Sel ve yangından nasıl etkilendik?

Sel ve yangından nasıl etkilendik?

İçinde bulunduğumuz yıl olan 2021 büyük yangınlara ve sel felaketlerine tanıklık etti. Ülkemizin güneyinde yaşanan yangın ve Batı Karadeniz sel felaketi sonucunda birçok iş kolu olumsuz bir şekilde etkilendi. Sel ve yangından etkilenen sektörleri mercek altına aldık.

Batı Karadeniz sel felaketi

11 Ağustos günü ile başlayan sel felaketi, yurdumuzun batısını etkisi altına almıştı. Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinde etkisini gösteren sel, su baskını ve heyelan sonucunda toplam 82 kişi hayatını kaybetti. Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edilirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin ülkemiz tarihinin en önemli sel baskınlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise 0 ve 12 Ağustos tarihleri arasında Kastamonu, Sinop ve Bartın’a bağlı bazı bölgelerde metrekareye düşen yağış miktarı bir yıllık toplam yağışın 3’te 2’si olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 21 Ağustos 2021’de yaptığı açıklamada sel nedeniyle Kastamonu’da 71, Sinop’ta 10 ve Bartın’da bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sel felaketinden hangi sektörler etkilendi?

Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinden daha çok esnaf ve küçük çaplı iş yerleri etkilendi. Örneğin Sinop’un Ayancık ilçesinde yer alan Küçük Sanayi Sitesi’nde birçok iş yerinde yıkım meydana geldi. Küçük Sanayi Sitesi esnaflarından biri olan Sabri Yıldırım “Dükkanın içinde dizlerime kadar çamurdaydım. Şimdi böyle temiz olduğuna bakmayın. İstanbul’dan kızım ve oğlum geldi. Üçümüz bu hale getirdik. Asker de çok yardım etti” dedi.

11 Ağustos’ta Ezine Çayı’nın taşması sonucu yaşanan sel felaketi sonrası, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun koordinasyonu ile bakanlıklara ait birimler iş yerlerinin tekrar kurulması için çalışmalarını sürdürüyor. Selde hasar gören iş yeri ve binaların temelleri atılmaya başlandı. 

Batı Karadeniz'deki sel felaketinde en çok etkilenen 5400 nüfuslu Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi oldu.
Batı Karadeniz'deki sel felaketinde en çok etkilenen 5400 nüfuslu Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi oldu.

Özellikle Kastamonu Bozkurt’u vuran felaket, bölgenin balıkçılık faaliyetlerini de etkiledi. Ulusal Kanal’a konuşan bölge balıkçılarından Arif Erol, “Sel ile birlikte her türlü pislik denize aktı. Şu an balık için ağ atma şansımız yok” dedi. Buna ek olarak diğer balıkçılar, denize ağ attıklarında ağlarının parçalandığını ve bu sebeple balık tutamadıklarını da ifade etti. Önüne kattığı her şeyi Karadeniz’e sürükleyen sel felaketi ile balıkçılar aynı zamanda denize sürüklenen kütüklerin de teknelerine zarar verdiğini söyledi. Ayrıca denizde araba, çamaşır ve bulaşık makinesine de denk geldiklerini sözlerine ekledi.

Sinop’un Ayancık ilçesinde de sel nedeniyle denize sürüklenen tomruklar balıkçılık faaliyetlerini engelliyor. Ayancık ilçesinde balıkçılar, tomrukların teknelerinde hasara neden olacağı endişesiyle denize açılamadı. Bu nedenle av sezonuna başlayamayan balıkçılar, dibe batan ve boyları 12 metreyi bulan tomrukların toplanmasını istiyorlar.

Ayancık’ta balıkçılık yapan Şerafettin Çaylı Doğan Haber Ajansı’na “Biz balıkçılar olarak 1 Eylül itibarıyla sezonu açtık. Fakat deniz dibindeki kütükler nedeniyle tedirginlik yaşıyoruz. Biz kıyı balıkçılarıyız. Kıyı balıkçılarının malum olarak tekneleri ahşap ve kıyıya yakın yerlerde avlanıyoruz. Ağlarımız teknelerimiz kadar değerli, ağları kaybetme riskimiz var” dedi. 

Selden etkilenen en büyük sektörlerden biri de balıkçılık oldu.
Selden etkilenen en büyük sektörlerden biri de balıkçılık oldu.

Yangınlardan nasıl etkilendik?

28 Temmuz tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangınları Türkiye’nin birçok bölgesine yayıldı. 12 Ağustos 2021 itibariyle çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi.

Yangınlar sebebiyle birçok sektör faaliyeti sekteye uğradı. Yangınların ülkemizin güneyde meydana gelmesi turizm sektörünü olumsuz bir şekilde etkiledi. Antalya ve Bodrum bölgesindeki birçok otelde konaklayan misafirler tahliye edildi. On binlerce hektarlık alana yayılan yangınlar doğa ile birlikte gelirleri turizme dayalı olan bölge ekonomisini de zora soktu. Yangından etkilenen bölgelerin belediyelerinden hem de turizmcilerden rezervasyonları iptal etmeme çağrısı geldi. Bölge halkının ana geçim kaynağının turizm olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, doğa ile birlikte bölge ekonomisinin de ayakta kalabilmesi için tatil çağrısı yaptı.

Manavgat’ta başlayan ve çevresini etkileyen yangın tarihimizin en büyük orman yangınlarından biri olarak kabul ediliyor.
Manavgat’ta başlayan ve çevresini etkileyen yangın tarihimizin en büyük orman yangınlarından biri olarak kabul ediliyor.

Yangından büyük oranda etkilenen bir diğer sektör ise tarım ve hayvancılık oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan belirlemelere göre Manavgat başta olmak üzere, 259 büyük baş, 2 bin 615 küçükbaş, 20 bini bıldırcın olmak üzere 26 bin 889 baş kanatlı hayvan, bin 417 arı kovanı ve 977 boş arı kovanı telef oldu. Son yıllarda muz üretimiyle dikkat çeken Manavgat ilçesinde 650 dekar büyüklüğünde 22 adet muz, 120 dekar büyüklüğünde 15 adet sebze serası ve 15 bin dekar zeytinlik ile narenciye bahçeleri zarar gördü. 

Benzer İçerikler

“Corpus Sigorta, İstanbul'da acenteleriyle bir araya geldi.”

“Corpus Sigorta, İstanbul'da acenteleriyle bir araya geldi.”

Okyanuslarda SOS: Sular renk değiştiriyor

Okyanuslarda SOS: Sular renk değiştiriyor

Yaşam maliyeti ve iklim krizleri yarışıyor

Yaşam maliyeti ve iklim krizleri yarışıyor

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.

PSM Awards 2020'de yılın en iyileri seçildi.