Şirketler için tasarruf sağlayacak yenilikçi IT yatırımı önerileri

Şirketler için tasarruf sağlayacak yenilikçi IT yatırımı önerileri

Büyük şirketler için teknolojiyi takip etmek ve dijitalleşmek içinde bulunduğumuz çağın olmazsa olmazı. Bu dönüşüm sağlanırken hem enerjiden hem de paradan tasarruf etmek şirketler için büyük önem arz ediyor. Bu yazımızda şirketler için özellikle enerjiden tasarruf sağlayacak önemli gelişmeleri derledik.

Enformasyon Teknolojileri (IT) nedir?

IT veya “Information Technologies” bilişim alanındaki bütün ihtiyaçlara çözüm üreten, kayıt depolama, sorgulama, düzenleme ve özetleme süreçlerinden geçerek toplanan verileri işleyerek enformasyona dönüştürmeyi sağlıyor. IT’nin başlangıcı ve gelişim süreci elektronik mühendisliğine dayanıyor. Bilgisayar teknolojisinin de gelişmesiyle önem kazanan bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğinin gelişmesine de katkıda bulunarak IT’nin temellerini attı.

Şirketler nelere yatırım yapacak?

KPMG’nin Küresel Gelişen Teknoloji Araştırma Raporuna göre araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 80’inden fazlası yeni yatırımlar yapmayı planladığını söylüyor. Bu yatırımların büyük bir bölümünü IT yatırımları oluşturuyor. En çok veri analitik, hibrit bulut teknolojisi ve siber güvenlik alanlarında yatırım yapılacak. Araştırmaya katılan şirketleri yöneticilerin yüzde 46’sı COVID-19’un etkilerini fırsata çevirmek amacıyla bu yatırımları yapıyor. Teknoloji uygulamaları başına ortalama yıllık yatırımsa 16 milyon dolar. En çok yatırım yapılann alan ise yapay zeka olarak saptandı.

YATIRIMLAR NELER OLABİLİR?

Büyük şirketler için faydalı IT yatırımlarının bazıları şu şekilde:

Güvenli Mobilite

Dijital büyümelerin çoğu mobilite kullanımından kaynaklanıyor. Bildiğimiz üzere mobil cihaz kullanımı dünyada çok yüksek. Mobil cihaz kullanımı tüm dijital zamanın yüzde 65’ini oluşturuyor. Dijital içerik trafiğinin de yüzde 75’i mobil cihazlardan geliyor. İlgili şirketler için güvenli bir mobil müşteri deneyimi sunmak bu açıdan önem teşkil ediyor. Mobil cihazlarla yapılan bağlantının güvenli bir şekilde kusursuzca çalışması için Wi-Fi altyapısı ve güvenlik duvarları güçlendirilmeli. 

Bilgisayar donanımı, yazılım, elektronik, yarı iletkenler, internet, telekom ekipmanı ve e-ticaret de dâhil olmak üzere çeşitli endüstriler bilgi teknolojisine girer.
Bilgisayar donanımı, yazılım, elektronik, yarı iletkenler, internet, telekom ekipmanı ve e-ticaret de dâhil olmak üzere çeşitli endüstriler bilgi teknolojisine girer.

Bulut Teknolojisi

Bulut teknolojisi bilgisayarlar ve diğer cihazlar için istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan internet tabanlı bir bilişim modeli. Temel kaynaktaki bilgilerin paylaşımı sağlanarak elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bir bilişim ağı üzerinden kullanılmasına deniyor. Tüketiciler bir uygulama veya hizmeti herhangi bir bulut dağıtım modelinin (hibrit, kamu veya özel) bir parçası olarak sorunsuz bir şekilde dağıtabilmeliler. Şirketler, bu platformla entegre bir şekilde hareket etmeli.

Omnichannel

Çoklu kanal, gerçek anlamda katılımı destekleyen 360 derecelik bir müşteri görüşü sağlamak üzere tasarlanan bir sistem. Omnichannel yani çoklu kanal, çok kanallılıkla (multi-channel) karıştırılmamalı. Çoklu kanal, hizmete götüren ve metrik bir sistem. Çoklu kanal, bireysel hesap düzeyinde öngörülen etkileşimi sağlamak için gereken bağlamsal ve durumsal farkındalıkla destekleniyor. Omnichannel için örnek vermek gerekirse bir müşterinin daha önce bir şirket veya ajansla gerçekleştirdiği canlı bir sohbet oturumunda sorduğu ürününüzü son 15 dakikadır internetten incelediğini bilmeniz anlamına geliyor.

Modern anlamda bilgi teknolojileri kavramı ilk kez Harvard Business Review’da yayınlanan 1958 tarihli bir makalede ortaya çıktı.
Modern anlamda bilgi teknolojileri kavramı ilk kez Harvard Business Review’da yayınlanan 1958 tarihli bir makalede ortaya çıktı.

Büyük Veri Analizi

İş dünyasında rekabet için şirketinizdeki bağlamsal verileri kullanmanız gerekir. Büyük veri analizi, birden fazla veri tabanını ve analitik kapasiteyi sorunsuz bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.

Endüstri 4.0

Yeni nesil otomasyon sistemlerini, üretim teknolojilerini ve veri alışverişini içeren Endüstri 4.0, siber ve fiziksel sistemlerden oluşuyor. Üretim ortamında her bir verinin toplanmasına ve detaylı bir şekilde incelenip analiz edilmesine olanak sağladığı için daha verimli iş modellerinin çıkmasında rol oynuyor.

Blockchain

Algılama, depolama ve işletme için güvenlik ihtiyacına Blockchain yetişiyor. Blockchain ya da Türkçesiyle blok zinciri, sürekli artan veri kayıtları kümesini tutan bir veritabanı sistemi. Sayısal sistemlerde tutulan verinin bloklar haline getirilip birbirine zincir halkası gibi bağlanıp daha sonra bu blokların onaylanıp kırılmaz bir zincir oluşturması işlemine deniyor. Tasarım itibariyle dağınık bir yapıya sahip olan Blockchain, milyarlarca cihazın takibine, işlem aktiflemede ve cihazlar arası koordinasyonu sağlamada kullanılarak tasarruf sağlamaya yardımcı oluyor. 

Bilgi teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kolu olarak kabul edilir.
Bilgi teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisinin (ICT) bir alt kolu olarak kabul edilir.

Dijital Dönüşüm

Dijital dönüşüm, markaların teknolojiyi dijital zamana adapte olabilmek için tüm süreçlerinde kullanılmaları şeklinde tanımlanabilir. Dijital dönüşüme bazı şirketler kolayca ayak uydururken bazı şirketler zorlanabiliyor. Burada önemli olan nokta şirketin ihtiyacına göre dijital dönüşüme entegre olmaktır.

DevOps

Development Operations yani Geliştirme Operasyonları kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan DevOps kavramı, yazılım geliştirilmesini ve bu yazılımın kullanımını bir arada inceleyen alana deniyor. Yazılım geliştiricileri ve sistem yöneticileri arasında ortaya çıkan iletişim eksikliğini gidermek amacıyla oluşturulan bu yeni yaklaşım ile yazılımların geliştirilme sürecinde yöneticiler tarafından test edilebilmesine ve bu sayede iletişimde eksikliklerin giderilerek daha kaliteli bir kodlama altyapısına odaklanmasını sağlıyor.

Veri Merkezi Optimizasyonu

IT uzmanları enerji tüketimini azaltmak amacıyla otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi için çalışıyorlar. Kendi başına çalışan sistemler daha hızlı problem çözümü, veri depolama, yedekleme ve sistem senkronizasyonu konularında şirketler için daha etkili ve daha düşük masraflı olacaktır.

Kaynak:

https://www.karel.com.tr/blog/hayatta-kalmak-isteyen-sirketlerin-mutlaka-kullanacagi-7-teknoloji

https://sigortacigazetesi.com.tr/sirketler-hayatta-kalabilmek-icin-teknolojiye-yatirim-yapacak/

Benzer İçerikler

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

2022’nin kazandıran sektörleri

2022’nin kazandıran sektörleri

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.