Havayolu taşımacılığının artıları

Havayolu taşımacılığının artıları

Kargo hizmetlerinde kullanılan hava yolu lojistiği dünyaya vakit kazandırıyor. Başrolün hava yolunda olduğu, karayolu ve denizyolu ile birlikte yürütülen taşımacılık işlemleri milyonlarca insanın işini kolaylaştırıyor.

Pandemiyle birlikte ağırlığı artan e-ticaret sonrası ivme kazanan kargo sektörü, yapısı gereği zamanla yarışıyor. Taşımacılığa uygun her türlü ürünün sağlıklı koşullar altında, belirlenen zaman aralığında bir noktadan diğerine ulaşması gerekiyor. Bu noktada sektörün en önemli yardımcısı elbette teknoloji. Gelişen sektör ile birlikte insanların hayatlarını kolaylaştırmak adına pek çok çözüm sunan taşımacılık sektöründe karayolu, denizyolu ve havayolu kullanılıyor. Bunlar arasında da en hızlı, güvenli dolayısıyla avantajlı yol havayolu taşımacılığı.

Özel hizmet veya depolama gerektiren parçaların taşınması da özel kurallara bağlı oluyor.
Özel hizmet veya depolama gerektiren parçaların taşınması da özel kurallara bağlı oluyor.

Hava yolu taşımacılığının ABC’si

Hava yolu taşımacılığı; teslimat sürecinin uçak, helikopter, jet gibi hava yolunda kullanılabilen taşıtlar ile tamamlanması olarak tanımlanabilir. Hava yolu taşımacılığında kargolar, özel ve genel kargolar olarak iki kategoriye ayrılıyor. Bu kategorizasyondaki temel amaç ise ihtiyaca bağlı olarak planlama yapılmasının gerekmesi.

Özel Kargolar: Özel hizmet veya depolama gerektiren parçalara özel kargolar deniyor. Etiketlenme, kabul edilme, depolama, yükleme işlemlerinde özel kurallar uygulanan bu paketlerin istiflenmesi hassas kurallara tabidir. Tehlikeli maddeler ve bozulabilir gıdalar bu kategoride yer alıyor.

Genel Kargolar: Depolama veya özel bir hizmet gerektirmeyen kargolara genel kargolar deniyor. Genellikle tehlikeli madde, bozulabilir gıda sınıfına girmeyen ürünler bu kategoride yer alır.

Hava yolu taşımacılığının avantajları

Özellikle uzak mesafeler için hız konusunda büyük avantaj sağlayan bu yöntem, bozulabilir kargoların muhafaza edilmesine ve piyasa değerlerinin korunmasına da yardımcı olur. Ülkeler arasında gerçekleştirilmesi gereken hızlı ticaret anlarında havayolu taşımacılığı kurtarıcı oluyor. Hızlı ve ekonomik çözümler sunan hava yolu taşımacılığının diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir:

- Müşterilerin hız beklentisinin üst düzeyde karşılanması

- Hızlı taşıma ile envanter maliyetinin azalması

- Hassas yüklerin hasarsız biçimde taşınması

- Ülkeler arası ticarette güvenli ve hızlı teslimat

- Gümrük işlemlerini kolaylaştırması

- Hızlı işleyen lojistik sistemi sayesinde esnek planlama avantajı

- Bozulma riski olan ilaç, aşı gibi tıbbi malzemelerle birlikte acil ulaştırılması gereken parçaların zaman kaybetmeden teslimi

- Hava yoluyla taşımacılık sayesinde kapıya kadar teslim, ambalajlama, gümrükleme, depolama gibi hizmetlerin bir arada verilebilmesi

- Dünya geneline yayılan havayolu sistemlerinin kaliteli elleçleme olanağı sunması

- Planlı ve tarifeli kargo hareketleri ile hassas yükler ile birlikte çabuk ulaştırılması

- Şehirler arası ulaşımda hızıyla fark yaratan hava yolu taşımacılığının gecikme riskini azaltması

- Kara yolu ve deniz yolu ile birlikte yürütülen hava yolu taşımacılık işlemlerinin tehlikeli maddeleri taşımak için en güvenilir yöntem olarak kabul edilmesi

Havaalanları ulaşım açısından sağladığı avantajları lojistik sektörüne de taşıyarak kargo alanına destek veriyor.
Havaalanları ulaşım açısından sağladığı avantajları lojistik sektörüne de taşıyarak kargo alanına destek veriyor.

Olumsuz yönleri de bilinmeli

Ekonomik çözümlerden biri olan hava yolu taşımacılığının her sistemde olduğu gibi bazı dezavantajlar da söz konusu. Çoğu koşulda avantajlı bir sistem olsa da müşteriler açısından yüklerin emanet edileceği sistemin her yönünü bilmek gerekiyor. Bu olumsuz yönler arasında şunları sayabiliriz:

- Uçak yakıtlarının pahalı olması nedeniyle birim taşıma maliyeti yüksek olan bu yöntemde bütçe konusunun titizlikle ele alınması önerilir.

- Uzun mesafelerde tercih edilen havayolu taşımacılığında genellikle küçük hacimli ve kıymetli parçalar taşınıyor. Çok ağır yüklerin taşınamaması ise bir diğer dezavantaj.

- Hava kargo sistemindeki yük taşıma sınırı, uçakların yük taşıma kapasitesi ile orantılıdır.

- Hava şartlarındaki olumsuz durumlar teslimatı aksatabilir.

Hava yolu taşımacılığında dikkat edilmesi gerekenler

Hava yolu taşımacılığında hesaba katılması gereken pek çok unsur bulunuyor. Kullanılacak uçakların yük kapasitesi, birim maliyet gibi detayların yanı sıra taşımanın yapılacağı gün ve saat aralıklarındaki hava durumu da bir hayli önem taşıyor. Meteorolojik koşullar nedeniyle geciken veya iptal edilen uçuş faaliyetleri olabilir. Hava durumuna uygun planlamanın doğru yapılması, uçuşun güvenliği açısından önemlidir.

Her geçen gün teknolojinin de desteğiyle gelişen hava yolu lojistiği sektörü, hayatı kolaylaştırıyor. Her bölgede veya her şehirde bulunan havaalanları ulaşım açısından sağladığı avantajları lojistik sektörüne de taşıyarak kargo alanına destek veriyor. Teslimatın daha hızlı ve güvenli yapılmasının yanı sıra hız söz konusu olduğunda maliyetin makul fiyatlarla sunulduğu bu sistem, daha seri şekilde çalışmak isteyen müşterilerin tercihi. Genel olarak maliyeti yüksek olsa da hız ve güvenilirlik gibi avantajları sayesinde hızla gelişen taşımacılık sistemleri arasında önemini sürdürmeye devam edeceğe benziyor.

KAYNAK

UTİKAD

Benzer İçerikler

Havacılık sektöründe tedarik krizi aşılıyor mu?

Havacılık sektöründe tedarik krizi aşılıyor mu?

Havanın yükünü “yer” taşıyor

Havanın yükünü “yer” taşıyor

Havada trafik arttı, beklentiler çoğaldı

Havada trafik arttı, beklentiler çoğaldı

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!