Türkiye’nin kış turizmi umut veriyor

Türkiye’nin kış turizmi umut veriyor

Türkiye’de kış tatili deneyimi için turist bekleyen önemli kayak merkezleri var. Bu sezondan umutlu olan kış turizmi sektörünün gözü özellikle Rus ve Arap turistlerde. İşte bu yıl yabancı turiste doyması beklenen kar ve kayak merkezleri.

Birçok kişi yaz tatilini tercih etse de tatili kışa bırakan ya da özellikle kış tatili sevenler olduğunu da biliyoruz. Kayak merkezleri de kış tatillerinin en çok tercih edilen adresleri arasında başlarda geliyor. Türk tur operatörleri iyi geçen bir yaz sezonu sonrasında Avrupa'ya kayak için giden Rusların da bu yıl rotasını Türkiye'ye çevirdiğini söylüyor. İstanbul'a gelen Rusların Kayseri Erciyes, Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken gibi Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerine kar ve kayak tatiline gideceğini anlatan operatörler, kayak merkezlerine talebin yüksek olduğunu belirtiyor. Turizm sektörünün, Türkiye’ye 1 Kasım 2022 ila 1 Nisan 2023 tarihleri arasında 1 milyon Rus turist getirmesi bekleniyor.

Türkiye’nin kayak merkezleri yeterli kar kalınlığına ulaştığında kış aylarında dolup taşıyor. Yazıda sırasıyla inceleyeceğimiz belli başlı kayak merkezlerimiz arasında şunları sayabiliriz:

- Uludağ Kayak Merkezi

- Kartepe Kayak Merkezi

- Kartalkaya Kayak Merkezi

- Ilgaz Kayak Merkezi

- Palandöken Kayak Merkezi

- Erciyes Kayak Merkezi

Anadolu'daki önemli kış turizm merkezleri Uludağ, Kartepe, Kartalkaya, Ilgaz, Palandöken ve Erciyes her yıl kar yağışına göre aralık ayı sonu ocak ayı başında yeni sezonu açmış oluyor. Çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaya hazır ve nazır bekleyen merkezlere daha yakından bakıyoruz.

Uludağ'da, yaklaşık beş bin yatak kapasiteli otel ve tesislerde hazırlıklar tamam, kar bekleniyor.
Uludağ'da, yaklaşık beş bin yatak kapasiteli otel ve tesislerde hazırlıklar tamam, kar bekleniyor.

Uludağ Kayak Merkezi

Bursa ili sınırları içinde bulunan Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağı olmakla birlikte, 2 bin 543 metre yüksekliğiyle de Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezine ev sahipliği yapıyor. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 kilometreyi, genişliği ise 15 ila 20 kilometreyi buluyor. Uludağ’a tatile gidecekler için hava durumu ve kar kalınlığı bilgisi Meteoroloji Genel Müdürlüğünden anlık olarak alınabiliyor. Heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa’ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli’ne bakan tarafları ise düz ve daha dik. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan 2 bin 543 metre ile Uludağtepe. Uzaktan Bursa’ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe 2 bin 486 metre yüksekliğindeki Keşiş Tepe.

Ulaşım: Uludağ’a en kolay şekilde kara yoluyla ulaşılıyor. Osmangazi Köprüsü sayesinde yaklaşık İstanbul’dan üç saatte Uludağ’a gidilebiliyor. İstanbul üzerinden alternatif diğer yol ise feribot ile ulaşım. Yenikapı’dan veya Büyükçekmece’den kalkan İDO ya da BUDO feribotlarıyla önce Mudanya’ya oradan da kara yoluyla Uludağ’a ulaşılabiliyor.

Konaklama: Günübirlik ziyaret ve uzun konaklamalarla birlikte geçen yıl 2 milyon civarında kişinin geldiği Uludağ'da, yaklaşık 5 bin yatak kapasiteli otel ve tesislerde hazırlıklar tamam, kar bekleniyor. Tesis yöneticileri ve turizmciler bu yıl Rus ve Arap turistlerin rezervasyonlarının artığını belirtiyor. Uludağ’da konaklamak küçük bungalov evleri, şaleleri ya da büyük otelleri tercih edebilirsiniz. Uludağ’da yaklaşık 20 adet büyük otel bulunuyor. Bunlar arasında Chalet 1950, Ağaoğlu My Mountain Hotel, Beceren Otel, BOF Hotel, Er-ta Soyak Hotel, Ergun Hotel, Fahri Hotel, Genç Yazıcı Hotel, Grand Yazıcı Hotel, Karinna Hotel, Kaya Hotel, Kervansaray Hotel, Lapa Sori Hotel, Monte Baia Hotel, Oksijen Zone Hotel Uludağ, Trendlife Hotel, Uludağ Hotel sayılabilir.

Pistler: Uludağ Kayak Merkezi’nin farklı özelliklere sahip pistleri bulunuyor. Ergün ve Belvü kayak pistlerinin uzunluğu 800’er metre. Kervansaray Kayak pistinin uzunluğu bin 100 metre, Kuşaklıkaya Grand telesiyejinin bulunduğu Kuşaklıkaya pisti ise 2 bin 750 metre uzunluğunda. 

Kartepe’de kar yüksekliği, normal kış koşullarında üç metreye kadar ulaşıyor.
Kartepe’de kar yüksekliği, normal kış koşullarında üç metreye kadar ulaşıyor.

Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe, Kocaeli sınırları içerisinde, Maşukiye belde merkezine 16 kilometre mesafede bulunuyor. Zirvesi deniz seviyesinden bin 608 metre yükseklikte olan Kartepe yoğun kar yağışı alıyor. Kasım ortalarında başlayan kar, nisan sonuna kadar ortalama 1,5 ila 3 metreyi buluyor. Meteorolojik çalışmalara göre Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarı, Marmara bölgesinde ilk karşılaştığı Kartepe’nin bin 100 metre üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor. Kartepe, adını da bu meteorolojik durumdan alıyor.

Ulaşım: İstanbul’a sadece 115 kilometre uzaklıktaki Kartepe’ye 90 kilometresi TEM üzerinden muhteşem manzara eşliğinde gidiliyor. Kartepe’ye ulaşım iki şekilde oluyor. İlk yol otomobille, ikinci yol ise otobüs firmalarıyla. İstanbul’a sadece 115 kilometre uzaklıktaki Kartepe’ye 90 kilometresi TEM üzerinden giden muhteşem manzara eşliğinde gidiliyor. Araçla giderseniz direkt olarak konforlu bir yolculuk yaparsınız. Otobüs tercih edenlerin ilk önce Kocaeli merkeze gitmesi oradan Kartepe’ye giden minibüslere geçilmesi gerekiyor.

Konaklama: Kayak merkezinde konaklama imkanınız var. Kartepe Kayak Merkezinde ister zirvede ister gölün kenarında, isterseniz yemyeşil ormanlar içerisinde farklı seçeneklere sahip oteller bulunuyor. Bunların başlıcaları şöyle: The Green Park Kartepe, Babil Bungalow Hotel, Aileena Hotel & Villas, Kartepe Köşkü, Dedeman.

Pistler: Yaklaşık bin 250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden olan Kartepe Kış Sporları Merkezi'nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet T bar (teleski) kullanımda. Merkezde kayak için en uygun zaman aralık-mart arası. Pistlerdeki kar kalınlığı, normal kış koşullarında üç metreye kadar ulaşıyor.

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde aralık ayı başlarından mart ayı sonlarına kadar kayak yapılabiliyor.
Kartalkaya Kayak Merkezi’nde aralık ayı başlarından mart ayı sonlarına kadar kayak yapılabiliyor.

Kartalkaya Kayak Merkez

Bolu’ya bağlı Kartalkaya, Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri. Kartalkaya kayak ve snowboard merkezi, Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu ilinin güneydoğusunda, Köroğlu dağları üzerinde bulunuyor. Kartalkaya Kayak Merkezi alp disiplini kayak ve tur kayağı için çok uygun koşullara sahip. Merkezin kayılabilen alanı bin 850 ila 2 bin 200 metre yükseklikte. Bölge yarı ılıman bir iklime sahip. Kayak Merkezi ve çevresi çam ormanlarıyla kaplı. Kartalkaya Kayak Merkezi’nde aralık ayı başlarından mart ayı sonlarına kadar kayak yapılabiliyor. Kartalkaya’da kar yüksekliği dönem dönem üç metreye kadar ulaşabiliyor.

Ulaşım: Kayak merkezine özel araçla ya da otobüsle ulaşılabiliyor. Otomobille gidecekler için navigasyon yardımcı olacaktır. Otobüs ile gidecek olanlar için Bolu merkeze Metro Turizm veya Kamil Koç hizmet veriyor.

Konaklama: Kartalkaya kayak merkezinde ve çevresinde irili ufaklı birçok tesis yer alıyor. Kartal Otel, Dorukkaya Otel, Kaya Palazzo Ski&Mountain Resort, Grand Kartal Otel bunlardan öne çıkanlar. Kartalkaya otellerini inceleyip önceden yerinizi rezerve edebilirsiniz.

Pistler: Kartalkaya’da toplam uzunluğu yirmi kilometre olan iki adet başlangıç pisti, altı adet kolay pist, sekiz adet orta pist, yedi adet zor pist olmak üzere toplam 23 pist bulunuyor. İki adet baby lift, iki adet sandalyeli telesiyej ve beş adet T-bar teleskiden oluşan liftlerin kapasitesi ise saatte 6 bin kişi.

Ilgaz Kayak Merkezi’nde en hareketli dönem, aralık ayından nisan ayına kadar sürüyor.
Ilgaz Kayak Merkezi’nde en hareketli dönem, aralık ayından nisan ayına kadar sürüyor.

Ilgaz Kayak Merkezi

Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu ile Çankırı illerinin sınırında bulunan, 2 bin 850 metre yüksekliğindeki Ilgaz sıradağlarının üzerinde ve Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Ilgaz Kayak Merkezi’nde Türkiye Kayak Federasyonuna ait Ilgaz Dağ Tesisleri de bulunuyor. Kayak ve snowboard yapanlar için harika bir görsellik sunan Ilgaz Kayak Merkezi’nde en hareketli dönem, aralık-nisan arasında yaşanıyor.

Ulaşım: Ilgaz Kayak Merkezine, Kastamonu hava limanı üzerinden ulaşmak mümkün. Havalimanı ile Ilgaz Kayak Merkezi arası yalnızca 40 kilometre. Havaalanından kayak merkezine çeşitli araçlar ile ulaşım imkanı sağlanıyor. Ayrıca Ilgaz Kayak Merkezi’ne, seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turlar ile ulaşma şansı bulunuyor. Tesisler içinde elbette özel araçları ile gelenler için özel otopark alanları da mevcut.

Konaklama: Ilgaz Kayak Merkezi’nin tesisler bölgesinde Örsem Ankara Üniversitesi tesisleri, Etap Altınel Dağbaşı Otel, Kayak Federasyonu Tesisleri, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Misafirhanesi, Doruk Otel ve Zirve Kafe gibi mekanlar bulunuyor. Merkez Kastamonu’ya yakın olduğundan ilde bulunan beş, dört ve üç yıldızlı otellerde de konaklanabilir.

Pistler: Ilgaz Kayak Merkezi’nde, üç adet pist ile birlikte antrenman sahası da yer alıyor. Alıştırma sahası, kızak ile kayan insanların bulunduğu ve kayak dersi alanların tecrübe edindikleri, kısa küçük ve hafif eğimli bir alan. Pistlerde hizmet veren bir yürüyen bant, bir telesiyej ile bir de teleski bulunuyor.

Palandöken kayak merkezinde yılın altı ayı boyunca kayak yapılabiliyor.
Palandöken kayak merkezinde yılın altı ayı boyunca kayak yapılabiliyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Türkiye’nin en soğuk illerinden Erzurum’un güney batısında yer alan Palandöken Kayak Merkez'inde kar kalınlığı müsait olduğundan yılın altı ayı boyunca kayak yapılabiliyor. Palandöken Kayak Merkezi’nde üç farklı merkezde yirmi iki pist bulunuyor. 2011 yılında Dünya Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Palandöken Kayak Merkezi pisti, yirmi sekiz kilometre uzunluğunda. Yapay buz parkıyla da dikkat çeken Palandöken’e gelenler kayağın dışında isterlerse ücretsiz olarak buz tırmanışı da yapabiliyor. Kayak merkezinin başlangıç yüksekliği 2 bin 200 metre, zirve noktası olan Ejdertepe noktası 3 bin 176 metre.

Ulaşım: Kendi aracı ile Erzurum’a gelecek olanlar kayak merkezine çok rahat bir şekilde ulaşabilir. Şehir merkezinden sadece beş kilometre uzaklıkta olan merkez için şehrin her yerine konuşlanmış tabelalar yardımı ile yol bulmak mümkün. Otobüsle gelenlerse direkt olarak otogardan kayak merkezine giden halk otobüslerini ya da taksileri kullanabilir. Erzurum Havalimanı’na gelecek olanlar, 30 dakikalık bir kara yolculuğunun ardından kolaylıkla merkeze ulaşabiliyor.

Konaklama: Hem kayak merkezinde hem de dağ eteklerinde konaklamak için oldukça fazla alternatif var. Bunlar arasında Dedeman Resort ve Palan Hotel öne çıkıyor. Palandöken Kayak Merkezi Erzurum’a yakın olduğundan konaklama için şehir merkezindeki oteller de tercih edilebilir. Gün içerisinde sürekli olarak çalışan servisler hizmet sağlıyor.

Pistler: Palandöken Kayak Merkezi’nde pistlerin toplam uzunluğu 28 kilometre. Merkezin en uzun pistinin uzunluğu 12 kilometre. Bu uzunluktaki pistler kesintisiz kayak imkanı sağlıyor. Ejder ve Kapıkaya pistleri ise en zor pistlerden ve müsabakalar için tescil alabilmiş kalitede. Palandöken Kayak Merkezi’nde saatte 4 bin 500 kişi kapasiteye sahip 5 adet telesiyej, ayrıca saatte 300 kişi kapasiteye sahip bir teleski bulunuyor. Bunun yanı sıra bin 800 kişi kapasiteli iki adet baby lift ile saatte bin 500 kişi kapasiteli bir adet gondol lifti de bulunan Palandöken çok fazla sporcu ağırlıyor. Yerli turistin yanı sıra oldukça fazla sayıda yabancı turistin de akın ettiği merkezin tercih edilmesinin en büyük nedeni ise Uludağ ve Kartalkaya’ya nazaran çok daha ekonomik bir tatil ve kayak zevki sunabilmesi.

Erciyes Kayak Merkezi son dönemlerin kış sporlarının ve aktivitelerinin adresi haline geldi.
Erciyes Kayak Merkezi son dönemlerin kış sporlarının ve aktivitelerinin adresi haline geldi.

Erciyes Kayak Merkezi

Erciyes Dağı, 3 bin 916 metreye ulaşan zirvesi ile İç Anadolu’nun en yüksek dağı. Torosların kuzeydoğu uzantısı olan Aladağlar’ın en yüksek noktası. Erciyes, Türkiye’nin ve bölgenin en önemli kayak merkezlerinden biri. Çağın gereksinimlerini takip etmek için, kendisini sürekli yenileyen Erciyes; büyüyen pist potansiyeli, otel ve eğlence merkezleri ile her geçen gün daha çok turiste ev sahipliği yapıyor. Kayağa yapışmayan "toz karı" ile ünlü Erciyes Kayak Merkezi'nde de kayak sezonunun hava şartlarına bağlı olarak aralık ayının ortasında başlaması bekleniyor. Kesintisiz kayak yapılabilen uzun pistlere sahip merkezde, snowboard ve kızak gibi çeşitli kış aktiviteleri yapılabiliyor.

Konaklama: Güvenli kayak merkezi sertifikasına sahip olan Erciyes'te, yaklaşık 2 bin yatak kapasiteli on üç otel bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüleri, Mirada Del Lago, Grand Eras Erciyes, Das 3917, Radisson Blu Hotel Mount Erciyes, Library Hotel Erciyes sayılabilir. Geçen sezon iki milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği kayak merkezine bu sezon üç milyon kişinin gelmesi bekleniyor. Polonya ve Rusya'dan Kayseri'ye charter seferler düzenleniyor.

Pistler: Kapadokya bölgesinde kış tatili yapanların ve Türkiye’de birçok kişinin tercih ettiği Erciyes Kayak Merkezi son dönemlerin kış sporlarının ve aktivitelerinin adresi haline geldi. 33 farklı piste ev sahipliği yapan kayak merkezinin toplam uzunluğu 58 kilometre. Merkezde pistlerin yüzde 60’ı suni karlama altyapısına sahip. 30 kilometre uzunluğundaki 41 pistte hem profesyonel kayakçılar hem de amatörler kayak yapabiliyor. Erciyes 23 bin metre halat uzunluğunda ve saatte 26 bin 750 kişi taşıma kapasitesine sahip 2'si gondol 19 mekanik tesis ağıyla, misafirlerine farklı noktalarda kayak yapma imkanı sağlıyor.

KAYNAKLAR

kartepe.gov.tr

kulturportali.gov.tr

erciyeskayakmerkezi.com

Benzer İçerikler

Küresel seyahat sigortası hedef büyüttü

Küresel seyahat sigortası hedef büyüttü

Türkiye turizmine kruvaziyer damgası

Türkiye turizmine kruvaziyer damgası

Turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliği riskleri ve önlemleri nelerdir?

Turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliği riskleri ve önlemleri nelerdir?

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!