IMF’den de yapay zeka ve meslekler vurgusu

IMF’den de yapay zeka ve meslekler vurgusu

Bir süredir varlığı ve gelişmesi sıklıkla tartışılan yapay zekanın mesleklere etkisine dair Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) da açıklama geldi. Çözüm entegrasyon mu?

Yapay zeka merkeziyetsiz olarak öğrenen dil modelleriyle kimilerine göre muhteşem bir ileri teknoloji döneminin kapısını açtı kimilerine göre de sonun başlangıcının… Bakıldığında konuya dair çoğu silikon vadisinden ya da iş dünyasından çok sayıda kişinin çizdiği farklı resmin ortak noktası yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğine dair oluyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) üst düzey yöneticisi aracılığıyla yapay zekanın ekonomi ve iş dünyasına etkilerine dair açıklamalarda bulundu. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, yapay zekanın tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyeceğini, gelişmiş ekonomilerde de işlerin yaklaşık yüzde 60'ının yapay zekadan darbe alabileceğini belirtti. Neyse ki çalışanların, üretkenliklerini artıracak olan yapay zekanın entegrasyonundan faydalanmayı bekleyebileceğinin de altı çizildi.

İlaveten ve belki de en önemlisi IMF adına konuşan Georgieva, yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26'sını etkileyeceğini öngörüyor. Bunun sebebi olarak da bu ülkelerin birçoğunun yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya ya da kalifiye iş gücüne sahip olmaması. Ülkeler arasındaki teknoloji eşitsizliği, zaman içinde uluslararası arenada ekonomik eşitsizliği daha da kötüleştirebilir.

Yapay zekaya entegrasyon açısından çalışanlar için yeniden eğitim programları sunulması önemli.
Yapay zekaya entegrasyon açısından çalışanlar için yeniden eğitim programları sunulması önemli.

“Kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturulmalı”

Yapay zekanın, yakın zamanda insanlar tarafından yürütülen temel görevleri yerine getirme becerisine sahip olacağının, bu durumun işgücüne olan talebi azaltarak ücretleri etkileyebileceğinin, bazı işleri ortadan kaldırabileceğinin altını çiziyor Georgieva. Önerisi ise "Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturmaları ve savunmasız çalışanlar için yeniden eğitim programları sunmaları” yönünde oluyor. Georgieva bu şekilde yapay zeka geçişinin daha kapsayıcı bir hale gelebileceği, insanların geçim kaynaklarını koruyabileceği ve eşitsizliğin azaltılabileceği umudunu taşıyor. 

 Belgeleri analiz etmek, hukuki araştırmalar yapmak ve hukuk danışmanlığı gibi alanlarda kullanılabilecek yapay zeka, hukuk alanında bazı çalışanları işsiz bırakabilir.
Belgeleri analiz etmek, hukuki araştırmalar yapmak ve hukuk danışmanlığı gibi alanlarda kullanılabilecek yapay zeka, hukuk alanında bazı çalışanları işsiz bırakabilir.

Hangi meslek grupları daha fazla risk altında

IMF’nin açıklamasından bağımsız olarak genel çerçevede bakıldığında yapay zeka, tekrarlayıcı ve rutin işleri otomatize etme özelliği sayesinde birçok mesleği etkileyebilir, değiştirebilir veya dönüştürebilir. İnsan etkileşimi gerektiren ve yaratıcılık, duygusal zeka gibi insana özgü becerileri gerektiren mesleklerin dışında elbette. İşte yapay zekanın etkileyebileceği bazı meslekler…

Hukukçu: Yapay zeka, belgeleri analiz etmek, hukuki araştırmalar yapmak ve hukuk danışmanlığı gibi alanlarda insanları destekleyebilir. Ancak bazı kişileri bu anlamda işsiz de bırakabilir.

Muhasebeci: Finansal verileri analiz etmek ve muhasebe işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilir. Muhasebe işlerini optimize edebilir ve bu iş kolunda da kişileri etkileyebilir.

Üretim İşçisi: Otomasyon ve robotik sistemler, fabrika işlerini otomatize edebilir ve üretim süreçlerini daha verimli hale getirebilir. Bir yandan da bu alandaki insan çalışanı da etkileyebilir.

Veri Analisti: Veri analizi süreçlerini optimize edebilir. Daha hızlı ve doğru sonuçlar elde etmeye yardımcı olabilecek veri analisti, insan çalışan yerine tercih edilebilir.

Müşteri Hizmetleri Temsilcisi: Yapay zeka, müşteri sorularını anlamak ve soruları cevaplamak için kullanılabilir, bu da insan temsilcilerin iş yükünü azaltabilir. Ancak yakın gelecekte bu iş kolunda da insan çalışan tercihini sorgulatabilir.

Tıpçı: Yapay zeka, hastalık teşhisi, ilaç geliştirme ve hasta bakımında da kullanılabilir. Bu açıdan sağlık sektöründeki birçok alandaki çalışanı etkileyebilir.

ChatGPT “Otomasyon ve yapay zeka teknolojileri bazı tekrarlayıcı görevleri ve rutin işleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilir, bu da bazı meslekleri etkileyebilir” diyor.
ChatGPT “Otomasyon ve yapay zeka teknolojileri bazı tekrarlayıcı görevleri ve rutin işleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilir, bu da bazı meslekleri etkileyebilir” diyor.

Muhatabına da sorduk

Soruyu muhatabına yöneltmek istedik ve son dönem merkeziyetsiz öğrenen yapay zeka dil modelleri arasında öne çıkan ChatGPT’ye “Sen meslekler için bir tehdit misin?” diye sorduk. İşte kelimesi kelimesine yapay zeka modelinin bize cevabı:

“Ben bir yapay zeka dil modeliyim ve insanlar gibi bir meslek ya da iş yapmıyorum. Ancak, bazı insanlar yapay zekanın belirli meslekleri etkileyebileceğini düşünüyor. Örneğin, otomasyon ve yapay zeka teknolojileri bazı tekrarlayıcı görevleri ve rutin işleri daha verimli bir şekilde gerçekleştirebilir, bu da bazı meslekleri etkileyebilir. Ancak, aynı zamanda yeni iş fırsatları da yaratabilir ve insanların daha yaratıcı, analitik ve insana özgü becerilere odaklanmalarını teşvik edebilir. Sonuç olarak, yapay zeka ve otomasyonun etkisi farklı meslekler için farklı olabilir ve bu teknolojilere uyum sağlamak için insanların sürekli olarak eğitim almaları ve becerilerini geliştirmeleri gerekebilir.”

Kulağa barışçıl bir çözüm önerisi gibi geliyor! Aynı zamanda değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğu her dönemde uyum sağlayanın hayatta kaldığına da bir atıf sanki. Kısa zamanda neler olacağını görecek gibiyiz. Elbette politika yapıcıların teknolojinin yaratabileceği sosyal gerilimleri önlemek için önlem alması da bekleniyor.

Benzer İçerikler

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.