Günümüzde, fiziksel kayıplar kadar fabrikanın iş sürekliliği ve finansal kayıp yaşamaması da oldukça önemli. Fabrikalara önleyici sigortacılık kapsamında sunulan ek teminatlar içinde saha ziyaretleri esnasında risk tespitleri ve tespitlerde eksikliklerin ilgili yetkililere bildirilmesi de yer alıyor.
Risk mühendisleri fabrikaların yeni yatırımları öncesinde, inşaat anından faaliyete geçtiği ana kadar risk mühendisliği danışmanlık hizmeti de veriyor. Bu sayede sonradan yapılacak tavsiyelerin önüne geçiliyor ve baştan doğru adımlar atılarak sağlıklı poliçeler yapılıyor.
Yerel ve uluslararası kontrollerin önemi
Sigorta teklif çalışması sonrasında yapılan saha ziyaretlerinde, fabrikada olası yangın oluşabilecek alanlardaki önlemler titizlikle inceleniyor; alınması gereken önlemler yerel mevzuat ve uluslararası NFPA (National Fire Protection Association-Ulusal Yangından Korunma Kurumu) standartları kapsamında belirleniyor, riskler raporlanarak önleyici sigortacılık kapsamında fabrika işletmesinin korunmasına katkıda bulunuyor.
Fabrikalardaki iş güvenliği ile alakalı olarak, daha önce OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) firmaları tarafından kontrollerin yapılmış olması, sigorta şirketleri için avantajlı bir durum. Eğer bu kontroller yapılmamış ise sigorta şirketinin risk mühendisleri bu kontrolleri yapıp gördükleri eksiklikler de raporluyor. Bu sayede hem fabrikanın riskler minimize ediliyor hem de ilgili kişiler can güvenliği konusunda bilinçlendiriliyor.
Online risk analizleri
Fabrikalardaki risk mühendisliği çalışmaları COVID-19 salgını nedeniyle sadece fiziksel olarak sahada yapılmıyor. Uzmanlar, bu dönemlerde temasın azaltılması adına online risk analizleri de gerçekleştirilirken; bir fabrikanın kayıp yaşama ihtimali olan tüm birimleri için hizmet verilebiliyor. Fabrikalar için saha ziyaretleri yapılmasına gerek kalmadan, fabrikanın olduğu bölgenin koordinatları noktasal olarak geocoding programları ile incelenip geçmiş istatistiklere bakılıyor; fabrika için olası doğal afet riskleri seviye olarak ölçülüyor ve sonuçlar sigortalılarla paylaşılıyor. Yani Sigortacılık sektörü, son yıllardaki iklim değişiklikleri nedeniyle yaşanan doğal afetler sonucu meydana gelen hasarların öncesinde de sigortalıların yanında oluyor ve farkındalık yaratarak önleyicilik misyonunu yerine getiriyor.
Fabrika kıymetlerinin kaybı da önlenebiliyor
Fabrikalardaki makine ve ekipmanların kullanımı esnasında birçok arıza ve hasar yaşanabiliyor. Bu hasarların yaşanmasını engellemek için olan önleyici bakım faaliyetlerinin yapılıp yapılmadığı, bağımsız kurumlar tarafından denetimlerin varlığı kontrol ediliyor; poliçe döneminde takipleri yapılıp bu konudaki eksikliklerin önüne geçilmesi sağlanıyor.
Sonuç olarak; fabrikaya ait bina, makine, tesisat, demirbaş gibi kıymetlerin değerlerinin doğru tespiti de önemli. Sigortacılık çalışmalarında, doğru yapılmayan bir poliçe sonrasında yaşanan hasarlarda, sigortalıların finansal açıdan kayıplar yaşadığı sıklıkla görülüyor. Bu aşamada, doğru bedel tespitlerinin yapılması finansal kayıpların önlenmesinde önemli rol oynuyor. Sigorta poliçesi hazırlanırken; fabrika faaliyetine ve kullanılan makinelere özel olarak konusunda uzman risk mühendislerininin veya bağımsız eksperlerin, kıymetlerin doğru değerlerini tespit etmesi gerekiyor. Doğru değerleri tespit edilen sigortalılar hem gerçekçi primler ödüyor hem de hasar anında sorun ve finansal kayıp yaşamıyor. Ve tabii ki uzmanlar tarafından yapılmış olan tavsiyelerin ve önerilerin kontrolleri yapılıyor, bu başlıklar özel olarak takip ediliyor.