2021 yılının en büyük doğa olayları

2021 yılının en büyük doğa olayları

2021 yılı başladığı günden itibaren dünyada birçok doğal afete tanıklık etti. Ülkemizin de yüzleşmek durumunda kaldığı bazı doğal afetler büyük mal ve can kayıplarına neden oldu. Yılı sonlandırırken geride bıraktığımız sene boyunca hangi doğal afetlerle karşılaştığımıza bir göz atalım.

Semeru Yanardağı Patlaması

Endonezya’nın en büyük yanardağlarından biri olan Semeru, 4 Aralık’ta harekete geçerek patladı. 3 bin 676 metre yükseklikteki Semeru Yanardağı'nda meydana gelen patlama sonrasında civardaki yerleşim yerleri zarar gördü. Patlama nedeniyle ayrıca birçok hayvan da telef oldu. Son paylaşılan verilere göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 346’ya yükseldi. Zaman zaman harekete geçen yanardağ, etkisini azaltmış olsa da hâlâ lav püskürtmeye devam ediyor.

Avrupa selleri

12 Temmuz 2021 yılında Batı Avrupa’da başlayan, başta Almanya olmak üzere Belçika, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Birleşik Krallık ve Fransa’da etkisini gösteren Avrupa selleri, can ve mal kaybına neden oldu. Afet sonrası büyük bir yıkım yaşayan Avrupa ülkelerinde, birçok ev ve iş yeri zarar görürken toplamda 180 kişi hayatını kaybetti ve 1300 kişi için de kayıp ilanı verildi. Orta Avrupa’da doğu ve batı yönlerindeki yüksek basınç alanı ile Akdeniz’den gelen nemli hava kütlesini yoğunlaştırıp fırtınaya neden olmasıyla başlayan yağışlarda, 150 milimetrelik bir yağış yüksekliği kaydedildi.

Haiti Depremi

14 Ağustos'ta Haiti’de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında, 9 binden fazla kişi yaralanırken 2 bin 189 kişi ise hayatını kaybetti. Ağır hasar alan 136 binden fazla ev ve iş yeri ise tamamen kullanılamaz hale geldi. 2021 yılının en ölümcül doğal afetlerinden biri olarak kabul edilen bu deprem, Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırma Merkezi’nin verilerine göre Enriquillo–Plantain Garden fay hattında gerçekleşti. 

Haiti’de hayatta kalan bazı kişiler, kaybettikleri yakınların gömebilmek için hali hazırda bulunan mezarları kırmak zorunda kaldı. (Fotoğraf: Euronews)
Haiti’de hayatta kalan bazı kişiler, kaybettikleri yakınların gömebilmek için hali hazırda bulunan mezarları kırmak zorunda kaldı. (Fotoğraf: Euronews)

Henri Kasırgası

Atlantik Okyanusu’nda oluşan Henri Kasırgası saatte 120 kilometre hızla Amerika Birleşik Devletleri’nin Rhode Island eyaletini vurdu. Tropikal fırtına seviyesindeki kasırga nedeniyle eyaletin büyük bir kısmını birbirine bağlayan köprüler geçici olarak kapatıldı ve sahil yolları da kullanılamaz duruma geldi. Kasırgayla birlikte başta Rhode Island olmak üzere ABD’nin doğu kıyılarında elektrik kesintileri de yaşandı. Tropikal fırtınayla birlikte, okyanusta oluşan dev dalgalar ve fazla yağış da su baskınlarına yol açtı.

Türkiye Orman Yangınları

28 Temmuz tarihinde Manavgat’ta başlayan ve ülkemizin güney kesimine hızlıca yayılan orman yangınları, cumhuriyet tarihinin en büyük doğal afetlerinden biri olarak kayda geçti. Uzun süre etkisini gösteren ve daha sonra Ege Bölgesi’ne de sıçrayan yangınlarda sekiz kişi hayatını kaybetti, yerleşim yerleri küle döndü ve birçok hayvan telef oldu. 1520’den fazla kişinin de yaralandığı yangınlara 15 yangın söndürme uçağı, 62 helikopter, dokuz insansız hava aracı, bir insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 450 iş makinesi ve 5250 personel ile müdahale edildi.

Batı Karadeniz sel felaketi

Yine cumhuriyet tarihimizin en büyük sel felaketlerinden biri olarak kabul edilen ve özellikle Kastamonu, Sinop ve Bartın’ı etkisi altına alan sel felaketinde, 82 kişi yaşamını yitirdi. 228 kişinin de yaralandığı olayda 16 kişi için de kayıp ilanı verildi. Uzmanlar, sel felaketinin Küre Dağları’nın vadilerinden akan yağmur sularının Ezine Çayı’na ulaşarak debisini yükselttiği ve şehirlere bu şekilde girerek başladığını öne sürdü. Çayın taşmasıyla birlikte meydana gelen sel ve su baskını sonucu su seviyesi bazı bölgelerde dört metreye kadar yükseldi. 11 Ağustos’ta başlayan felaket uzun bir süre etkisini hissettirdi. 

İklim değişikliğinin de Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketine etki ettiği söyleniyor.
İklim değişikliğinin de Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketine etki ettiği söyleniyor.

Fukushima Depremi

Japonya’nın Tohuku kentinin doğusuna etki eden ve 7,3 büyüklüğündeki Fukushima Depremi, 13 Şubat’ta meydana geldi. Depremde bir kişi hayatını kaybetti ve 186’dan fazla kişi yaralandı. Olayda,138 milyar Japon Yeni değerinde maddi hasar oluştu. Fukushima’da bulunan Daiichi Nükleer Santrali’ne yakınlığı sebebiyle radyasyon sızıntısı olasılığından endişe edilse de sızıntının yaşanmaması olayın büyümesini engelledi.

La Palma patlaması

İspanya’nın Kanarya Adaları’na bağlı olan La Palma adasında gerçekleşen volkan patlaması 19 Eylül tarihinde meydana geldi. Bölgede yaşayan yaklaşık 300 kişi patlamadan kısa bir süre sonra tahliye edildi. Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre patlama dördüncü gününden sonra etkisini azalttı. 

Benzer İçerikler

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!