BBC’nin internet sitesinde yer alan bir haber, depo kiralama sektörünün pandemi sonrasındaki gelişimine odaklanıyordu. Haberde sektör verilerini takip eden StorTrack'e göre kiraların da 2023'ten itibaren ortalama yüzde 12 arttığı söyleniyor. Yine habere göre ticari gayrimenkul firması Cushman & Wakefield ve Self Storage Association bir rapor yayınlamış. Raporda İngiltere'de sektör gelirlerinin geçen yıl ilk kez 1 milyar poundu geçtiği kaydediliyor. Asya'daki depo kiralama derneği Self Storage Association Asia’ya (SSAA) göre de Asya'nın bazı bölgelerinde yan işlerde çalışma kültürü büyümeyi teşvik ediyor. İkinci bir işe sahip olmanın Singapur'da daha yaygın olduğunu belirtiyor. Buna göre bu ikinci işler çoğunlukla e-ticaretle bağlantılı olduğu için kiralık depolarda stok tutmak gerekiyor.
Haberde sektörün yatırımcılar arasında ulaştığı popülerliğe de dikkat çekiliyor. Kişiler ve şirketler hızlı bir biçimde depo kiralama işine yöneliyor. Belli ki yeterli alana sahip olunması halinde yeni ve ideal bir iş alanı.
Depo kiralama sektörü, özellikle büyük şehirlerde hızla artan konut ve ofis kiralarıyla doğru orantılı olarak da önemli bir gelişim gösteriyor. Artan yaşam maliyetleri, yoğun kentleşme, bireysel alan ihtiyaçlarının çeşitlenmesi ve üstte de söz ettiğimiz üzere e-ticaretin yaygınlaşması gibi etkenler, bireyleri ve işletmeleri kendi eşyalarını ya da ticari mallarını saklamak için depo kiralama çözümlerine yöneltiyor. Özellikle daha önce yalnızca büyük şehirlerde odaklanan bu sektör, giderek daha geniş bir coğrafi alana yayılıyor.
Türkiye’de sektörün geleceği
Pekâlâ Türkiye’de de sektörün adımları hızlanıyor denebilir. Birçok kente yönelik birçok depolama şirketi, internet siteleri üzerinden hizmet veriyor. Sektörün gelişimini tetikleyen unsurlara bir bakalım.
Maliyet artışı, iş-ev ortaklığı ve fazla eşyaların saklanması: Büyük şehirlerde konut ve ofis kiralarının artması, insanların daha küçük yaşam alanlarına geçmelerine neden oluyor. Bireyler ve küçük işletmeler fazla eşyalarını ya da geçici olarak ihtiyaç duymadıkları malzemeleri depolamak için bir alan arıyor. İlaveten evden çalışan kişi sayısındaki artış da evlerin aynı zamanda bir ofis alanı olarak da kullanılmasına yol açıyor. İnsanlar ofis eşyalarını ya da geçici olarak kullanmadıkları iş materyallerini saklayabilecekleri yerlere ihtiyaç duyuyor. Özellikle küçük işletmeler, artan kira ve bakım maliyetlerinden kaçınmak amacıyla ekstra malzemelerini, stoklarını ya da geçici olarak ihtiyaç duymadıkları eşyaları depoya yönlendirme yolunu tercih ediyor.
Kültürel değişimle gelen farklı ihtiyaçlar: Türkiye’de insanlar, geçmiş yıllarda fazla eşyaları evin bir köşesine ya da aile üyelerinin evlerine bırakma eğilimindeydi. Ancak kentleşme ile birlikte bu durum değişmeye başladı. Özellikle büyük şehirlerdeki yaşam koşulları ve küçülen yaşam alanları, insanların depo kiralama hizmetlerine olan ilgisini artırıyor.
Dijitalleşmenin sektöre etkisi: Dijitalleşmenin bu alana entegrasyonu sayesinde kullanıcılar, mobil uygulamalar veya internet üzerinden depo alanı kiralayabiliyor. Depoların durumu anlık olarak takip edilebiliyor. Ödeme işlemleri kolayca gerçekleştirilebiliyor. Türkiye'de bu alanda hizmet veren birçok depo kiralama şirketi, müşterilerine dijital erişim ve güvenlik çözümleri sunuyor. Bu sayede müşteriler, eşyalarının güvende olduğunu bilerek daha rahat bir şekilde depo kiralayabiliyor.
Esnek sözleşmeler ve uygun fiyatlandırma: Türkiye'deki depo kiralama sektörü, kullanıcıların kısa veya uzun vadeli olmak üzere ihtiyaçlarına yönelik olarak kiralama seçenekleri sunuyor. Günlük, haftalık, aylık ya da yıllık kiralama seçeneklerinin mevcut olması, özellikle geçici ihtiyaçları olan kişileri bu hizmetlere yönlendiriyor. Ayrıca depo büyüklüğüne göre belirlenen fiyatlandırma modelleri, kullanıcıların sadece ihtiyaç duydukları kadar alana para ödemesini sağlıyor.
E-ticaretin büyümesi: Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret sektörünün hızla büyümesi, depo kiralama sektörünün gelişimini de doğrudan ve olumlu etkiliyor. E-ticaret yapan küçük ve orta ölçekli işletmeler, stoklarını saklamak açısından büyük bir alana ihtiyaç duyabiliyor. Kendi depolarını kurmak yerine bu hizmetleri sağlayan firmalardan depo hizmeti almak işi daha pratik ve uygun maliyetli biçimde çözmeyi beraberinde getiriyor. Türkiye’de bazı depo kiralama şirketleri, iş birliği yaptığı kargo ve lojistik firmaları ile müşterilere hız kazandıran çözümler geliştiriyor.
Güvenlik ve sigortalama: Depo kiralama sektöründeki en önemli beklentilerden biri, güvenlik önlemleri ve sigortalama seçenekleri kuşkusuz. Depoların güvenli bir şekilde korunması, kesintisiz çalışan güvenlik kameraları, biyometrik giriş sistemleri gibi teknolojik çözümlerle, ilaveten vardiyalı çalışan güvenlik görevlileri gibi insan kaynağı kullanılarak sağlanabiliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren depo kiralama şirketleri, müşterilerine çeşitli sigorta paketleri sunarak depolarında bulunan eşyaları güvence altında tutuyor.
Artan şehirleşme, e-ticaretin büyümesi ve bireysel alana olan ihtiyacın sürekli artması ve çok daha fazlası nedeniyle sektörün uzun vadede gelişim göstermesi kaçınılmaz. Bunun yanı sıra, sektörün dijitalleşme ile birlikte daha da gelişmesi beklenti dahilinde. Özellikle akıllı depo çözümleri, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik odaklı uygulamalar, sektördeki şirketlerin rekabet avantajını artıracak önemli yenilikler arasında. Depo kiralama sektörünün gayrimenkul yatırımcıları ve şehir planlamacılar için de yeni fırsatlar sunduğuna şüphe yok. Tüm bu bilgiler ışığında bakıldığında, Türkiye'de depo kiralama sektörünün geleceği bir hayli parlak görünüyor.