Koronavirüs seyahat sigortalarını nasıl etkiledi?

Koronavirüs seyahat sigortalarını nasıl etkiledi?

Sadece iki buçuk ayda küresel bir pandemiye dönüşen Yeni Koronavirüs Hastalığı, namıdiğer COVID-19 günlük hayatı etkilemeye seyahatlerden başladı.

31 Aralık 2019 günü Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ilk Koronavirüs vakasının tespit edildiği gün, tüm dünya yeni yıla yepyeni umutlar ve neşe ile girme hazırlıkları yapıyordu. Öyle ki takip eden haftalarda Çin’de vaka sayısının hızla artması bile, virüsün bu ölçekte bir krize yol açacağını pek çoğumuza düşündürmemişti. Ancak mart ayı ortası itibariyle ülkemizde de görülen Koronavirüs ne yazık ki günlük hayatımızı deyim yerindeyse felç etti.

İlk olarak seyahat özgürlüğümüzü elimizden alan bu tehlikeli salgının sigorta sektöründeki ilk yansıması da beklendiği gibi seyahat sigortaları üzerinde oldu.

Koronavirüs seyahat planlarının iptal olmasına sebep oldu.
Koronavirüs seyahat planlarının iptal olmasına sebep oldu.

Turizm sektörü hızla küçülüyor

Dünyanın en önemli uluslararası turizm etkinliği olan Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı (ITB)’nin iptal edilmesi ve Çin’den Avrupa ve ABD’ye yönelen turist akışının yüzde 80 oranında azalması ile birlikte turizm sektörü Koronavirüs ile birlikte ani bir küçülme trendine girdi. Mart ayı ortası itibariyle Avrupa Birliği, ABD ve Kanada’nın sınırlarını kapatması ile birlikte iptal edilen uluslararası uçuşlar ve otel rezervasyonlarının doğurduğu zararlarla mücadele eden sektörün, 2020 sonu itibariyle yüzde 25 ila yüzde 30 küçüleceği öngörülüyor.

Virüsün kontrol altına alınmasının ardından uzunca süre eski hacmine kavuşamayacağı tahmin edilen Uzak Asya destinasyonları ve çok yolculu cruise seyahatleri için de alternatif çözüm yolları aranıyor. Hatta Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC)’nin bu doğrultuda hükümetlere sunmayı planladıkları pakette “seyahate teşvik eden” şu maddeler dikkati çekiyor:

  • Ülkelerin birbirlerine uyguladıkları vize prosedürleri ve evrak işlerinin esnetilmesi
  • Liman vergisi ve şehir vergisi gibi yolcuya binen vergilerin kaldırılması ya da askıya alınması
  • Havalimanı ve limanlardaki gereksiz bariyerlerin kaldırılması ve seyahat etmenin daha kolay hale getirilmesi
  • Seyahat sigortalarının kapsamlarının yolcu lehine genişletilmesi.
Koronavirüs nedeniyle seyahat sigortalarında düzenleme yapılması planlanıyor.
Koronavirüs nedeniyle seyahat sigortalarında düzenleme yapılması planlanıyor.

Seyahat sigortaları sürece uyum sağlayacak

Ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde yurt dışına çıkan herkesin yaptırmak zorunda olduğu seyahat sağlık sigortası, sigortacılık sektörünün salgından en fazla etkilenen ürünü oldu. Her yıl ortalama 3,5-4 milyon seyahat sağlık sigortası poliçesinin satıldığı ülkemizde mart ayı ortası itibariyle poliçe iptalleri 20 bini çoktan aşmış durumda. Özellikle paket turların ve fuarların iptali ile artan poliçe iptalleri hakkında bilinmesi gereken bazı önemli noktalar var.

Örneğin salgın nedeniyle poliçenizde belirttiğiniz tarihte yurt dışına çıkamadıysanız, poliçenizi iptal ettirmek yerine ileri tarihli bir seyahatinizde kullanabilirsiniz. Yani sigorta poliçeniz, her halükarda pasaportunuza vurulan giriş - çıkış tarihleri arasında işlemeye devam ediyor. Ancak elbette, seyahatinizi ertelemek yerine iptal ettiğiniz durumlarda (örneğin gideceğiniz fuarın ya da etkinliğin iptali vb.) sigorta poliçenizi iptal ettirebiliyorsunuz.

Eğer zorunlu olarak yurt dışına çıkmanız gerekirse yapacağınız şey basit: Küresel pandemi sınıfındaki salgın hastalıklar söz konusu olduğunda bir takım istisnaları olsa da Quick Sigorta aracılığıyla bir seyahat sağlık sigortası poliçesi yaptırabilirsiniz. Seyahat sırasında poliçenin geçerlilik tarihleri arasında meydana gelen bir kaza veya önceden mevcut bir duruma bağlı olmayan hastalık hali sonucunda, poliçede belirtilen teminatlardan faydalanabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Küresel seyahat sigortası hedef büyüttü

Küresel seyahat sigortası hedef büyüttü

Türkiye’nin kış turizmi umut veriyor

Türkiye’nin kış turizmi umut veriyor

QUICK FİNANS‘IN POLİÇE PRİM KREDİSİ ARTIK CORPUS SİGORTA’DA

QUICK FİNANS‘IN POLİÇE PRİM KREDİSİ ARTIK CORPUS SİGORTA’DA

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!