Yeni başlayanlar için iş arama rehberi

Yeni başlayanlar için iş arama rehberi

Mezuniyetin yaklaşmasıyla birlikte öğrenciler eğlenceli ve dolu dolu geçen üniversite yıllarının geride kaldığını, artık iş hayatına adım atmaları gerektiğini fark ediyor.

Sizin de aklınızda nasıl iş bulacağınızla ilgili soru işaretleri varsa doğru adrestesiniz! Son sınıf öğrencileri ve yeni mezunlar için kariyer rehberini incelemeye başlayabilirsiniz.

İlk adım: Profesyonelce hazırlanan bir özgeçmiş

İşsizlik oranının bu denli yüksek olduğu günümüzde, son sınıf öğrencileri ya da yeni mezunların hayalindeki işi bulması her zaman kolay olmuyor. Ancak doğru taktikler izlerseniz, bunun o kadar da zor olmadığını görebilirsiniz. Her ne kadar en bilinen adım da olsa öncelikle iyi hazırlanmış, aşağıdaki özelliklere sahip profesyonel bir özgeçmişiniz olmalı.

  • Sırasıyla kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş deneyimleri, yetenekler, ilgi alanları ve referanslardan oluşan maksimum bir sayfalık sade bir özgeçmiş hazırlamalısınız. 
  • Eğitim bilgilerinizi ve iş tecrübelerinizi her zaman ters kronolojik sırayla yazmalı, tüm bilgilerin güncelliğinden emin olmalısınız.
  • Üniversite yıllarındaki staj veya profesyonel iş deneyimlerinize mutlaka yer vermelisiniz. Eğer dilediğiniz pozisyona uygun staj ve iş tecrübeniz varsa geçici olarak yaptığınız alakasız işleri özgeçmişinize dahil etmemelisiniz.
  • Özellikle yabancı dil ve kullanabildiğiniz bilgisayar programlarıyla ilgili ayrıntıları mülakatlar esnasında zor durumda kalmamak için çok dürüst bir şekilde yazmalısınız.
  • İnsan kaynakları uzmanlarının dikkatinden kaçmayan imla ve noktalama hatalarını yapmamalı, bu konuda mükemmeliyetçi olmalısınız. Özgeçmişinizin sizin hakkınızdaki ilk izlenimini yaratacak unsur olduğunu aklınızdan çıkarmamalı ve gerekirse çevrenizdeki tecrübeli kişilere danışmalısınız.
  • İş/okul bilgileri ve başarıları haricinde ilgi alanlarınızın da sizi farklılaştıracağını bilerek keyif aldığınız aktiviteleri spesifik şekilde yazmalısınız.Örneğin herkes gibi “kitap okumak, müzik dinlemek, fotoğraf çekmek” yazmak yerine “polisiye romanlar okumak ve karakterlerin analizlerini yazmak, 90’lar Türkçe pop şarkılarını dinlemek, sokak fotoğrafçılığı yapmak” gibi sizi daha iyi yansıtan ve uzmanların ilgisini çekebilecek detaylar eklemelisiniz.  
Sade, kısa ve profesyonel bir özgeçmiş aradığınız işin kapılarını size aralayabilir.
Sade, kısa ve profesyonel bir özgeçmiş aradığınız işin kapılarını size aralayabilir.

Online sertifikalar almalısınız

Günümüzde evinizde oturarak ücretsiz sertifika programlarına katılmak mümkün hale geldi. Bu şekilde özgeçmişinizi güçlendirerek rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Kariyer yapmak istediğiniz alanla ilgili sertifikalar alarak insan kaynakları uzmanlarının takdirini kazanabilirsiniz. Böylece mülakatlara davet edilme ihtimaliniz de artar.

Online sertifikalar alarak özgeçmişini güçlendirmeniz mümkün.
Online sertifikalar alarak özgeçmişini güçlendirmeniz mümkün.

Okuyanların aklında kalan bir ön yazı yazmalısınız

Özgeçmişiniz, eğitim hayatınız veya iş tecrübeleriniz parlak olsa da eğer kendinizi, hedeflerinizi, başvurduğunuz pozisyonda ve şirkette neden çalışmak istediğinizi anlatan bir ön yazınız yoksa insan kaynakları uzmanlarının dikkatini çekme ihtimaliniz de düşük. Yani güçlü bir ön yazı hayal edemeyeceğiniz kapıların açılmasını sağlayabilir. Ön yazınızı yazarken özgeçmişinizde halihazırda var olan bilgileri tekrarlama hatasına düşmemelisiniz. Ön yazınızı yazarken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz önem taşıyor.

  • Kısa ve net olmalısınız.
  • Neden başvurduğunuz pozisyonda çalışmak istediğinizi anlatmalısınız.
  • İlgili pozisyonda ve şirkette çalışmanın size katacaklarının yanı sıra bir çalışan olarak hem departmanda hem de şirkette yaratabileceğiniz artı değerlerden bahsetmelisiniz.
  • Kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerinize yer vermeli, başvurduğunuz pozisyonun size amaçlarınızı gerçekleştirirken sunacağı avantajları belirtmelisiniz.
  • Daima abartılı, büyük ve gereksiz cümlelerden uzak durmalı, mütevazı olmalısınız.
Ön yazı tahmin ettiğinizden çok daha büyük önem taşıyor.
Ön yazı tahmin ettiğinizden çok daha büyük önem taşıyor.

Altın değerinde bir mecra: LinkedIn

We are Social Digital 2020 raporuna göre Türkiye’de iş amacıyla sosyal medya kullananların oranı yüzde 44. Ancak iş bulmak için LinkedIn gibi yalnızca profesyonellerin kullandığı sosyal mecralara yatırım yapmalısınız. Eğitim ve iş deneyimi geçmişinizle ilgili ayrıntılı şekilde doldurularak açılan bir LinkedIn hesabıyla profesyonel dünyaya kolayca merhaba diyebilirsiniz! Fakat sadece profil oluşturmak yeterli değil, bağlantılarınızı ve etkileşim oranınızı da artırmalısınız.

Kendi alanınızdaki uzmanlara bağlantı isteği gönderebilir, şirketleri, kurumsal sayfaları ve alanınızın mesleki sivil toplum örgütlerini takip edebilirsiniz. Mecranın diline uygun yazılar, görseller ve haberler paylaşabilir, makale yayınlama özelliğini kullanarak uzmanlığınızla ilgili yazıları bağlantılarınıza sunabilirsiniz. LinkedIn’in gücü ve kullanıcı sayısı, yeni mezun biri olarak profesyonellerin dikkatini çekerek iş teklifleri almanızı bile mümkün kılabilir. Üstelik iş aradığınıza dair seçeneği işaretleyerek takipçilerinizle paylaşmanın yanı sıra yeni fırsatlardan, iş ilanlarından da hızlı bir şekilde haberdar olabilirsiniz.

İş bulmak için LinkedIn gibi yalnızca profesyonellerin kullandığı sosyal mecralara yatırım yapmalısınız.
İş bulmak için LinkedIn gibi yalnızca profesyonellerin kullandığı sosyal mecralara yatırım yapmalısınız.

Sosyal medya paylaşımlarına dikkat!

Artık insan kaynakları uzmanları, başvuru sahiplerinin sosyal medya profillerini de en az özgeçmişleri kadar dikkatlice gözden geçiriyor ve işe alım noktasında değerlendiriyor. Haliyle sosyal medya paylaşımlarınız ve fotoğraflarınız konusunda özenli olmalı, itibarınızı zedeleyecek içerikleri hesabınızdan uzak tutmalısınız. Eğer bu konuda herhangi bir olumsuzluk yaşamaktan çekiniyorsanız iş arayışında olduğunuz dönemlerde LinkedIn hariç sosyal medya hesaplarınızı takip etmediğiniz kişilerden gizleyebilirsiniz.

Günümüzde sosyal medya hesapları da insan kaynakları uzmanları tarafından inceleniyor.
Günümüzde sosyal medya hesapları da insan kaynakları uzmanları tarafından inceleniyor.

Mülakat provası yapmalısınız

Mülakat provası yaparak stres ve heyecanla baş edebilmeyi öğrenebilirsiniz. Harika bir özgeçmişe sahip olsanız da kendinizi yüz yüze de iyi bir şekilde ifade edebilmeli ve öz güvenli görünmelisiniz. Muhtemel sorulara yalnızken kendi kendinize cevap verebileceğiniz gibi, bir arkadaşınızdan insan kaynakları uzmanı gibi mülakat soruları size yöneltmesini rica ederek daha gerçekçi provalar da yapabilirsiniz. Eğer henüz öğrenciyseniz mesleğinizle ilgili kurumsal şirketlere staj için başvurarak profesyonel mülakat tecrübesi edinebilirsiniz.

Mülakat provaları heyecanınızın ve stresinizin azalmasına yardımcı olabilir.
Mülakat provaları heyecanınızın ve stresinizin azalmasına yardımcı olabilir.

İş arama platformlarını değerlendirmelisiniz

Sosyal medyanın haricinde, iş ve işçi bulmak için kurulan, milyonlarca kullanıcıya sahip çevrimiçi mecraları da yakından takip etmelisiniz. Böylece aktif ilanları daha ayrıntılı şekilde görebilirsiniz.

İş ve işçi bulma portallarından yararlanabilirsiniz.
İş ve işçi bulma portallarından yararlanabilirsiniz.

Benzer İçerikler

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.