Dijital alanda, hizmet sektöründe ya da gıda ve içecek sektöründe kendi işinin patronu olmak son dönemde gittikçe yaygınlaşan bir eğilim. Bu eğilimin temel sebepleri arasında, kişilerin bağımsız ve özgür bir şekilde, yetenekleriyle para kazanması ve zamanlarını daha verimli değerlendirmesi sayılabilir.
Özellikle bu anlamda faal olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) sahipleri beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmak adına kapsamlı bir sigorta stratejisine ihtiyaç duyabilir. Öyleyse “Kendi işinin patronu olanlar ya da olacaklar hangi sigorta türlerini bilmeli ve hangi adımları atmalı?” sorusuna odaklanmak fayda sağlayabilir. İşte kendi işinin patronu olanlara A’dan Z’ye izlenmesi gereken sigorta adımları ve rehber olabilecek sigorta kılavuzu!
İlk adım “İş Yeri Sigortası”: İş yerinizi yangın, hırsızlık, su baskını gibi fiziksel zararlar karşısında güvence altına alır. Kapsamı genişletmek amacıyla, “Yangın ve Doğal Afetler Teminatı”, “Elektronik Cihaz Sigortası”, “Cam Kırılması” ve “İş Durması Sigortaları” da ihmal edilmemeli.
İkinci adım “Sorumluluk Sigortaları”: İşletmenizin üçüncü şahıslara verebileceği zararları teminat altına alan bu sigorta çeşidi de önemli. Öne çıkan sorumluluk sigortaları Genel Sorumluluk ve Ürün Sorumluluk Sigortası olarak gruplanabilir. Genel Sorumluluk Sigortası, müşterilere veya tedarikçilere verilen zararları kapsarken, Ürün Sorumluluk Sigortası ise ürünlerinizin neden olduğu maddi veya fiziksel zararlar için güvence sağlar.
Üçüncü adım “KOBİ'ler İçin Siber Sigorta”: Dijitalleşen dünyada siber riskleri çok sık anar olduk. Dolayısıyla bir iş yeri için dijital riskler göz ardı edilemez. Siber saldırılara karşı koruma sağlamak amacıyla, veri ihlali sonucu oluşan zararları karşılayan sigorta poliçeleri; müşteri bilgilerinin çalınması durumunda zararların tazmini; bilgi teknolojileri sistemlerinizin korunmasına yönelik teminatları da kapsıyor.

Dördüncü adım “İşveren Sorumluluk Sigortası”: Çalışanlarınızın iş kazası veya meslek hastalıkları, kazaları yaşaması durumunda devreye girer. Bu sigorta hem çalışanlarınızı korur hem de işveren olarak sizi hukuki yükümlülüklerden korur.
Beşinci adım “Nakliyat Sigortası”: Ürünlerinizin taşınması sırasında oluşabilecek zararlar için hayati bir güvence sağlar. Kapsam dahilinde bulunanlar şöyle sıralanabilir:
- Kara, hava ve deniz yolu taşımacılığında mal kaybı,
- Sevkiyat sırasında yaşanan hasarlar,
- Kırılabilir veya değerli ürünler için özel teminatlar.
Altıncı adım “Gelir Kaybı Sigortası”: Beklenmedik bir durum sonucu iş yerinizin faaliyetleri durursa bu sigorta türü devreye girer. İş durmasına sebep olabilecek faktörler arasında ise yangın, sel gibi doğal afetler, ağır makine arızaları, hukuki engeller nedeniyle faaliyetlerin aksaması sayılabilir.

KOBİ’lerin riskleri en aza indirme yolları
Tüm bu sigorta adımlarını atmakla beraber riski aza indirmenin yolları da söz konusu. İşte atılabilecek adımlar:
- Risk analizi yaptırın. Bu sayede işletmenizin karşı karşıya olduğu tüm riskleri profesyonel destekle analiz etmeniz mümkün olur.
- Sigorta poliçelerinizi düzenli bir biçimde gözden geçirin. İşiniz büyüdükçe veya değiştikçe teminatlarınızı mutlaka yenileyin.
- Mutlaka bir acil durum planı oluşturun. Hem fiziksel hem de dijital tehlikelere karşı iş sürekliliği planları geliştirin.
- İş birliği yapın. Güvenilir sigorta danışmanlarıyla çalışarak doğru poliçeleri seçin.
- Çalışanlarınızı mutlaka bilinçlendirin. Özellikle siber güvenlik ve iş güvenliği konusunda eğitimler düzenleyin.
İşinizi büyütürken sağlam bir sigorta ağına sahip olmak geleceğinizi güvence altına alacaktır. Risklerin farkında olmak ve proaktif önlemler almak, işletmenizi beklenmedik olaylara karşı güçlendirir. Unutmayın, sigorta sadece bir masraf değil; sürdürülebilir iş ve hayat başarısı, kaliteli bir yaşam için yapılması gereken bir yatırımdır!