2021 yılının iş yeri kazalarına bakış

2021 yılının iş yeri kazalarına bakış

2021 yılında da dünyada ve ülkemizde ne yazık ki iş kazaları meydana geldi. Yangın, patlama ve bireysel kazalarda mal kaybı olduğu gibi can kayıpları da yaşandı. 2021 yılında yaşanan bazı iş kazalarını ve İSİG’in yayımladığı raporu sizler için derledik.

Tuas Incineration Plant kazası

23 Eylül 2021 tarihinde Singapur’da bulunan Tuas Incineration Plant şirketinde yaşanan patlamada iki kişi ağır şekilde yaralandı ve bir kişi de hayatını kaybetti. Elektrik kontağından çıktığı saptanan patlamada, şirket binası büyük hasar aldı. Patlama esnasında binada en az 80 kişi bulunurken şirket çalışanlarını Singapur Sivil Savunma ekipleri kurtardı.

Pioneer iş kazası

Pioneer markasının Singapur’da bulunan merkezinde 1 Ekim 2021’de yaşanan iş kazası ülkede büyük ses getirdi. Aynı yıl içerisinde iş yerlerinde yaşanan 30’uncu kaza olarak kaydedilen kazada bir çalışan konteynerlerin altında kalarak hayatını kaybetti. Singapur’un tek üyeli seçim bölgesi olan Radin Mas milletvekillerinden Melvin Young, kazayı Facebook üzerinden duyurdu ve aynı yıl içerisinde inşaat sektöründe dokuz, lojistik sektöründe sekiz ve geriye kalan 13 kişinin de diğer iş kollarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Home Depot iş kazası

ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan Home Depot çalışanlarından biri, forkliftin devrilmesi sonucu meydana gelen iş kazasında hayatını kaybetti. Fairfax, Merrilee Drive’daki mağazasında gerçekleşen olay sonrası olay yerine gelen polis ekipleri, hayatını kaybeden işçinin, forklift teslimat kamyonunu boşaltırken üstüne düşmesiyle hayatını kaybettiğini ifade etti. 

Türkiye, Avrupa’da iş kazalarının en çok meydana geldiği ilk ülke.
Türkiye, Avrupa’da iş kazalarının en çok meydana geldiği ilk ülke.

Ülkemizde durum nedir?

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ağustos ayında 174 işçinin, iş kazalarında hayatını kaybettiğini ve 2021 yılının ilk sekiz ayında kazalarda hayatlarını kaybedenlerin sayısı toplamda 1494 kişiye ulaştı. İSİG’in verilerine göre Ocak’ta 203, Şubat’ta 142, Mart’ta 144, Mayıs’ta 239, Haziran’da 179 ve Temmuz’da 155 işçi yaşamını yitirdi. Yine İSİG’in verilerine göre, Eylül ayında ise en az 175 kişi daha iş kazalarında hayatını kaybetti.

Kuşadası yangını

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bir iş çarşısında çıkan yangın kısa zamanda çevresindeki dükkanlara sıçradı. Birçok iş yeri tamamen zarar gördü. Bölgede yapılan inceleme neticesinde yangının neden çıktığı belirlenemedi. Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yüce, büyük bir mal kaybı olsa da can kaybının yaşanmadığını söyledi.

Forklift kazası

Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Çakmak Mahallesi Sanayi Bölgesi’nde 8 Aralık 2021 tarihinde yaşanan kazada, kereste firmasında çalışan operatör Ali Göktaş üzerine forklift düşmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı. 

İş kazaları her iş kolunda görülse de yaygın olarak inşaat ve lojistik sektörlerinde yaşanıyor.
İş kazaları her iş kolunda görülse de yaygın olarak inşaat ve lojistik sektörlerinde yaşanıyor.

İstatistiklere iş kazaları

2021 yılında iş kazalarında ölümler en çok inşaat/yol, ticaret/büro/eğitim/sinema, tarım/orman, sağlık, taşımacılık, madencilik, konaklama, belediye/genel işler, kimya, metal, gıda, gemi/tersane, güvenlik ve enerji iş kollarında meydana geldi. En fazla ölüm nedenleri ise Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, kalp krizi, şiddet, patlama/yanma, intihar, elektrik çarpması ve kesilme/kopma oldu. İSİG’in yayınladığı rapora göre 2021 yılının ilk ayından itibaren veriler şu şekilde:

● Ocak ayında en az 203 işçi,

● Şubat ayında en az 142 işçi,

● Mart ayında en az 144 işçi,

● Nisan ayında en az 258 işçi,

● Mayıs ayında en az 239 işçi,

● Haziran ayında en az 180 işçi,

● Temmuz ayında en az 155 işçi,

● Ağustos ayında en az 178 işçi,

● Eylül ayında en az 189 işçi,

● Ekim ayında en az 165 işçi hayatını kaybetti.

● İş kazalarında hayatını kaybedenlerin 16’sı kadın, 149’u erkek işçi.

● Kadın işçilerde kazalar, eğitim, metal, sağlık ve genel işler iş kollarında meydana geldi.

● Beş göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: üçü Suriyeli, biri Afgan ve biri Gürcü. 

Benzer İçerikler

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Şirketlere “çok kutupluluk” ve “riskten arındırma” uyarısı

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

Deniz ticareti ve gemi inşa sektöründe büyüme bekleniyor

2022’nin kazandıran sektörleri

2022’nin kazandıran sektörleri

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.