Yatırım süreçleri ve önleyici sigortacılık

Yatırım süreçleri ve önleyici sigortacılık

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi belli başlı alanlarda yatırıma ve iş kurmaya yönelik bilgiler içeren ‘Yatırım Süreçleri Kılavuzu’nu yayımladı. Söz konusu sektörlere yatırım yaparken ve bu sektörlerde iş kurarken önleyici sigortacılığı da unutmamak gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’de bir ilke imza atarak ‘Yatırım Süreçleri Kılavuzu’nu yayımladı. Detaylı bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan kılavuz ile şirketin kuruluşundan yatırımın faaliyete geçtiği ana kadar tamamlanması gereken tüm bürokratik işlemler, adım adım anlatılıyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin web sitesi “invest.gov.tr” adresinde yayımlanan çevrimiçi kılavuz, tüm yatırımcılara hitap ediyor.

Hem dünyada hem Türkiye’de yatırım süreçlerinin takibi son derece önemli. Özellikle Türkiye’nin yatırım ikliminin uluslararası iş dünyasına tanıtılması ve hedef sektörler özelinde yatırım çekme faaliyetlerinin yürütülmesi, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin temel misyonunu oluşturuyor. Çözüm odaklı bir hizmet anlayışıyla hareket eden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, hizmetlerin etkinliğini ölçmek amacıyla özel sektör temsilcileri ile iş birliği ve koordinasyon kanallarını güçlendirmeye önem veriyor. Ofis, yatırım yapma kararı aşamasında olan yatırımcılara yönelik olarak süreç boyunca her türlü bilgi paylaşımını sağlamak ve gerekli bürokratik desteği sunmak hedefleriyle çalışıyor. Hazırlanan Yatırım Süreçleri Kılavuzu da bu hedefin bir uzantısı olarak Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi internet sitesinde sade ve anlaşılır bir biçimde çeşitli diyagramlarla yayımlandı.

Şirketin kurulumuna dair izin, onay, ruhsat ve lisans süreçlerinin aktarıldığı kılavuz; yatırımları ilgilendiren tüm bürokratik süreçler için atılması gereken adımları, başvuru merciini, gereken belgeleri, yaklaşık işlem sürelerini ve işlem ücretlerini gösteriyor.  

Enerji, madencilik gibi 8 ana sektörü içeren kılavuz, doküman formatında hazırlanıp dijital ortama aktarılarak akıllı yatırım süreç kılavuzuna dönüştürülmüş.
Enerji, madencilik gibi 8 ana sektörü içeren kılavuz, doküman formatında hazırlanıp dijital ortama aktarılarak akıllı yatırım süreç kılavuzuna dönüştürülmüş.

Kılavuzlar 8 ana sektörü kapsıyor

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından verilen bilgiye göre kılavuzun hazırlıklarına 2020 yılında başlandı. Yatırım süreçlerinde yer alan bakanlıklar ile yakın bir iş birliği içinde hayata geçirilen kılavuzun temel amacı, yatırım süreçlerinin kolayca anlaşılabilir olmasını sağlamak.

Sekiz ana sektörde yatırımları ilgilendiren tüm bürokratik süreçler için atılması gereken adımlar, başvuru mercii, gerekli belgeler, yaklaşık işlem süreleri ile işlem ücretleri gibi bilgileri sunan kılavuz hayli değerli bir yardımcı. Yatırım Süreçleri Kılavuzu’nun kapsadığı sekiz ana sektör ise şu şekilde sıralanıyor:

- Atık Bertaraf ve Geri Kazanım

- İmalat

- Enerji

- Orman ve Orman Ürünleri

- Madencilik

- Lojistik

- Hizmet

- Tarım ve Hayvancılık

Yatırım süreç kılavuzu bir yandan yatırımcıların ilgili sektörlerde yatırım süresince izlemesi gereken her bir adımı özetlerken, diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin koordinasyonunda özel sektörden alınan görüşler doğrultusunda süreçlerin basitleştirilmesi ve sadeleştirilmesi çalışmalarına da alt yapı oluşturuyor. Kılavuz, yatırım mevzuatında yaşanan gelişmeler ışığında sürekli olarak güncellenecek.

Tüm bu sektörlerde iş kurarken ve bu sektörlere yatırım yaparken risklerin de göz önünde bulundurulması ve önleyici sigortacılıktan yararlanılması önem arz ediyor.

Corpus Sigorta iş yerindeki olası farklı senaryoları değerlendirip karşılaşılabilecek riskleri analiz ediyor ve raporluyor.
Corpus Sigorta iş yerindeki olası farklı senaryoları değerlendirip karşılaşılabilecek riskleri analiz ediyor ve raporluyor.

Özel sektörde iş kurarken önleyici sigortacılığın önemi

Risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan ve mali bir araç olarak tanımlanan sigorta, aynı zamanda risklerin gerçekleşmesini önlemekten de sorumlu. İşte bu sigorta sektörünün görevleri arasında ilk sırada yer alan riskleri önlemek, “önleyici sigortacılık” olarak adlandırılıyor. İş hayatında öngörülebilir riskleri önceden görmek çok önemli. Bu noktada devreye “önleyici sigortacılık” giriyor. Corpus Sigorta iş yerindeki olası senaryoları değerlendirip karşılaşılabilecek riskleri analiz ediyor ve raporluyor. Böylece basit ve doğru önlemler alınıp kapsamlı sigorta çözümlerine ulaşılabiliyor.

Sunulan bütünsel çözümler, riskin etkin bir şekilde yönetimini sağlarken şirketlerin hem daha korunaklı hem de daha verimli çalışmasını sağlıyor.

Corpus Sigorta önleyici sigortacılık uzmanları; otelcilik, madencilik, lojistik, havacılık gibi hemen hemen her sektörde detaylı çalışmalar yapıyor.
Corpus Sigorta önleyici sigortacılık uzmanları; otelcilik, madencilik, lojistik, havacılık gibi hemen hemen her sektörde detaylı çalışmalar yapıyor.

Hasar oluşmadan önleyen sigortacılık

Risk yönetimi stratejisinin anahtarı işletmelere rekabetçi bir pazarda avantaj sağlamak. Corpus Sigorta; sunduğu risk mühendisliği hizmetiyle sigorta hizmeti alan veya daha da önemlisi almayan her işletmeyi olası risklere karşı değerlendirip işletme yetkilisine analizler ve raporlar sunuyor. Bu sayede işletmeler; profesyonel bir gözle incelenen yangın, sel, fırtına, deprem gibi tüm risklere karşı önlem alabilme şansına sahip oluyor. Otelcilik, madencilik, lojistik, havacılık gibi hemen hemen her sektörde; alışveriş merkezi, güneş enerjisi santrali, depo ve hangar, fabrika gibi alanlarda detaylı çalışmalar yapan Corpus Sigorta önleyici sigortacılık uzmanları, olası kayıpları önlemek için tüm işletmelerin yanında bulunuyor. Bu destek Yatırım Süreçleri Kılavuzu’ndaki sekiz ana sektör için de geçerli.

Özellikle endüstriyel ve ticari riskler konusunda, hasar önleyici çözümler oluşturularak müşterilerin kayıp yaşamadan yollarına devam etmesini sağlamayı hedefleyen Corpus Sigorta; müşterileri için iş sürekliliği ve hasarın önlenmesi başlıklarının hasar tazmininden önce geldiği bilinciyle çalışmalarını sürdürüyor. Teklif çalışması sonucunda resmi olarak müşterisi olsun olmasın, ziyaret sonundaki teknik değerlendirme sonuçlarını ilgili kişilere geri bildirim yapan Corpus Sigorta, önleyici sigortacılık misyonunu her zaman yerine getiriyor.

Önleyici Sigortacılık kapsamında talep gelmesi halinde sektör ayrımı gözetmeksizin risklerle ilgili bilgi toplayan Corpus Sigorta görevlileri; bu bilgileri bünyesindeki teknik departmanlar ile değerlendiriyor, risk mühendisinin teknik görüşünü alıyor ve gerekirse saha ziyareti yapıyor. Bir nevi teknik geziler olan saha ziyaretlerinde, tesisle ilgili detaylı risk analizleri gerçekleştiriliyor. Bu ziyaretlerden sonra risk analiz raporları hazırlanıyor, varsa tesiste görülen eksiklikler müşterilerle tavsiye mektubu olarak paylaşılıyor. Bu paylaşım sayesinde müşterilerin işletme körlüğü gideriliyor, farkındalıkları artırılıyor ve eksiklerin tamamlanması sağlanıyor. Sonuç olarak da olası hasarların önüne geçerek müşterinin iş sürekliliği sağlanıyor. Unutulmamalıdır ki tehlikelere karşı önlem almak, hasar gerçekleştikten sonraki zorluklara göre çok daha kolaydır. Böylece bazı riskler öngörülemese de sigorta ile sonuçları önlenebiliyor. Yatırım ve iş kurmak kadar işi sürdürülebilir kılmak da önemli. Bu noktada Corpus Sigorta yanınızda.

KAYNAKLAR

invest.gov.tr

https://corpussigorta.com.tr/blog/

Benzer İçerikler

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Corpus Sigorta risk mühendislerinden yağmur ve fırtına için alınması gereken önlemler!

Corpus Sigorta risk mühendislerinden yağmur ve fırtına için alınması gereken önlemler!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!