Lojistikte artırılmış gerçeklik
Artırılmış gerçeklik (AR) eğitim, sağlık, askeriye, mimarlık, endüstriyel tasarım, sanat, reklam, oyun, eğlence, spor ve turizm gibi birçok alan üzerinde etkisi olan ve sanal ile gerçek dünyayı birleştirerek bilgiye daha hızlı ve kolay bir biçimde ulaşılmasını sağlayan ortama verilen isim. Gerçek ve sanal dünyanın birbirinin içine geçtiği AR’de, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üstüne bindirilmesi sağlanıyor.
Artırılmış gerçeklik, lojistik planlama ve lojistik faaliyetlerini yürütme aşamalarında sektöre yeni bir bakış açısı sağlıyor. Lojistik sektöründeki maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor, kaynakları optimize ediyor, hata payını düşürüyor, süreç verimliliğini artırıyor. Lojistik sektörü ayrıca çalışanların karar vermelerinde yardımcı olabilmek, çalışma koşullarını iyileştirmek, iş arkadaşlarıyla bağlantı kurarak eş zamanlı destek alarak problem çözebilmek ve gerçek zamanlı bilgi akışını sağlayabilmek adına iş süreçlerinde artırılmış gerçeklikten aktif olarak faydalanıyor.
Tesis planlamada AR
Artırılmış gerçeklik uygulamaları, bir tesisin henüz kurulum aşamasında tesisin neye benzeyeceğinin görünmesi ve deneyimlenmesini sağlıyor. Bu sayede tesis için gerekli olan yatırım maliyeti aşağıya çekilebilir ya da bu bağlamda yeni düzenlemeler yapılabilir. Bunun yanı sıra artırılmış gerçeklik teknolojisi lojistik faaliyetlerinde kullanılacak ekipmanların daha sipariş edilmeden önce tesiste nereye yerleştirilmesi gerektiğinin de öngörülmesini kolaylaştırıyor. Tesis en üst seviyede planlandığı için en yüksek verimlilik de elde edilebiliyor.
Taşımacılıkta AR
Taşımacılıkta en önemli kurallardan biri, taşınan ürünlerin zamanında ve doğru koşullarda ulaştırılması. Maliyetlerin yüksek olduğu ortamda ise rota optimizasyonu önemli bir rol oynuyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, yüklerin tanımlanmasına, rotalarının belirlenmesi ve hedefe varış için gerekli olan sürenin azaltılmasına olanak sağlıyor. AR yardımıyla taşınan malın türü, ağırlık ve hacim bilgileri ve malın istiflenmesinde dikkate alınacak konular hakkında kolayca bilgi alınabiliyor. AR teknolojisi detayları verilen mal için gerekli alanın hesaplanması ve ürün için en uygun yere yerleştirmesine de yardımcı oluyor.
Sipariş toplamada AR
Sipariş toplama işi önceden kağıt ve el terminalleri ile yapılıyordu. Bu yöntemde kurumsal kaynak planlamasından çekilen stok raporuna göre ürünler, operatörler tarafından depo ortamında aranarak buluyor ve el terminali yardımıyla ürünlerin sistemsel aktarımı gerçekleştiriliyordu. Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile kağıt ve el terminaline bağımlılık ortadan kalkabilir. Bu teknolojiyle operatörlere sipariş toplarken AR teknolojisinin kullanan bir uygulama toplanan ürünün lokasyonuna kadar rehberlik eder ve ürün alınırken de ürünün doğru olup olmadığını doğrular.
Depolamada AR
Depolamada ilk adım, elbette depolama yerinin belirlenmesi. Bu işlem için
depolanacak ürünün ebatı, ağırlığı, güvenlik ve yasal gereksinimler dikkate alınarak yapılıyor. AR ile kullanıcıların bir deponun kullanılabilir alanını envanterin kriterlerine göre kolayca maksimize etmelerini sağlanabilir. Kullanıcılar, yerleşim planını fiziksel depoya yerleştirerek hangi yerleşimin en iyi olacağını belirleyebilir ve depo planlaması ile ilgili maliyetleri en aza indirebilir.
Kimler neler kullanıyor?
Lojistik sektöründe artırılmış gerçeklik kullanımını örneklendirmek gerekirse Audi, lojistik süreçlerine Artırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanıyor. Lojistikte kullanılacak ve daha önceleri prototiplere göre hazırlanan konteyner ve diğer taşıma ekipmanları üç boyutlu hologramlar kullanılarak belirleniyor. Layout ve AR birleşimi olan LayAR yazılımını kullanan Audi; raflar, bantlar, kutular gibi tüm lojistik yapı ve nesneleri, CAD verilerini kullanarak üç boyutlu bir hologram olarak görselleştiriyor ve gerçek ortama gerçek boyutta yansıtıyor. Elde edilen tüm görüntüler, senkronizasyon yoluyla aynı anda birden fazla AR cihazında gösteriliyor. Kullanıcılar burada nesneleri hareket ettirebiliyor, döndürebiliyor veya değiştirebiliyor. Yapılan tüm değişiklikler gerçek zamanlı olarak da görülebiliyor. Görüntünün paylaşımı sayesinde farklı tesislerde hatta ülkelerde olunsa dahi birlikte çalışmak son derece kolay hale geliyor.
AR teknolojisi ve sigortalama
Copus Sigorta Nakliyat, Sorumluluk ve Havacılık Sigortaları Koordinatörü Ece Gürbüzoğlu AR ve sigortalama ilişkisini şu şekilde anlatıyor: “Her ne kadar AR lojistikte kolaylıklar sağlasa ve hata oranını minimize etse de hata yapma, kaza meydana gelme risklerini sıfırlamak mümkün değil. Yolda meydana gelebilecek bir kaza, hava şartlarındaki ani olumsuz değişiklik veya depoda çıkabilecek yangın, teknolojiye meydan okuyarak malın zarar görmesine neden olabilir. İşte böyle bir durumda yine devreye sigorta giriyor. Malın sahibinin yaptırabileceği emtia sigortası, taşıyanın yaptırabileceği taşıyıcı sorumluluk sigortası, organizasyonu yapanın alabileceği FFL veya depocunun alabileceği depocu sorumluluk sigortaları zararları karşılayacak ve zararı telafi edecektir.”