Gıda taşımacılığı nasıl olmalı?

Gıda taşımacılığı nasıl olmalı?

Lojistik ve nakliyat sektörü gün geçtikçe daha da gelişiyor. Özellikle gıda taşımacılığında önemli gelişmeler gerçekleşiyor. Her tür ürünün alıcıya en uygun şekilde teslim edilmesi gerektiğinden lojistik firmaları da birbirinden farklı nakliyat şekilleri geliştiriyor.

Bozulabilir kargo taşımacılığı nedir?

Kargo türleri arasında taşınması belki de en zor olanlardan biri olan bozulabilir kargo, en genel anlamı ile uzun süre uygun saklama koşulları sağlanamazsa bozulacak olan gıdalardan oluşuyor. Örneğin sebze, meyve, taze ya da dondurulmuş et ve balık, bitki, çiçek veya yumurta bozulabilir ürünlerin başında geliyor. Bu nedenle lojistik firmaları ürünlerin bozulmaması adına uygun muhafaza koşullarını sağlıyor.

Bozulabilir gıda ürünlerinin taşımacılığında özellikle “cool frigorifik” yöntemi kullanılıyor. Ürünler için uygun saklama ve nakliyat koşulları sağlanmazsa ürünler bozulabiliyor ve ürünler zayi oluyor. Her gıda ürünün taşınması farklı olduğundan sıcaklık ve ısı değerleri de ona göre ayarlanmalı.

Gıda nakliyatı nasıl olmalı?

Gıda nakliyatında saklama zamanından tasarruf etmek amacıyla havayolu çok fazla tercih ediliyor. Ürünlerin gönderimi esnasında herhangi bir bozulmaya uğramaması için ürünlerin kusursuz bir biçimde doğru paketlenmesi kritik bir önem taşır. Bozulabilir kargo taşımacılığında büyük önem arz eden bir diğer konu ise kargoyu elleçleyecek personelin ürün hakkında yeterince bilgilendirilmesi. Buna ek olarak dayanıklı ve kaliteli ambalajların kullanılması da önem arz ediyor. 

Gıda taşımacılığında ürünlerin saklama koşulları büyük önem arz ediyor.
Gıda taşımacılığında ürünlerin saklama koşulları büyük önem arz ediyor.

Bozulabilir kargolarda önemli olan bir diğer husus ise özel ısı gerektiren ürünlerin saklanması. Bu doğrultuda hangi ürün taşınacaksa o ürünün saklama koşulları için gerekli ısının derecesinin bilinmesi gerekiyor. Soğuk ürünlerin saklama koşullarının sağlanması adına çeşitli soğutucular tercih ediliyor. Kimi zaman dondurucu da kullanılan bu kargolarda bazı durumlarda ekstra buz kullanımı da söz konusudur. Kargonun teslim yerine dondurulmuş halini koruyarak ulaşması için çoğu zaman kuru buz eklenebiliyor.

Soğuk zincir taşımacılığı nedir?

Soğuk ya da dondurulmuş bir şekilde teslim edilmesi planlanan kargolara “soğuk zincir taşımacılığı” adı veriliyor. Soğuk zincir taşımacılığına verilebilecek en güzel örneklerden biriyse balık taşımacılığı. Hemen hemen her mevsim tüketilen balıklar soğuk ya da dondurulmuş bir şekilde taşınabilirler. Ürünün raf ömrünün kısalmaması için soğuk zincir taşımacılığının hiçbir adımının atlanmaması gerekiyor. Taşımacılığın en önemli ve ilk aşamasını da soğutma üniteli tırlar oluşturuyor.

Gıda taşımacılığı için tercih edilebilecek birçok yöntem bulunuyor.
Gıda taşımacılığı için tercih edilebilecek birçok yöntem bulunuyor.

Gıda nakliyatında nelere dikkat edilmeli?

Meyve ya da sebze taşımacılığında “perishable hava kargo” en güvenli yol olarak tercih ediliyor. Soğuk hava ile taşınan bu kargo türünde uygun paketleme ve derecelendirmenin en iyi ve güvenli şekilde yapılması çok önemli. Soğuk zincir kargoda dikkat edilmesi gereken her nokta aynı şekilde soğuk havalı kargo için de geçerliliğini sürdürüyor. Soğuk taşımacılık esnasında kimi zaman ürünler donmuş kasalarda muhafaza ediliyor. Bunun sebebi ise ürünlerin herhangi bir çözünmeye uğramasının önüne geçmek.

Nakliyat sigortası yaptırılmalı mı?

Corpus Sigorta’nın sunduğu nakliyat sigortası, Türkiye sınırları dahilinde taşımacılık yapan nakliyeci firmaların üçüncü şahıslara ait malları, kendilerine ait veya kiraladıkları araçlar ile taşımaları esnasında teminat kapsamındaki bir rizikonun gerçekleşmesi sonucunda doğacak yasal sorumluluklarını poliçede belirlenmiş şartlar ve limitler dahilinde teminat altına alıyor. Bu durumda taşınacak olan ürünlerin sigortalanması, hem taşıyıcı firma hem de hizmeti satın alan firma için güven teşkil ediyor. 

Benzer İçerikler

Bir akım değil zorunluluk “Sürdürülebilir Lojistik”

Bir akım değil zorunluluk “Sürdürülebilir Lojistik”

Taşımacılık sektörünün 2023 beklentileri

Taşımacılık sektörünün 2023 beklentileri

Lojistik sektöründe mücadele sürüyor

Lojistik sektöründe mücadele sürüyor

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.