Mühendislik en ilkel halinden günümüzdeki biçimlerine kadar hayatın işleyişinde çok önemli bir görev üstleniyor. Modern zamanlarda ise mühendislik alanları konforumuzu, sağlığımızı ve emniyetimizi artırıyor.
Örneğin Birleşmiş Milletlerin (BM) “17 Sürdürülebilir Gelişme Amaçlarının (SDG)” her birinin hayata geçirilmesinde mühendisliğin hayati bir rolü vardır. Okyanusun derinlerinden uzayın en uzak noktalarına ulaşmada en önemli neferler mühendislerdir. Dolayısıyla mühendislik modern dünyanın kalbidir.
Mühendislik türlerini, güvenlik önlemleri ve sigorta sektöründen ayrı düşünmek ise neredeyse olanaksız. Önce mühendislik türlerine ardından mühendislik sigortasına mercek tutuyoruz.
Başlıca mühendislik alanları
Alana ve sektöre göre birden çok mühendislik türü bulunuyor. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Makine Mühendisliği
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Uzay Mühendisliği
- Nükleer Enerji Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Biyomedikal Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
- Mekatronik Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Yazılım Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Otomotiv Mühendisliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Orman Mühendisliği
- Geomatik Mühendisliği
- Deprem Mühendisliği
- Jeoloji Mühendisliği
- Jeofizik Mühendisliği
- İşletme Mühendisliği
- Genetik Mühendisliği
- Harita Mühendisliği
- İmalat Mühendisliği
- Fizik Mühendisliği
- Matematik Mühendisliği
- Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
- Uçak Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği
- Ziraat Mühendisliği
- Tekstil Mühendisliği
Birçok çeşide ayrılan her bir mühendislik alanının uygulama sırasında kendine göre riskleri bulunuyor. Bu risklerin birçoğunun oluşmadan engellenmesi önleyici sigortacılık alanına girerken, çalışma esnasında ve sonrasında oluşacak riskler ise mühendislik sigortası çerçevesinde ele alınıyor.
Mühendislik sigortası ve önleyici sigortacılık
Hayatımızın birçok alanına etki eden ve sayısız sektörde faaliyet gösteren mühendislik biçimleri, iş hayatı bağlamında pek çok risk içerebiliyor. Tam da bu ihtiyaca yönelik olarak organize edilen mühendislik sigortaları; mühendislik projelerine, elektronik cihazlara ve makinelerin özelliklerine uygun olarak oluşturulmuş kurumsal poliçeler olarak tanımlanabilir.
Mühendislik sigortaları tüm iş kollarını kapsayacak biçimde kendi içinde pek çok yana dala ayrılıyor. Bu poliçelerin her birinde ayrı şart ve teminatlar yer alıyor. Buna göre İnşaat Sigortası, Montaj Sigortası, Makine Kırılması Sigortası ve Elektronik Cihaz Sigortası olarak sıralanan mühendislik sigortası çeşitleri; elektronik cihaz ve makine bulunan işletmelere, inşaat montaj projeleri üreten firmalara uygun. Bir yandan özelleştirme ve kişiselleştirme konusunda çeşitli esneklikler de sunan mühendislik sigortaları, ek teminatlar sayesinde pek çok alanda güvence sağlıyor.
Mühendislik sigortası; iş yerinde bulunan makine ve elektronik cihazlarda deneme evresinden sonra (beklenmedik ve ani bir şekilde) personelin veya üçüncü kişilerin ihmali, dikkatsizliği, malzemenin hatalı dizaynı, yüksek voltaj gibi nedenlerden kaynaklanan maddi zarara ilişkin onarım masraflarını ve ikame bedelini karşılıyor.
Corpus’un farkı önleyici sigortacılık
Corpus Sigorta’nın bu noktada en önemli farkı önleyici sigortacılık uygulamaları konusundaki başarısı. Corpus Sigorta; sunduğu risk mühendisliği hizmetiyle sigorta hizmeti alan veya almayan her işletmeyi olası risklere karşı değerlendirip işletme yetkilisine kapsamlı bir analiz ve rapor sunuyor. Otelcilik, madencilik, lojistik, havacılık gibi hemen hemen her sektörde; alışveriş merkezi, güneş enerjisi santrali, depo ve hangar, fabrika gibi çalışma alanlarında analiz yapan Corpus Sigorta’nın önleyici sigortacılık uzmanları, olabilecek kayıpları önlemek amacıyla işletmelerin yanında bulunuyor. Özellikle endüstriyel ve ticari riskler konusunda, hasar önleyici çözümler oluşturularak müşterilerin kayıp yaşamadan yollarına devam etmesi hedefleniyor.
Bazı riskleri öngörmek mümkün olmayabilir ki o zaman da sigorta sektörü devreye giriyor. Önleyici sigortacılıkta ise önemli olan işletmelerin, fabrikaların, tesislerin, mühendislik yapılarının sürdürülebilirliğini sağlamak. Bu da öngörülen riskleri önlemek, önlenemeyenlerin sonuçlarıyla baş etmek ile mümkün.
Corpus Sigorta’nın önleyici sigortacılık konusundaki çalışmaları https://corpussigorta.com.tr/tr/onleyici-sigortacilik/ adresinden incelenebilir.