Sanayileşen dünyada iş güvenliğinin önemi
İş yerlerinde meydana gelen kazalar ve meslek hastalıkları, sanayileşmeyle birlikte toplum refahını etkileyen en önemli problemlerden biri. Bilinçlenme ve eğitimle azalabilecek olan bu kaza ve hastalıklar, çalışanlar kadar işverenler için de önemli bir konu. Çünkü iş kazaları; maliyetin artmasına, kalite düşüklüğüne, karışıklıklara, hoşnutsuzluklara ve zaman kaybına sebep olabilir.
Üretimde her şeyden önce verimlilik isteyen işverenler, işinin aksamadan yürütülmesini bekler. Verimli üretim ve güvenlik birbirine bağlı konular olup iş kazaları azaldıkça üretimde artış gözlenir. Hedefin güvenli ve verimli işçilik olduğu alanlardaki kazalardan korunma maliyeti, yüksek sigorta primi ve kaza tazminatları ödemeye nazaran daha kârlıdır.
Metro inşaatlarında emniyeti sağlamak
Metro inşaatlarında; iş güvenliğine, üretim güvenliğine ve çevre güvenliğine dikkat edilmelidir. Emniyetler ve önlemler alındığı takdirde, metro projeleri sorunsuz bir şekilde tamamlanıp toplumun hizmetine sunulabilir.
Metro inşaatlarında emniyet, üç ana grupta toplanır:
● Çalışanların emniyeti
● Makinenin, teçhizatın ve malzemenin emniyeti
● İşin emniyeti
Çalışanların emniyeti:
Emniyetli bir iş ortamı yaratılması için, vasıflı ve disiplinli işçiler işe alınmalıdır. İş makinesi operatörleri, elektrikçiler ve makine bakım tamir elemanları yeterlilik belgelerine sahip olmalıdır. Çalışanlara, bağlı oldukları birimlere göre belli aralıklarla koruyucu malzeme dağıtımı yapılmalıdır. Koruyucu malzeme kullanmadan çalışmak yasaklanmalı ve kullanımı takip edilmelidir.
Makinenin, teçhizatın ve malzemenin emniyeti:
Makine, teçhizat ve malzemeler; çalışılacak birimin emniyetli iş ortamını bozmayacak şekilde tasarlanmalı ve seçilmelidir. Makine ve teçhizatların montajı yapıldıktan sonra saha grubuna teslim edilmeden önce son kontrolleri yapılmalıdır. Emniyetli çalışabilirliğinden emin olduktan sonra da saha grubuna teslim edilmelidir. Teslimatlar tutanakla yapılmalı ve belli periyotlarda bakımları gerçekleşmelidir. Ayrıca çalışanlar, sahada çalıştırılmaya emniyetli çalışabilir raporu ile birlikte başlamalıdır. Her araç ve makine için belli zaman aralıklarında yapılacak bakımların içeriğini gösteren bilgiler, rapor halinde tutulmalıdır.
İşin emniyeti:
● Elektrik işlerine, sadece ehliyetli elektrikçiler bakmalı ve müdahale etmelidir.
● Boru işlerini, ehliyetli yetişmiş boru elemanları ve ekipleri yapmalıdır.
● Tüneldeki hava sisteminde yapılması gereken bir tamir, borulardaki hava tamamen boşaltılmadan yapılmamalıdır.
● Tünel içinde yapılacak kalıcı yer değiştirmeler, daima tünel mesul mühendisi tarafından yaptırılmalıdır.
● Tünellerin kazım projesine uygun gitmesi için günlük yapılacak işler planlanmalıdır. Plan dışına çıkarılıyorsa sebepleri üzerinde durulmalıdır.
● Tünelde, proje dışı kazı olmaması için jeoloji mühendisleri ve tünel mesul mühendisi birlikte uyum içinde çalışmalıdır.
● Tünellerde, tünel ağızlarında veya belli metrelerde; temiz hava emici veya basıcı hava fanları bulunmalıdır.
● Gerekli önlemler alınmadan patlatma yapılmamalıdır.
● Yağışlı havalarda kazı yapılmamasına özen gösterilmelidir.
Metro inşaatları kesintisiz devam etmeli
Metro inşaatlarında diğer önemli konu da çalışması yarıda kalmış ve kazısı yapılmış metro tünellerinin, yüksek risk teşkil etmesidir. Eğer bu tip açık kalan kısımlarda uzun süre çalışma yapılmazsa, doğal olaylarının (aşırı yağış, küçük depremler vb.) etkisi ile çevrede zemin hareketleri meydana gelmeye başlar ve çevre yapılar etkilenebilir. Bu tip çalışmaların mümkünse kesintisiz devam etmesi, kesinti olması durumunda ise (ödenek vb. konular nedeniyle) zemin hareketlerinin sürekli izlenmesi gerekir. Zemin hareketleri öngörüler dışına çıktığında ise hızlıca müdahale edilmeli, oluşabilecek ciddi sorunların önüne geçilmelidir.
Kaynak:
https://www.maden.org.tr/