Sağlık turizminin yıldızı parlıyor

Sağlık turizminin yıldızı parlıyor

Türkiye, sağlık turizmi için 10 milyar dolar olan 2023 yılı hedefini şimdiden aştı. Pandeminin ardından hızlı bir toparlanmaya giren sağlık turizminin lokomotifi ise saç ekimi.

Günümüzde, kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleriyle almak amacıyla ülkeleri dışına çıkan yıllık 30 milyon insandan söz ediliyor. Dünyadaki sağlık turizmi harcamaları ise yaklaşık 500 milyar dolar.

Türkiye, sadece dört saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma haiz. Türkiye’nin Türk Hava Yolları gibi dünyada 120 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanı olmak üzere çok sayıda noktaya uçuş yapan bir ulusal havayolu markası var. Bu da turistler açısından ciddi anlamda bir ulaşım kolaylığı demek. Dolayısıyla Türkiye, sağlık turizmi için son derece ideal bir konumda.

Bu bilgiler ışığında, pandeminin etkilerinin atlatılmasıyla birlikte Türkiye'nin 100 milyar dolarlık küresel sağlık turizmi pazarından aldığı payın yeniden yükselişe geçmesi sevindirdi ancak sürpriz olmadı. Sağlık turizmindeki lokomotifimiz ise saç ekimi. Bu operasyonu plastik cerrahi, medikal estetik, onkoloji, ortopedi, diş gibi alanlar takip ediyor.

TÜGİAD’a göre sağlık turistleri, özellikle saç ekimi, diş tedavisi, estetik operasyonlar, onkoloji ve geriatri için Türkiye’yi tercih ediyor.
TÜGİAD’a göre sağlık turistleri, özellikle saç ekimi, diş tedavisi, estetik operasyonlar, onkoloji ve geriatri için Türkiye’yi tercih ediyor.

Farklı kuruluşlar sevindiren veriler

Hizmet İhracatçıları Birliği verilerine bakıldığında tablo daha net ortaya çıkıyor. Buna göre 2021'de Türkiye'ye sağlık amaçlı olarak 643 bin hasta geldi ve sağlık turizmi için gelenler 1,6 milyar dolar gelir bıraktı. 2022'nin ilk altı ayında bu gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artış gösterdi. 2023’te ise sağlık amaçlı 1,5 milyon hastanın daha ülkemize gelmesi hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde çalışan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) sitesindeki daha güncel rakamlara bakıldığında, 2022 yılının ilk çeyreğinde, 284 bin 577 kişinin sağlık hizmeti almak için ülkemize geldiği görülüyor. Bu konuklardan elde edilen gelir ise 332 milyar 212 bin ABD doları. 2022 yılının ikinci çeyreğinde ise sağlık amaçlı gelen 302 bin 177 kişiden elde edilen gelir 436 milyon 212 bin ABD doları. Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği’ne göre ise 2023 hedefi olan 10 milyar dolar çoktan aşıldı.

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) verilerine göre bugün 438,6 milyar dolara ulaşan wellness endüstrisinde konaklama tesisleri 93,4 milyar dolarla ilk sırayı alıyor. Wellness alışverişleri sıralamada 64,8 milyar dolar ile ikinci. Wellness endüstrisi içinde önemli bir paya sahip SPA da büyümesini sürdürüyor. SPA, wellness turizminden yüzde 41’lik pay alıyor. SPA turizmi yıllık ortalama yüzde 11,1, SPA gezi sayısı ise yılda ortalama yüzde 9,6 oranında büyüdü. Dünyadaki SPA konseptleri içerisinde sadece Türkiye’ye özgü olan Türk hamamı ise ayrı bir ilgi görüyor.

En çok ne için geliyorlar

TÜGİAD’a göre de özellikle saç ekimi, diş tedavisi, estetik operasyonlar, onkoloji ve geriatri yani ileri yaşın gerektirdiği bakımlar için gelen sağlık turistleri, kur avantajından da faydalanıyor. En iyi cilt bakımı, diş tedavisi, saç ekimi, burun operasyonu, yüz gerdirme gibi estetik operasyonlar, yaşlı bakımı olan geriatri hizmetleri kaliteli ve hesaplı alınabiliyor. Sağlık turizmi için Türkiye’ye gelen turistler farklı ve ilgilerini çeken lokasyonları da ziyaret ediyor.  

Türkiye'deki turizm sektörü temsilcileri 150 milyon Avrupalı emekliyi konuk etmeyi hedefliyor.
Türkiye'deki turizm sektörü temsilcileri 150 milyon Avrupalı emekliyi konuk etmeyi hedefliyor.

Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) verilerine göre Türkiye son iki yıla bakıldığında sağlık turizmi için yüzde 70 Avrupa’dan, yüzde 30 Arap ülkelerinden konuk ağırlıyor. Yakın kıta Avrupa'sı ülkelerinden İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Fransa, İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerden Türkiye’ye yoğun ilgi var. Daha uzak coğrafyalardan da Kanada, Avusturalya, ABD, Güney Kore, Çin, Japonya ve Hindistan'dan da sağlık turisti akışı sağlanıyor.

Sağlık turizminde 'paket hizmet' dönemi de ilgiyi artıran bir başka etken. Öyle ki sağlık turizmi yapan firmalar son dönemde hastalara, çeşitli işlemler ve ameliyatların yanı sıra otelden havalimanı transferine ve hatta şehir gezisine kadar pek çok imkanı bir arada sunuyor. Bu paketlerle bilet hariç, konaklamadan transfere tüm ihtiyaçlar karşılanıyor. Bu da Türkiye’yi sağlık turizmi için son derece cazip hale getiriyor.

Avrupalı emekliyi bekliyoruz

Avrupa’da yaşanan enerji krizi ve yaşam maliyetlerinin artması sebebiyle de bu kış Türkiye’ye çok sayıda Avrupalı emeklinin gelmesi bekleniyor. Türkiye'deki turizm sektörü temsilcileri 150 milyon civarında olduğu tahmin edilen Avrupalı emekliyi konuk etmeyi hedefliyor. Özellikle herhangi bir işte çalışmayan, farklı bir ülkede yaşamasının önünde engel bulunmayan emekliler, Türkiye'ye gelip hem kışı geçirmek hem de tatil yapmak istiyor. Bu kitleden özellikle SPA merkezlerine büyük ilgi var.

Sağlık turizminde ülkemizin 2023 hedefi 1,5 milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolar sağlık turizmi geliri. 2023’e doğru giderken turizm sektörüne doping ve moral olan sağlık turizminde yeni rekorlara imza atılması, sektörün ortak hedefi ve dileği.

KAYNAKLAR

Sağlık Bakanlığı – USHAŞ

Hizmet İhracatçıları Birliği

TÜGİAD

TÜSATDER

Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği

Benzer İçerikler

İklim değişikliği en çok hangi sektörleri tehdit ediyor?

İklim değişikliği en çok hangi sektörleri tehdit ediyor?

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!