İnşaat makinelerinin bakımı ve risk mühendisliği

İnşaat makinelerinin bakımı ve risk mühendisliği

Türkiye’deki büyük şehirler, özellikle de İstanbul bir kentsel dönüşüm şehri. Deprem riski olan ülkemizde, yıkılma tehlikesi taşıyan tüm binalar yeniden yapılıyor. Bu inşaatların kaliteli ve sorunsuz olması, zamanında sonlanması için insan gücü kadar inşaat makineleri de önem taşıyor.

Bakım ve onarımı uzman şirketler yapıyor

Maliyetleri yüksek olan ve sağlıklı çalışması için düzenli bakım gerektiren inşaat makineleri, inşaatların en önemli aktörleri. İnşaat makinelerinin bakım ve onarımı, konusunda uzman şirketler tarafından gerçekleştiriliyor; bu sayede makineler daha verimli ve tasarruflu çalışabiliyor. İnşaat yapılan alan, hava koşulları, inşaat süresi gibi kıstaslar makinelerin bakım sürecini belirliyor. Tabii ki makinelerin modeli ve yaşı da bu bakımlar için önemli bir kriter. Özellikle ikinci el her iş makinesi için periyodik bakım gerekiyor. İnşaat makinelerinin bakım ve onarım süreçlerini de danışmanlık hizmeti veren uzman şirketler belirliyor.

Sanayi Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre bir iş makinesinin ömrü ortalama yedi yıl.
Sanayi Genel Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre bir iş makinesinin ömrü ortalama yedi yıl.

Sorun olmadan önlemek için

İnşaatlarda kazma, kırma, yükleme gibi işlemler yapan ekskavatör, kule vinç, kamyon, beton vibratörü, perdahlama makinesi, beton mikseri ve dozer gibi onlarca makine kullanılıyor.

Bu makinelerin bakımında yeni teknolojiler ve uzman ekipler görev alıyor. İnşaat makinesi bakımlarının esas amacı, sorun olduktan sonra çözmek değil sorun oluşmadan önlemek. Evet, aynı şirketler onarım hizmeti de veriyor. Fakat onarım ile kaybedilen zaman ve çıkan ek maliyetler, inşaat sürecinde aksamalara yol açıyor. Ayrıca iş makinelerindeki sorunlar nedeniyle inşaatta çalışan işçilerin de hayatı tehlikeye girebiliyor.

Sanayi Genel Müdürlüğü’nce verilen bilgilere göre Avrupa standartlarındaki bir iş makinesinin ömrü ortalama yedi yıl. Bu zamanı tamamlayan makinelerin, kullanım ömrünü doldurduğu söyleniyor. Fakat Türkiye’deki inşaatlarda 20 ila 30 yaşındaki makinelerin çalıştığı gözlenebiliyor. Bu eski makinelerin bakımının kesinlikle aksatılmaması gerekiyor.

İnşaat makinelerinde iş güvenliği

İnşaat sahalarında kullanılan makineler, üretimde kullanılan makinelere göre sabit makineler olmayıp hareketli ve kısmen de olsa trafiğe çıkışa uygun makinelerdir. Bu sebeple makinelerin ehliyetli operatörleri olmalı. Çalışma alanında manevraları için yer bırakılmalı, inşaat sahasında mutlaka trafik işaret ve işaretçileri konulmalıdır. Hareketli makinelerde, özellikle gece çalışması yapan araçlarda, ses ve ışıklandırma yeterli seviyede olmalıdır. Üst yapı inşaatlarında kullanılan vinçler için son dönemde değişen iklim şartlarına paralel olarak özel önlem alınmalıdır. Örneğin; vinçlerin devrilmesini önlemek için fırtına emniyet ekipmanı ve yıldırıma karşı paratoner bulundurulmalıdır. Ayrıca yüksek katlı yapıların inşaat aşamasında kullanılan yük ve işçi asansörlerinin bakımlarının yapılması, iş kazalarını önlenmesi açısından çok önemlidir.

Sigorta şirketlerinin inşaat alanlarında gerçekleştirdiği risk analizleri sayesinde birçok ölümcül ve maddi hasar önlenebiliyor.
Sigorta şirketlerinin inşaat alanlarında gerçekleştirdiği risk analizleri sayesinde birçok ölümcül ve maddi hasar önlenebiliyor.

İnşaat makinelerinde risk mühendisliği

Sigorta şirketleri, teklif ve poliçe çalışması yapılan alt ve üst yapı inşaatları için risk analizi yapar. Bu kapsamda, sahadaki iş makineleri için gözlem yaparak iş güvenliği konusunda risk ölçümlemesi gerçekleştirir. İş makinelerinin bakım formları incelenir, yetersiz görülen bakımlar konusunda sigortalı uyarılır ve eksiklerini tamamlanması sağlanır. Ayrıca ehliyetsiz operatör çalıştırılmaması konusunda tavsiyeler yapılır. Bu sayede olası makine arızlarının önüne geçilebilir ve çalışanların iş kazası riski en aza indirilebilir.

En çok iş kazası yaşanan sektör

İnşaat, iş kazalarının en sık meydana geldiği sektörlerin başında geliyor. İnşaat şantiyelerinde yaşanan iş kazalarında her yıl çok sayıda inşaat işçisi bedeni zarara uğruyor, ekonomik kayıplar yaşıyor veya hayatını kaybediyor.

İnşaatlarda rastlanan iş kazalarının bazıları şöyle:

● Araçların devrilmesi

● İnsan düşmesi

● Malzeme düşmesi

● Şantiye trafik kazası

● Elektrik çarpması

● Kazı veya yapı çökmesi

Anayasa maddelerinde hukuki olarak iş kazaları riskine karşı işverenin üzerine düşen sorumluluklar belirtilir. İşveren; işçinin iş sağlığı ve güvenliğini sağlamakla, işçiye yardımcı olmak ve gördüğü iş dolayısıyla uğrayabileceği zararlara karşı gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. İşçi bu riskleri gördüğünde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’na başvurabilir ve kurul işçinin bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu yönünde karar verirse işçi gerekli önlemler alınıncaya kadar çalışmama hakkına sahiptir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu, bu tehlikeleri önceden saptamak için iş sağlığı ve güvenliği şartlarını incelemek amacıyla yapılan düzenli toplantılar gerçekleştirir.

Kaynak:

www.imo.org.tr

www.dergipark.org.tr

Benzer İçerikler

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Corpus Sigorta risk mühendislerinden yağmur ve fırtına için alınması gereken önlemler!

Corpus Sigorta risk mühendislerinden yağmur ve fırtına için alınması gereken önlemler!

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.