Sigorta brokeri ve risk danışmanı Marsh, Küresel Sigorta Piyasası Endeksi’nde 2021 ve 2022 yıllarına dair değerlendirmesini duyurunca; sonuçların dünyada yaşanan risklerden birebir etkilendiği daha net biçimde ortaya çıktı. Bu etki beklenen bir sonuç, öyle ki riskler arttıkça kişiler ve kurumlar kendisini daha çok güvenceye almak istiyor. Risk artıkça sigorta maliyetleri de yükseliyor.
Marsh’ın Küresel Sigorta Piyasası Endeksi’ne göre sigorta fiyatları, 2021’in ilk çeyreğinden itibaren gösterdiği ılımlı artış trendini sürdürdü ve 2022'nin ikinci çeyreğinde yüzde 9 oranında arttı. Fiyat artışındaki oran ilk çeyrekte yüzde 11 olmuştu. Yanı sıra dijital gelişmelerin hayata günbegün daha çok dahil olmasıyla birlikte siber sigortaların fiyatlarında da ilk çeyreğe kıyasla yavaş olsa da artışın sürdüğü kaydediliyor.
Rapor bize neler söylüyor
Raporda öne çıkan bazı bulgular ise şöyle:
● Rapora göre, “Küresel Sabit Kıymet Sigortası”nda fiyatlar, önceki çeyrekteki yüzde 7'lik artışı kaybedip 2022'nin ikinci çeyreğinde bir puanlık düşüşle ortalama yüzde 6’ya geriledi.
● “Sorumluluk Sigortaları” fiyatlarına bakıldığında ise, önceki çeyrekte görülen yüzde 4'e kıyasla ortalama yüzde 6 oranında artış kaydedildi.
● Siber risklerden kaynaklı finansal ve profesyonel sigortalardaki fiyatlandırma oranı, yüzde 16 ile ana sigorta ürün kategorilerinde en yüksek artışı yakalayabildi. Bir önceki çeyrekte bu oran yüzde 26 ile daha yüksekti.
● Siber sigorta fiyatlarındaki artış, bu çeyrekte yavaşlamış olsa da ABD'de yüzde 79, İngiltere'de ise yüzde 68'e yükseldi. Önceki çeyrekte ise sırasıyla yüzde 110 ve yüzde 102'ye yükselmişti.
● ABD, İngiltere ve Pasifik'te yönetici sorumluluk sigortası oranlarında ise düşüş görüldü.
Savaş ticaret koşullarını zorluyor
Raporla ilgili dikkat çeken hususların başında, Ukrayna'da devam eden krizin tedarik zincirindeki aksamaların ve artan enflasyonun birbirine sıkı sıkıya bağlı olmasının sonuçları geliyor. Savaşın devam etmesi halinde tedarik zincirinde çok daha ileri bozulmalar ortaya çıkabilir. Bu durum da her alanda fiyat artışlarının hızlanarak devam edeceğine işaret ediyor.
Küresel çapta iş imkanlarında ya da işin sürdürülebilirliği konusunda doğan belirsizliklerin de süreceği öngörülüyor. Ticaret koşulları birçok sektör için son derece çetin olmaya devam ediyor. Elbette dünyada özellikle Avrupa’da yükselen enflasyon da sigortalı değerler ve risk artışı üzerinde baskı yaratıyor, fiyatlandırmayı etkiliyor. Özetle enflasyon, tedarik zincirleri ve iş gücü kıtlığı ile ilgili endişelerle birlikte hasar tutarlarının rapor edilen değerleri aşmasıyla ortaya çıkan hasar enflasyonu da sigorta bedeli değerlendirmesini etkiliyor.
Finansal risk piyasalarında durum
Rapordan bağımsız olarak bakıldığında ise 2008 yılından bu yana dünyada, küresel kriz ortamının varlığı söz konusu. Önce ABD, ardından Avrupa ve gelişmiş ekonomiler, sonrasında da Çin ve gelişmekte olan ülkeler ardı ardına krizle yüzleşti. Şimdi ise pandemiyle başlayan ve savaşla devam eden bu yeni aşamada, uzmanlar, savaş soğusa dahi etkileriyle birlikte krizin daha uzunca bir süre devam etmesini bekliyor.
Yine Marsh’ın raporuna dönerse, birçok bölgedeki sigorta fiyatı artışları, belirli finansal ve profesyonel sigorta alanlarındaki artış hızının yavaşlaması ile dengelendi. 2022’nin ikinci çeyreğinde İngiltere’de görülen yüzde 11'lik artış ki bu 2022'nin ilk çeyreğinde yüzde 20 idi, ortalama fiyat artışlarının gerisinde kaldı. ABD'de fiyatlar yüzde 10 (ilk çeyrekte yüzde 12), Pasifik'te yüzde 7 (ilk çeyrekte yüzde 10), Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 5 (ilk çeyrekte yüzde 6), Asya'da yüzde 3 ve Kıta Avrupası'nda yüzde 6 (her ikisi de önceki çeyrekle aynı) arttı.
Ancak yine de özellikle finansal hizmetler sektörü temsilcileri, risk yönetimi açısından birçok zorlukla karşılaşıyor. Enflasyon ile birlikte piyasaların daha değişken hale gelmesi, enerji fiyatlarındaki artış ve tedarik zinciri kesintileri yazık ki ekonomik iyileşmeye yönelik belirsiz bir ortam oluşturuyor. Bu durum da sigorta fiyatlarına yansıyor.
İlaveten pandemiyle birlikte önemi artan dijitalleşme, şirketlere hem ekstra bir devinim zorunluluğu hem de risk getiriyor. Dijitalleşme ödemelerle birlikte borç verme, menkul kıymet takas ve uzlaşma, ticaret, talep yönetimi ve arka ofis işlemlerini de kapsıyor. Finans sektörünün tüm bu alanlarda yoğunlaşması sektörün dijital altyapı ve hizmet sağlayıcılarla olan bağlarını sıkılaştırdı. Bilgi ve iletişim teknolojisinde sadece siber suçların yarattığı riskler yok. Gerekli dijital altyapıyı kuramayan ya da önlemleri alamayan şirketler, müşteri tazminatı, para cezası ya da gelir kaybı, daha da ötesinde hizmet kesintileri yaşayabilir. Şirketin hisse senedi fiyatını etkileyebilecek marka itibarının korunması ancak siber risklere karşı alınacak önlemlerle mümkün.
Her anlamda riskleri göğüsleyebilmek için sigorta sektörüyle iş birliklerinin öneminin gün geçtikçe arttığına ise şüphe yok. Dengeli bir fiyat politikası ise her bir katılımcı ve sigorta aktörünün ortak hedefi. Elbette küresel ekonominin şemsiyesi altında ne kadar mümkünse…
KAYNAK
Marsh Küresel Sigorta Piyasa Endeksi (2021-2022)