Enerjiyi verimli kullanmak için yapılacaklar

Enerjiyi verimli kullanmak için yapılacaklar

İçinde bulunduğumuz Enerji Verimliliği Haftası’nda, enerjinin verimli kullanımına dair kurumsal ve bireysel anlamda yapılabilecek çok şey var.

Çevre bilincinin geliştirilebilmesi kapsamında enerji tüketimine dair hassasiyet oluşturmak adına 1981 yılından itibaren her yıl Ocak ayının ikinci haftası tüm dünyada "Enerji Tasarrufu Haftası" olarak kutlanıyor. Bu yıl, 08-14 Ocak günleri arasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası kapsamında, enerji verimliliğinin nasıl sağlanacağı konusunda yapılacaklar önem kazanıyor.

Öncelikle enerji verimliliği, bir sistem ya da makinede enerjinin girdi-çıktı oranının ölçümü olarak tanımlanabilir. Enerjinin sanayiden ulaşıma ve hizmet sektörüne kadar birçok alanda etkili ve verimli bir şekilde kullanılması önem arz ediyor. Bu açıdan enerji verimliliğini artırmanın yollarını bilmek ve dahası uygulamak gerekiyor. 

Enerji verimliliğini artırmak için güneş, rüzgar, su, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeli
Enerji verimliliğini artırmak için güneş, rüzgar, su, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları tercih edilmeli

Enerji verimliliğini artırmanın formülleri

Enerji verimliliğini sağlamak amacıyla özellikle kurumsal şirketlerin birçok yöntem uygulaması gerekiyor. Bu uygulamaların temellerine bakıldığında, “enerji kayıplarını azaltmak, enerji tasarrufu sağlamak ve çevresel etkileri en aza indirmek” gibi başlıklar öne çıkıyor. Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliğini artırmak için alınacak önlemler şöyle sıralanabilir:

Sanayi kuruluşlarında enerji verimliliği sağlanması: Enerjiyi yoğun şekilde kullanan sanayi kuruluşlarında enerji verimliliğini artırmak çok önemli bir husus. Bu verimliliği hedefleyen kuruluşa hem kurumsal hem de ulusal anlamda rekabet avantajı da kazandırıyor. Önemi tartışmasız büyük olan enerji verimliliği açısından yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:

Enerji muhasebesinin doğru yapılması

Enerji verimliliğini artırmak için güneş, rüzgar, su, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı

Yalıtım ve enerji kontrol sistemlerinin kurulumu

Ürün çeşitleri ve özelliklerinin enerji kullanım seviyesi

Ham maddenin elde edilme yöntemleri

Kapasite kullanımı konusunda çalışmalar 

Binalarda yapılacak doğru yalıtım uygulamaları sayesinde neredeyse yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
Binalarda yapılacak doğru yalıtım uygulamaları sayesinde neredeyse yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

Konutlarda ve bireysel anlamda enerji verimliliği sağlama yolları: Enerjinin yoğun kullanıldığı bir diğer büyük alan ise konutlar ve binalar. Özellikle evlerin ısıtılması ya da soğutulması amacıyla harcanan enerjinin en aza indirilmesi amacıyla binalardaki yalıtımın son derece iyi olması gerekiyor. Isı kaçışları çatılardan, dış duvarlardan, kapı ve pencerelerden oluyor. Bu alanlarda yapılacak doğru yalıtım uygulamaları sayesinde neredeyse yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu da sağlanabiliyor. Bu noktada yapılacakların birçoğunu kurumlar da kendilerine uyarlayabilir.

Enerji açısından verimli cihaz ve ekipman kullanımı

Aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi

Enerji tüketiminin kontrol amacıyla izlenmesi

Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin optimize edilmesi; sistemlerin filtrelerinin temizlenmesi

Enerji verimliliği için çevre dostu bina tasarımına öncelik verilmesi

Binaların yerleşik su ve atık yönetimi gibi özelliklerle donatılması

Çevre dostu ulaşım araçlarının kullanımı da karbon salımı az olacağından enerji verimliliği sağlanması açısından önemlidir.
Çevre dostu ulaşım araçlarının kullanımı da karbon salımı az olacağından enerji verimliliği sağlanması açısından önemlidir.

Enerji verimliliğini artırmanın önemi

Enerji verimliliğini artırmak, enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için de son derece önemli. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla yapılması gereken en temel eylem, enerji kaynaklarının daha az tüketilmesi kuşkusuz. Enerji verimliliği artırıldığı takdirde maliyetler düşer, çevresel etkiler de enerjinin verimli kullanımı sayesinde azalır. Özellikle daha az karbon salımı sağlamak çevresel sorunların azaltılması ve doğal kaynakların korunması noktasında son derece önemli bir avantaj sağlar.

Ekonomik büyüme ve istihdam açısından da son derece önemli olan enerji verimliliği konusunda yapılacak doğru uygulamalarla daha az enerji harcamak, daha az maliyetli üretim yapmak mümkün olur. Tüm bu uygulamalar ekonomik büyüme ve istihdamı da olumlu etkiler.

Ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma gibi hedeflerin devamlılığı ile bağlantılı olan enerji verimliliği, dünyanın doğal dengesine olan katkısı nedeniyle de hayli önemli. Enerjinin tüm dünyanın ortak kaynağı olduğu bilinci, verimliliğe sadık kalmak açısından insanlığa yardımcı olabilir. 

Benzer İçerikler

Küresel rüzgar enerjisinde büyüme bekleniyor

Küresel rüzgar enerjisinde büyüme bekleniyor

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!