam edebiliyor. Ahırkapı Limanı özel olarak arızalı gemilerin uğrak yeri olsa da limanda gemiler yakıt ikmali için de durabiliyorlar. Corpus Blog olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre Ahırkapı Limanı’nın “arızalı gemileri buraya çekme” gibi bir görev tanımı veya İstanbul Liman Başkanlığı tarafından atanmış bir görevi bulunmuyor. Ahırkapı Limanı, diğer limanlara bakış daha sakin yeni ve âtıl olduğundan burayla ilgili olarak alınan bilgiler de ne yazık ki netlik kazanamıyor. 

Benzer İçerikler

Konteynerlerinizi güvende tutmanın en iyi yolu: Lashing

Konteynerlerinizi güvende tutmanın en iyi yolu: Lashing

Çin limanlarından dünyaya yayılan kelebek etkisi

Çin limanlarından dünyaya yayılan kelebek etkisi

Geçmişteki gemi yangınları

Geçmişteki gemi yangınları

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!