Atık işleme tesisleri önleyici sigortacılıkla sürdürülebilirliğe odaklandı

Atık işleme tesisleri önleyici sigortacılıkla sürdürülebilirliğe odaklandı

Atık işleme tesisleri, Türkiye ekonomisine ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkılarla hemen her sektörden kurum ve kuruluşlar ile işletmelerin faaliyetlerinin odağında yer alıyor. Riske karşı öngörülü hareket etmeyi olanaklı kılan önleyici sigortacılık, işletmelere sürdürülebilirlik kazandırırken kapsamlı risk yönetiminin altın anahtarını sunuyor.

Türkiye’de hız kazanan geri dönüşüm faaliyetleri ekonomiye can suyu olurken sürdürülebilirlik açısından geleceğimizi garanti altına alıyor. Atık işleme tesisleri tarafından plastik, metal, kağıt ve cam gibi atıkların geri dönüştürülmesi ve imha edilmesi atık yönetimine sürdürülebilir bir yaklaşım getiriyor. Araştırmalara göre dünyada her yıl ortalama

1,15 trilyon kg atık üretiliyor. Çöp olarak değerlendirilen bu tür atıkların sağlıksız bir şekilde imha edilmesi ve yakılması çevre kirliliğini artırıyor. Atık işletme tesislerinin başrol oyuncu olduğu profesyonel atık yönetimi uygulamaları geri dönüşüm faaliyetlerine büyük bir ivme kazandırıyor.

Atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Sıfır Atık” ve “Sıfır Atık Mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Proje başlangıcından bu yana 16,5 milyon ton kâğıt/karton, 4,1 milyon ton plastik, 1,7 milyon ton cam, 0,4 milyon ton metal ve 1,5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 24,2 milyon ton atık ekonomiye geri kazandırılırken atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlenerek 265 milyon ağaç kurtarıldı. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı 2020’de yüzde 22,4, 2021’de ise yüzde 25’e yükseltilirken, 2023 yılı hedefi ise yüzde 35 olarak belirlendi.

İşlenen atıklar maliyet tasarrufu getiriyor

Geri dönüşüm faaliyetlerinin ekonomik ve çevresel ölçekte sağladığı katkılar, atık işletme tesislerinin iş yükünü artırıyor. Türkiye’de plastik, cam, pil gibi 10 farklı alanda 35 farklı lisanslı geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Bunlara ek olarak çok sayıda işletme, kurum ve kuruluşun da bünyesinde atık işleme ve geri dönüşüm tesisi bulunuyor. Tesislerde işlenen atıklar, işletmelerin maliyetlerini düşürürken enerjiye dönüştürülüyor. İlk yatırım maliyetini sağladığı maliyet avantajıyla kısa sürede amorti edebilen tesisler, elektrik tüketiminde sağladığı tasarruf ve kimyasal tüketimini en aza indiren yönüyle işletmelerin faaliyetlerine verimlik getirirken sürdürülebilirliği destekliyor. 

Atık işleme tesisleri sunduğu maliyet tasarrufuyla işletmelere verimlilik getirirken sürdürülebilirliği destekliyor
Atık işleme tesisleri sunduğu maliyet tasarrufuyla işletmelere verimlilik getirirken sürdürülebilirliği destekliyor

İşletmeler tarafından öngörülemeyen riskler tehlike saçıyor

Atık işleme tesisleri, geri dönüşüme yönelik toplumsal bilinç oluşturmayı ve farkındalığı artırmayı hedefleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın en büyük destekçilerinden biri. Evsel ve endüstriyel atık su, içme suyu, çöp sızıntı suyu, katı atık artırma ile atık su, plastik ve kimyasal geri kazanım tesisleri en yeni teknolojileri kullanarak sürdürdükleri faaliyetleriyle Türkiye’nin geleceğine hizmet ederken yangın, sel, fırtına, deprem gibi risklerle karşı karşıya kalıyor. Mühendisliği çok iyi dizayn edilmiş, en yeni teknolojilerle donatılan atık işleme tesislerinin bile öngöremeyeceği bu riskler, ciddi tehlikeler barındırıyor.

Sigorta şirketleri tesislerin risk haritasını çıkarıyor

Yangın, sel, fırtına, deprem gibi olası riskler oluşmadan önce öngörülü adım atılmasını sağlayan risk mühendisliği hizmeti veren sigorta şirketleri, atık işleme tesislerine risk yönetimi yeteneği kazandırıyor. Bu tür risklere karşı alınması gereken önlemler sayesinde faaliyetlerine sürdürülebilir bir yapı kazandıran tesisler, kesintisiz bir hizmet verebiliyor. Tesislerin faaliyetlerinin garantörlüğünü üstlenen önleyici sigortacılık, basit ve doğru önlemlerle riskleri bertaraf etmeyi başarıyor. Risk mühendisliği hizmeti kapsamında işletmelerin risk haritasını çıkaran sigorta şirketleri, hazırladıkları analiz ve raporlarla tesislere kılavuzluk ediyor. Tesisler, sigorta şirketlerinin profesyonel bakış açısıyla yangın, sel, fırtına, deprem gibi tüm risklere karşı önlem alabilme şansına sahip oluyor. 

Önleyici sigortacılık işletmelerin olası kayıplarının önlenmesine kılavuzluk ediyor
Önleyici sigortacılık işletmelerin olası kayıplarının önlenmesine kılavuzluk ediyor

Önleyici sigortacılık tesislerle çözüm ortaklığı kuruyor

Turizmden madene, havacılıktan lojistiğe kadar hemen her sektörün faaliyetlerinin kilit noktasını oluşturan önleyici sigortacılık kavramı atık işleme tesislerinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek üzerine kurulu olan önleyici sigortacılık, sadece riskleri hesaplamıyor, aynı zamanda tesislerle risklerin önlenmesine yönelik çözüm ortaklığı kuruyor. Herhangi bir kimyasal patlama ya da yangın halinde atık işleme tesisinin maddi ve manevi zararlarının yanı sıra bu tür faciaların çevreye ve tesisin bulunduğu bölgeye verebileceği zararlar önleyici sigortacılık faaliyetleri ile olası olmaktan çıkıyor. Endüstriyel ve ticari riskler konusunda, hasar önleyici çözümler oluşturularak tesislerin faaliyetlerini kesintisiz sürdürmelerini sağlayan önleyici sigortacılık, iş sürekliliğinin yanı sıra hasarın önlenmesi noktasında işletmeler için kaldıraç etkisi yaratıyor.

İşletmelerin devamlılığını sağlamak açısından kilit görevde

Sigorta sektörünün görevleri arasında ilk sırada yer alan riskleri önlemek, önleyici sigortacılık kavramıyla kendi uzmanlık alanını yarattı diyebiliriz. Her sektör için bir ihtiyaç haline dönüşen önleyici sigortacılık, profesyonel risk mühendislerinin analiz ve verilere dayalı öngörü yeteneği sayesinde işletmelerin geleceğini garanti altına alıyor. Atık işleme tesisleri ülkemizin ekonomisi ve sürdürülebilir çevre açısından nasıl önemli bir role sahipse önleyici sigortacılık da işletmelerin devamlılığının sağlanması açısından kilit öneme sahip. Risk mühendisliği hizmeti, işletmelerin olası risklere karşı değerlendirildiği kapsamlı raporlarla yangın, sel, fırtına, deprem gibi tüm risklere karşı önlem alabilme şansı tanıyor. 

Risk mühendislerinin analiz ve verilere dayalı öngörü yeteneği, işletmelerin geleceğini garantiliyor
Risk mühendislerinin analiz ve verilere dayalı öngörü yeteneği, işletmelerin geleceğini garantiliyor

İşletme körlüğü gideriliyor

Önleyici sigortacılık hizmeti kapsamında sigorta şirketlerinin saha ziyaretleri ile çıkarılan risk analizleriyle atık işleme tesislerinin işletme körlüğü gideriliyor, farkındalıkları artırılıyor ve eksik yönleri tamamlanıyor. Sigorta şirketleri, kapsamlı bir risk yönetimi stratejisinin altın anahtarını sunuyor. Olası risklere karşı farkındalık elde eden işletmeler, henüz yolun başındayken her türlü riske karşı alınması gereken önlemleri devreye alabiliyor. Tesisleri risklere karşı tehlike oluşmadan önce önlem almaya davet eden önleyici sigortacılık, olası hasarlar oluşmadan önce önlem alma prensibiyle atık işleme tesislerini olası felaketler ve ekonomik krizlere karşı koruma altına alıyor.

KAYNAKLAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Sıfır Atık projesi

Hürriyet gazetesi

Sigortacı Gazetesi

Sanayi Gazetesi

Sigorta Medya

Benzer İçerikler

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!