Sınai risklere son teknolojiyle müdahale

Sınai risklere son teknolojiyle müdahale

Sınai ya da endüstriyel riskler, gelişen teknoloji sayesinde bugün çok daha fazla kontrol altında. Sınai riskler alanında uygulanan teknolojilere yakından bakıyoruz.

Sınai ya da endüstriyel risk, bir işletmenin içinde bulunduğu endüstri ve buna bağlı olarak işletmenin o endüstri içindeki konumundan kaynaklanan riskler olarak tanımlanabilir. Bir işletmenin en tehlikeli üretim riskleri, öngörülemeyen olaylar veya önlenemeyen bir dizi durumdur aslında. Yazık ki bir şirketin tamamen yok olmasına kadar varabilecek ciddi hasara neden olabilecek bu riskler arasında, deprem, sel veya kasırga gibi çeşitli doğal afetler ve şirkete büyük zarar verebilecek öngörülemeyen durumlar sayılabilir.

Risk yönetiminin önemli faydaları vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

- Tüm personel ve müşteriler için güvenli çalışma ortamı yaratmak.

- Yasal sorumluluğu azaltıp ticari faaliyet istikrarını artırmak.

- Hem şirkete hem de çevreye zararlı olaylardan korumak.

- İlgili tüm kişi, kurum ve varlıkları zarardan korumak.

- Gereksiz primden tasarruf edip kuruluşun sigorta ihtiyaçlarının belirlenmesine yardımcı olmak.

Elbette her işletmenin kendine özgü potansiyel tehlike faktörleri olabilir. Bunları zamanında tespit etmek ve ortadan kaldırmak son derece önemlidir. İşte teknoloji bu noktada devreye girer. Güvenlik alanında kullanılan teknolojik ürünler nelerdir diye bakıldığında karşımıza şöyle bir liste çıkıyor:

- Güvenlik kameraları

- X-Ray cihazları

- Kilit sistemleri

- Erken uyarı sistemleri

Güvenlik kameralarının kurulumu ve kullanımı kolay. Ayrıca teknolojiyle birlikte şirketlere birçok avantaj sunuyor.
Güvenlik kameralarının kurulumu ve kullanımı kolay. Ayrıca teknolojiyle birlikte şirketlere birçok avantaj sunuyor.

Güvenlik kameraları: Birçok şirket, fabrika, küçük ya da orta boy işletme, iş yerlerini ve işlerini korumak için son teknoloji güvenlik kamera sistemlerine yöneliyor. Kurulumu ve kullanımı kolay olan bu tür sistemleri kullanmanın bazı avantajları şöyle sıralanabilir:

- Net görüntü: Teknolojik kameralar, düşük ışık koşullarında dahi net görüntüler yakalayabiliyor, video çekebiliyor. Bu özellik sayesinde elde edilen görüntüler, olası bir suç halinde kanıt işlevi görebilir.

- Kaliteli gece görüşü: En son teknoloji güvenlik kamera sistemleri, gece görüşü, hareket algılama gibi çeşitli özellikler de taşıyor.

- Depolama özelliği: Son teknoloji güvenlik kamera sistemleri artırılmış depolama kapasitesiyle öne çıkıyor. Bulut depolama gibi yeni ve kapasitesi yüksek depolama biçimleri de sunuyor. Bu da sürekli kayıtta olan sistemler için kurtarıcı oluyor.

X ışınları, endüstriyel yapılardaki zayıflıkların tespit edilmesi amacıyla tasarlanan uygulamalarda kullanılıyor.
X ışınları, endüstriyel yapılardaki zayıflıkların tespit edilmesi amacıyla tasarlanan uygulamalarda kullanılıyor.

X-Ray cihazları: Nesnelerin x ışını kaynağından geçirilmesiyle görüntü oluşturan X-Ray cihazları iki farklı teknolojiyle üretiliyor:

- E-SCAN (Organik-İnorganik Ayrımlı): Bu teknolojide renkli ve siyah-beyaz iki monitör kullanılıyor. Metaller ekran üzerinde açık yeşil renkte görünüyor.

- S-SCAN (Yoğunluk Taramalı): Bu teknolojide ise tek monitör kullanılıyor. Metaller ekran üzerinde mavi renkte görünüyor.

Son teknolojilerle farklı bir boyut kazanan X-Ray cihazları yapay zeka tabanlı sistemlerle çok daha etkili. Son gelişmeler ışığında, İngiltere’deki University College London’dan bilim insanları patlayıcıları, narkotik maddeleri, yasaklı türlerin taşınması, av ödülleri ya da yasa dışı vahşi yaşam etkinlikleri ile ilgili ürünleri yüzde 100 doğrulukla tespit edebilen yeni bir yapay zeka (AI) tabanlı X-Ray sistemi geliştirdi. Bu sistemin patlayıcıları tespit etmek için son derece iyi çalışması bir yana tıbbi görüntüleme veya endüstriyel yapılardaki zayıflıkların tespit edilmesi gibi X-ışınlarına dayanan herhangi bir uygulamada da kullanılabileceği söyleniyor.

Akıllı kilitler, bir fabrika ya da iş yerinin güvenliğine yeni bir boyut getiriyor.
Akıllı kilitler, bir fabrika ya da iş yerinin güvenliğine yeni bir boyut getiriyor.

Kilit Sistemleri: Yıllar önce basit bir mekaniğe sahip olan kilitler, teknoloji sayesinde bugün akıllandı. Akıllı kilit her türlü diyafon ve görüntülü görüşme sistemi ile uyumlu çalışabilen her çeşit bina, iş hanı, ofis kapılarına monte edilebilen güvenlik elemanlarına deniyor. Akıllı Kilit, kablosuz protokol ve bir kriptografik anahtar kullanarak yetkili bir cihazdan talimat alıp kilitleme ve kilit açma işlemlerini gerçekleştirir. Ayrıca, erişimi de takip ederek kritik olabilecek durumlarda ikaz sinyali gönderir.

Akıllı kilit sensörle birlikte kullanıldığında veya sensörlü akıllı kilit kapıya montaj edildiğinde kartla ya da değişik modellerde çiplerle kapı kontrolünü sağlıyor. Bu çipler sadece size özel tasarlanıyor. İstenirse kapıya tanıtılan çipler ayrıca bir şifreli kartlı geçiş sistemine de tanıtılabiliyor. Böylece kişiler ister şifreli kartlı okuyucuya isterse kilidin kendi dış okuyucusuna çiplerini okutarak kapıyı açabiliyor.

Akıllı telefonlar ile yönetilen akıllı kilit konusunda teknolojik anlamda son hamle Kwikset adlı firmadan geldi. Kevo adı verilen ürün, İOS cihazlara kurulan bir uygulamayı kullanarak bluetooth yoluyla bağlanıyor ve cihazı dokundurduğunuz anda kapı kilitleniyor veya açılıyor. Ayrıca kilide üç kere dokununca kapı kilitleniyor. Akıllı telefon haricinde kilit, standart bir tanımlı anahtar kullanarak da açılabiliyor. Kevo, eKEY şeklinde tek kullanımlık sanal anahtar üretebiliyor. Bu anahtar başkasına gönderilebiliyor.

LoRa, rakip teknolojilere göre çok daha uzun aralıkta çift yönlü iletişime izin veriyor.
LoRa, rakip teknolojilere göre çok daha uzun aralıkta çift yönlü iletişime izin veriyor.

Erken Uyarı Sistemleri ve Sensörler: Endüstriyel kontrol, lojistik ve araç takibi, akıllı tarım ve sürü takibi, çevresel takip ve akıllı şebekeler gibi birçok alanda erken uyarı sistemleri kullanılıyor. Bu noktada LoRaWAN teknolojisi karşımıza çıkıyor. LoRa “Long Range (Uzun Mesafe)” kelimelerinin ilk hecelerinden oluşuyor. LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) bölgesel veya küresel ölçekte bir ağ üzerinde kablosuz olarak çalışan ürünlere yönelik tasarlanmış, düşük güç tüketimi ile haberleşmeyi sağlayan geniş alan ağı. Wi-Fi, GSM ve kablolu haberleşme gibi rakip teknolojilere göre önemli avantajlar taşıyor. Bakıldığında, İoT (İnternet of Things) teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte uzak mesafeye veri aktarımı ve düşük güç tüketimi önemli bir sorundu. Çözüm için devreye giren LoRa, rakip teknolojilere göre çok daha uzun aralıkta çift yönlü iletişime izin veriyor.

LoRaWAN düşük pil tüketimi, uzun menzilli iletişim özelliği ve tek bir ağ geçidi ile birçok uç düğüm bağlantıları kurulabilmesi gibi çok büyük avantajlar sunuyor. Mesafe algılama sensörü, sıcaklık ve nem sensörü ile ağ geçidi kullanılarak erken uyarı sistemi tasarımı yapılmıştır. Örneğin sistem sayesinde iş yerleri, fabrikalar ve ormanlık alanlar gibi yerlere konuşlandırılan sensörleri ile yangınlar ve sel gibi felaket hallerinin erkenden tespit edilmesi hedefleniyor.

KAYNAKLAR

sozcu.com.tr

tr.drunkentengu.com

denetim.com

Benzer İçerikler

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!