Milli Muharip Uçağı için heyecan büyüyor

Milli Muharip Uçağı için heyecan büyüyor

Türkiye’nin en önemli savunma sanayii projelerinden ‘Milli Muharip Uçağı’ planlara göre 2023’te hangardan çıkacak, 2025-2026’da ilk uçuşunu yapacak ve 2028’den sonra envantere katılacak.

Milli Muharip Uçağı (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde ana yüklenici konumundaki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) çalışmalarını sürdürüyor. TUSAŞ’ın MMU ile ilgili son paylaşımı gözleri, Türkiye’nin hava gücüne büyük katkı sağlayacak projeye çevirdi. Videolu paylaşımda “İstiklal ve istikbal uğrunda, gökyüzünü dolduracak kanatlarıyla” ifadeleriyle duyurulan MMU’yla ilgili bugüne kadar gelinen noktaya yakından bakıyoruz.

Tesiste, çeşitli kütlelerde jel formda oluşturulmuş kuş kalıpları top sistemine benzer bir sistemle fırlatılacak.
Tesiste, çeşitli kütlelerde jel formda oluşturulmuş kuş kalıpları top sistemine benzer bir sistemle fırlatılacak.

Türkiye’nin ilk kuş çarpma tesisi

Peki, TUSAŞ’ta neler oluyor? Öncelikle şirketin geliştirdiği hava araçlarının en zorlu koşullarda milli imkanlarla test edilmesi amacıyla tesisin mevcut altyapıları güçlendiriliyor. Özellikle havacılık dünyasının en büyük tehditlerinden biri olarak nitelendirilen kuş çarpma ihtimalinden hava araçlarının en az zararı görmesi için çalışmalara hız verilmiş. Bu amaçla hayata geçirilen Türkiye’nin ilk Kuş Çarpma Test Tesisi ile hava araçlarının geliştirme ve sertifikasyon süreçleri için gerekli testlerden biri daha milli olarak gerçekleştirilecek.

Tesiste, çeşitli kütlelerde jel formda oluşturulmuş kuş kalıpları, top sistemine benzer bir sistemle fırlatılacak. Böylelikle hava aracı bileşenin aldığı hasar tespit edilebilecek. Elde edilecek test verisiyle TUSAŞ tarafından üretimi gerçekleştirilen tüm platformların ve hava araçlarının geliştirme süreçlerine katkı sağlanacak. Aynı zamanda, Hürjet ve MMU başta olmak üzere TUSAŞ’ın imzasını taşıyan ürünlerin test verileri de ülke sınırları içinde kalacak. Bu alanda çözümler geliştirilmesini sağlayacak tesisin, havacılık dışında bu teste ihtiyaç duyan tüm sektörlerin kullanımına da açık olması planlanıyor.

F-16 ile kıyaslamak doğru mu

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini MMU alabilir. Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknolojiler olacak. Böylelikle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin gibi 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak. Üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.

TUSAŞ’ın paylaşımından yaklaşık dört ay önce, ağustos ayında TUSAŞ tesislerine yaptığı ziyareti Youtube kanalında paylaşan emekli binbaşı, Terör ve Güvenlik Uzmanı Mete Yarar da tesislerin gelişimine hayran kaldığını belirtmişti. 5'inci nesil çok rollü savaş uçağı MMU için, "Milli Muharip Uçağı gördüm. Uçağın heybetinden dizlerimin bağı çözüldü" ifadelerini kullanmıştı. Yayınında Milli Muharip Uçak'ta montaj aşamasına başlandığını da duyuran Mete Yarar, “MMU'da iki F-16 motoru kullanılacak. Devasa bir uçak. F-16 ile kıyaslamak doğru bir şey olmaz" demişti.

MMU Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı ile 05 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmış. Ana yüklenici TUSAŞ başta olmak üzere, proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar zaman kaybetmeden çalışıyor. İmzalanan mevcut sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsıyor. Söz konusu dönem içinde hava aracının tasarlanması, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarım ve geliştirilmesine yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanıyor. Ön tasarım aşaması sonunda ise projenin takip eden dönem ve aşamaları için kesintisiz bir geçiş ve geliştirme öngörülüyor.

MMU’nun 2025-2026’da ilk uçuşunu yapmasının ardından 2028 yılından sonra envantere katılması planlanıyor.
MMU’nun 2025-2026’da ilk uçuşunu yapmasının ardından 2028 yılından sonra envantere katılması planlanıyor.

TUSAŞ, projenin ana hedefleri doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, entegrasyonu, sertifikasyonu, bakım ve idamesine yönelik bilgi ve tecrübesini artırmak için tüm milli imkânlardan yararlanma yönünde azami gayret gösteriyor.

5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlıyor. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU tam bir savaşçı olarak tasvir edilebilir. MMU Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi için test faaliyetleri ve en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılıyor.

Milli Muharip Uçak kokpit tasarımına gelindiğinde ise 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilmiş. Bu noktada pilotun iş yükünü en aza indirgeme hedeflenmiş. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilotun durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştiriliyor.

MMU’nun öne çıkan özellikleri

MMU’nun üstün hava hâkimiyetini belirleyen özellikleri şöyle:

- Yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzili

- Yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş

- Yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle arttırılmış muharebe gücü

Bu gelişmeler ışığında sevindirici olan şu ki; MMU’nın semalarda süzüleceği günler yakında!

KAYNAK

TUSAŞ

YouTube-Mete Yarar

Benzer İçerikler

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!