ENR’a göre inşaat sektöründe 2021’in en iyileri

ENR’a göre inşaat sektöründe 2021’in en iyileri

Dünya genelinde inşaat endüstrisi için haberler, analizler, veriler ve görüşler sunan haftalık inşaat dergisi Engineering News-Record’ın (ENR) “Dünya’nın en iyi 250 Müteahhitlik Şirketi” listesi açıklandı. Bu yıl listenin başını İspanyol şirket Actividades de Construcción y Servicios çekiyor. Çin ise listede üç şirket ile başarısını devam ettiriyor.

#1 Actividades de Construcción y Servicios - Madrid, İspanya

İnşaat endüstrisinin en prestijli şirketlerinden biri olan Actividades de Construcción y Servicios, sektörün ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Şirketin misyonları arasında, müşterileriyle ortak değer yaratmayı en üst düzeye çıkarmak, kendini sektörün ana aktörlerinden biri olarak konumlandırmak, hizmet yelpazesini genişleterek müşterilerin hizmetlerini karşılamak, sunulan hizmet kalitesinde istikrar sağlamak bulunuyor. Şirketin yönetim kurulunda ise Real Madrid’in de başkanlığını yürüten eski siyasetçi Florentino Perez bulunuyor.

#2 Hochtief Aktiengesellschaft - Essen, Almanya

Almanya dışında Prag, Sydney ve New York gibi şehirlerde de inşaat faaliyetlerini sürdüren Hochtief, 1873 yılında Balthasar ve Philipp Helfmann tarafından Frankfurt’ta kuruldu. İlk büyük projesini 1878 yılında Giessen Üniversitesi binası ile alan Hochtief, o günden bugüne Almanya’nın hatta dünyanın en iyi inşaat şirketlerinden biri olarak gösteriliyor. Proje yönetimi, mühendislik, mimarlık ve madencilik alanında lider olmak isteyen şirketin yönetim kurulu başkanlığında Marcelino Fernandez Verdes oturuyor.

#3 VINCI Construction - Rueil-Malmaison, Fransa

Avrupa'nın en büyük inşaat şirketlerinden biri olan VINCI, bisiklet yolundan sağlık tesisine kadar geniş yelpazeli projeleri ile biliniyor. VINCI, eski adıyla Société Générale d'Entreprises (SGE), inşaat sektöründe dünyanın en büyük ikinci şirketi olarak kabul ediliyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Pierre Anjolras. 

İlk sayısını 5 Nisan 1917’de çıkaran ENR, dünyanın en prestijli inşaat sektörü kaynaklarından biri.
İlk sayısını 5 Nisan 1917’de çıkaran ENR, dünyanın en prestijli inşaat sektörü kaynaklarından biri.

#4 China Communications Construction Company - Pekin, Çin

China Communications Construction Company’nin kökleri, Junpu Mühendislik Bürosu 1905 yılında kurulduğundan Qing Hanedanlığı dönemine dayanıyor diyebiliriz. 2005 yılında China Road and Bridge Corporation ve China Harbour Engineering Company’nin birleşmesi ile oluşan şirket, özellikle ulaşım ve denizcilik altyapılarına odaklanıyor. Tongzhou Wang’in başında olduğu şirketin en bilinen projeleri arasında Bangladeş’te bulunan Karnaphuli Tüneli bulunuyor.

#5 BOUYGUES - Paris, Fransa

Paris merkezli şirket, Francis Bouygues tarafından 1952 yılında kuruldu. 1985 ve 1986’da yol yapım şirketleri Screg, Sacer ve Colas’ı satın alan Bouygues, 1998 yılında ise Bouygues Telecom’u kurdu. Şirketin projeleri arasında Melbourne Metro Tüneli, Yves Saint Laurent Müzesi (Marakeş), Bordeaux Arena Metropole ve Franjo Tudjman Havalimanı bulunuyor.

#6 Strabag SE - Viyana, Avusturya

Merkezi Viyana’da bulunan Strabag, Avusturya’nın en büyük inşaat şirketi. Avrupa’nın da yine en büyük inşaat şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor. Şirket Avusturya, Almanya; Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa'nın tüm ülkelerinde; Batı Avrupa, Arap Yarımadası ve ayrıca Kanada, Şili, Çin ve Hindistan'da belirli pazarlarda faaliyet gösteriyor. Şirketin projeleri arasında Kanada Demiryolları projesi, Macaristan’da müzikli bir yol projesi, Güney Afrika’nın en yüksek köprüsü gibi projeler bulunuyor. 

Engineering News - Record, her yıl inşaat sektörüyle alakalı doğruluğu kanıtlanmış listeler yayınlıyor.
Engineering News - Record, her yıl inşaat sektörüyle alakalı doğruluğu kanıtlanmış listeler yayınlıyor.

#7 Power Construction Corporation of China - Pekin, Çin

Tamamıyla devlete ait olan Power Construction Corporation of China ya da diğer ismiyle POWERCHINA, ağır sanayi ve inşaat sanayi alanlarında Çin’in en büyük şirketlerinden biri. POWERCHINA’nın bu zamana kadar gerçekleştirdiği projeler arasında Pakistan’daki HydroChina Dawood Wind Power Project, Vietnam’daki Dau Tieng Solar Power Project, Malezya’daki Melaka Gateway ve Sudan’daki Merowe Dam bulunuyor.

#8 China State Construction Engineering Corporation - Pekin, Çin

1957 yılında temelleri atılan şirket, Asya, Orta Doğu ve Avrupa’da inşaat ve alt yapı çalışmalarına odaklanıyor. Dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden biri olan CSCEC, özellikle doğaya zarar vermeden sürdürülebilir bir yaşamı benimsiyor. Şirketin yönetim kurulu koltuğunda siyasetçi Zhou Naixiang bulunuyor. 

Geçtiğimiz senelerin listelerinde Türkiye’den Öztürk Holding ve Renaissance Construction da bulunuyor.
Geçtiğimiz senelerin listelerinde Türkiye’den Öztürk Holding ve Renaissance Construction da bulunuyor.

#9 Skanska AB - Stockholm, İsveç

Dünyanın beşinci büyük inşaat şirketi olan Skanska’nın temelleri 1997 yılında İsveç’te atıldı. Merkezi İsveç’in başkenti Stockholm’de yer alan Skanska’nın en önemli projeleri arasında World Trade Center İstasyonu, 30 St. Mary Axe, MetLife Stadyumu ve Mater Dei Hastanesi bulunuyor. Skanska’nın CEO’su ise İsveçli iş insanı Anders Danielsson.

#10 TechnipFMC - Londra, Birleşik Krallık

Merkezi Birleşik Krallık’ta bulunan bir Fransız-Amerikan şirketi olan TechnipFMC, enerji sektörüne odaklanan bir kuruluş. ABD’li FMC Technologies ve Fransız Technip’in birleşmesi sonucunda kurulan şirket; deniz altında, karada ve denizde yaptıkları projeleri ile biliniyor. Şirketin başında ise Douglas J. Pferdehirt bulunuyor. 

Benzer İçerikler

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Avrupa üretimi kıstı çelik talebi Türkiye’ye kayabilir

Avrupa üretimi kıstı çelik talebi Türkiye’ye kayabilir

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.