Küresel riskler raporu ulusal dayanıklılık ekosistemi öneriyor

Küresel riskler raporu ulusal dayanıklılık ekosistemi öneriyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) hazırladığı “Küresel Riskler Raporu 2022” yayımlandı. Rapor, gelecekteki krizler için ulusal dayanıklılık ekosistemi hazırlanmasını öneriyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) hazırladığı “Küresel Riskler Raporu 2022-Top 10 Global Risks by Severity - Global Risks Report 2022” yayımlandı. Raporda en güncel Küresel Risk Algı Araştırması'nın (GRPS) sonuçları ve mevcut ekonomik, toplumsal, çevresel ve teknolojik gerilimlerden kaynaklanan temel risklerin detaylı bir analizi ve dünya liderlerine önemli bir öneri sunuluyor.

Rapor, Dünya Ekonomik Forumu yönetiminde, Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu ile Oxford Martin Okulu, Singapur Ulusal Üniversitesi’nin stratejik ortakları, Wharton Risk Yönetimi ve Karar Süreçleri Merkezi'nin akademik danışmanları eşliğinde hazırlandı.

Yayımlanan rapora göre en önemli ve uzun vadeli risk iklim; en önemli kısa vadeli küresel endişeler ise toplumsal bölünmeler, geçim krizleri ve zihinsel sağlık durumlarında bozulmalar. Dünya Ekonomik Forumu hazırladığı raporda, gelecekteki olası krizler için farklı içeriklerde ulusal dayanıklılık ekosistemleri oluşturulmasını öneriyor: “Sistematik sorunları çözmek için küresel liderler bir araya gelmeli ve eşit bir küresel toparlanma ve net-sıfır geçişi sağlamak için koordineli ve çok paydaşlı bir çözümü benimsemeli.”

Raporda, en güncel Küresel Risk Algı Araştırması’nın (GRPS) sonuçları ve mevcut ekonomik, toplumsal, çevresel ve teknolojik gerilimlerden kaynaklanan temel risklerin analizi de ortaya konuyor.

Rapor kapsamında dünyayı 10 yılda bekleyen 10 risk şu şekilde sıralanıyor:

- İklim krizi önlemleri için eyleme geçme başarısızlığı

- Aşırı hava koşulları

- Biyo çeşitliliğin kaybı

- Sosyal uyumun aşınması

- Yaşam için gerekli koşulları elde etmeye yönelik krizler

- Bulaşıcı hastalıklar

- İnsanların çevreye verdiği zarar

- Doğal kaynaklara dair krizler

- Borç krizleri

- Jeo-ekonomik alanda yaşanacak zorluklar

Katılımcılar, pandeminin başlangıcından bu yana en çok toplumsal ve çevresel risklerin kötüleştiğini kaydediyor.
Katılımcılar, pandeminin başlangıcından bu yana en çok toplumsal ve çevresel risklerin kötüleştiğini kaydediyor.

Küresel Riskler Raporu 2022’nin öne çıkan sonuçları

- Her altı kişiden sadece biri dünyanın görünümü hakkında iyimser hissediyor ve her 10 kişiden sadece biri küresel toparlanmanın hızlanacağına inanıyor.

- Katılımcılar, pandeminin başlangıcından bu yana en çok toplumsal ve çevresel risklerin kötüleştiğini, “sosyal uyum erozyonu” ve “geçim krizlerinin” bu listede en üst sıralarda yer aldığını belirtiyor.

- Katılımcılar, uluslararası risk azaltma çabalarının etkinliği konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. “Ticaretin kolaylaştırılması”, “uluslararası suçlar” ve “kitle imha silahları” en etkili çaba gösterilen alanlar olarak gösteriliyor. Öte yandan “yapay zeka”, “uzaydan yararlanma”, “sınır ötesi siber saldırılar ve yanlış bilgilendirme” ve “göç ve mülteciler”, katılımcıların çoğu tarafından uluslararası risk azaltımının başlamadığı alanlar olarak sıralanıyor.

İklim Sorunu ve Toplumsal Kriz Yer Alıyor

- Pandemi devam ederken en önemli riskler arasında iklim krizi, artan toplumsal bölünmeler, siber riskler ve eşit olmayan küresel toparlanma süreci yer alıyor.

- Uzmanlarla yapılan küresel ankete göre her altı kişiden yalnızca biri iyimser ve hatta her 10 kişiden yalnızca biri küresel toparlanma sürecinin hızlanacağına inanıyor.

- İş birliği alanlarının daralmasına rağmen, bu sistematik sorunların çözümü için, küresel liderler koordine halinde çok paydaşlı bir yanıt benimsemeli. 

Yükselen riskler dört alan özelinde, siber güvenlik, uzay rekabeti, iklim geçişlerindeki istikrarsızlık ve göç baskıları, başlıklarında topluyor.
Yükselen riskler dört alan özelinde, siber güvenlik, uzay rekabeti, iklim geçişlerindeki istikrarsızlık ve göç baskıları, başlıklarında topluyor.

Küresel ekonomi önümüzdeki üç yılda dengesiz

Araştırma kapsamında görüş veren çoğu uzman, küresel ekonomik iyileşmenin önümüzdeki üç yıl içinde değişken ve dengesiz olacağına inandıklarını belirtiyor. Rapor, tüm dünya liderlerini üç aylık raporlama döngüsünün dışında düşünmeye, riskleri yöneten ve gelecek yıllar için gündemi şekillendiren politikalar oluşturmaya davet ediyor.

Bunların yanında yükselen riskler dört alan özelinde -siber güvenlik, uzay rekabeti, iklim geçişlerindeki istikrarsızlık ve göç baskıları- incelenmiş ve her bir riskin başarılı yönetimi için küresel koordinasyon gerektirdiği belirtilmiş.

Liderlere çağrı var

Ulusal düzeyde dayanıklılık hakkında yeni bilgiler sunan rapor, COVID-19 pandemisinin ikinci yılına ilişkin çıkarımlarla sona eriyor. Bu bölüm aynı zamanda, kuruluşlar için dayanıklılığın uygulanmasına yönelik pratik tavsiyeler sunmak için Dünya Ekonomik Forumu'nun risk uzmanları topluluklarından da yararlanıyor.

Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi’nin ön görü ve önerileri raporun altını çizer nitelikte: “Sağlık sorunları ve ekonomik istikrarsızlıklar toplumsal bölünmeleri git gide artırıyor. Bu durum toplumlar arasında ve uluslararası topluluklar arasında iş birliğinin daha eşit ve hızlı bir küresel iyileşme sağlaması için temel olacağı bir zamanda gerilim yaratıyor. Küresel liderler bir araya gelmeli ve küresel zorluklarla mücadele etmek ve bir sonraki krizden önce direnç oluşturabilmek için koordineli ve çok paydaşlı bir yaklaşım benimsemeli.”

KAYNAKLAR

“Küresel Riskler Raporu 2022-Top 10 Global Risks by Severity - Global Risks Report 2022” Dünya Ekonomik Forumu (WEF)

Benzer İçerikler

Yakın geleceğin dünyası alarm veriyor

Yakın geleceğin dünyası alarm veriyor

Türkiye'de siber risk algısı ve dijital dönüşümün sigorta sektörüne yansımaları

Türkiye'de siber risk algısı ve dijital dönüşümün sigorta sektörüne yansımaları

Geleneksel risk transfer yöntemlerine yeni alternatifler: Katastrofik Tahviller (Cat Bonds)

Geleneksel risk transfer yöntemlerine yeni alternatifler: Katastrofik Tahviller (Cat Bonds)

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!