Ukrayna halkından önleyici sigortacılık örneği: Backup Ukraine

Ukrayna halkından önleyici sigortacılık örneği: Backup Ukraine

Rusya- Ukrayna işgalinde binlerce insan hayatını kaybederken ülkenin asırlardır ayakta duran tarihi mirası yok olmaya yüz tuttu. Bu trajedi karşısında Backup Ukraine (Ukrayna'yı Yedekle) adlı bir girişim, tarihi eserlerin yaşama hakkına sahip çıktı. Her türlü riske karşı öngörülü hareket etmeyi mümkün kılan önleyici sigortacılık kavramını akıllara getiren bu girişimle ülkenin tarihi mirasının yok olma riskine karşı önleyici bir adım atıldı.

Rusya’nın ağır bombardımanı altındaki Ukrayna’da bir yandan saldırılar devam ederken ülkenin kültürel birikimini temsil eden sanat eserlerinin güvenli bir yere kaldırılması ve muhafaza edilmesi yönünde başlatılan hareket, Backup Ukraine adlı girişimle farklı bir boyut kazandı. Polycam adlı uygulama sayesinde Rus işgali nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olan kültürel miras alanları 3D modelleme teknolojisiyle kayıt altına alındı. Her an moloz yığınına dönüşebilme riski taşıyan kamuya mal olan eserler, akıllı telefonların kameralarıyla 3 boyutlu taranarak sistemde yedeklendi.

Ukrayna halkı risk mühendisi kimliği kazandı

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Danimarkalı kâr amacı gütmeyen oluşum Blue Shield Danmark, !Ukrayna Mirası Acil Kurtarma Girişimi’ ve ‘Ukrayna Ulusal Tarihi Müzesi’ iş birliğinde Vice Media Group'un yaratıcı ajansı Virtue tarafından tasarlanan Polycam uygulaması, Ukrayna’nın tarihi ve kültürel değerlerinin sigortasını sundu. Ücretsiz olarak indirilen bu uygulama sayesinde on binlerce eserin ebediyete kadar kaybolma ihtimali tümüyle ortadan kaldırıldı. Uluslararası yaptırımlara rağmen ülkede egemenlik kurma konusunda kararlı bir tutum sergileyen Rusya’ya karşı örnek bir dayanışma ve mücadele sergileyen Ukrayna halkı, adeta risk mühendisi kimliği kazandı. 21. yüzyılda direnişin sembolü haline gelen Ukraynalılar, ülkenin dört bir yanındaki tarihi eserleri dijital teknolojinin gücüyle gelecek nesiller için sonsuza kadar sigortalamayı başardı.

Tüm dünyada verdiği mesajlarla dikkat çekti

Sosyal medya aracılığıyla yığınlarca Ukraynalıyı peşinden sürükleyen girişim, tarihi eserlerin dijital olarak arşivlenmesinin ötesinde dünyaya verdiği mesajla da dikkatleri üzerine çekti. Moskova’nın Ukrayna’nın kimliğini reddeden tutumuna web sitesinin açılış sayfasında yer alan şu cümleyle karşılık verdi: “Bir ülkenin kültürel mirasını yok etmek, o ülkenin ulusal kimliğini silmenin en hızlı yoludur. Rusya'nın Ukrayna egemenliğini ve benzersiz ulusal kimliğini sahte bir şekilde inkar etmesi karşısında, ülke tarihinin yıkımını son derece ciddiye alıyoruz.”

Rusya’nın bombalarıyla yok olma tehlikesiyle burun buruna olan eserlerin 3D olarak kayıt altına alınma süreci sürüyor. Kullanıcılar önümüzdeki 5 yılda bombalardan kurtulmayı başaran tüm eserlerin 3D görüntülerini arşive ekleyebilecek. Sosyal medyada etkin bir iletişim süreci yürüten Backup Ukraine, Ukrayna halkını Ukrayna Mirası Acil Durum Kurtarma Girişimi temsilcileri tarafından koordine edilen gönüllü birliklere katılmaya davet ediyor. Eserlerin kayıt altına alınması sırasında tek başına hareket edilmemesi tavsiyesinde bulunan temsilciler, uygulamanın acil çatışma veya tehlike içinde olmayan alanlarda kullanılmak üzere tasarladığını hatırlatarak her koşulda “Önce can güvenliği!” diyor. 

“Bir ülkenin kültürel mirasını yok etmek, o ülkenin ulusal kimliğini silmenin en hızlı yoludur.”
“Bir ülkenin kültürel mirasını yok etmek, o ülkenin ulusal kimliğini silmenin en hızlı yoludur.”

Danimarka UNESCO Ulusal Komisyonu başkanı Elsebeth Gerner Nielsen, yaptığı açıklamada “Savaş, yaşamdan daha fazla yıkıma neden oluyor. Bir ülkenin milli ruhuna geri dönülemez zararlar verebilir. Herhangi bir çatışma ortamında kültürel mirasın korunması oldukça zor. Çünkü devam eden bir savaş sırasında, geleneksel kültürel koruma yöntemleri baskı altına alınıyor. Yenilikçi teknolojiler sayesinde Ukrayna'nın simge yapıları, heykelleri ve anıtlarını dijital olarak da olsa koruma altına alabiliyoruz” diyerek tarihi mirasın korunması yönünde önleyici bir adım attıklarına dikkat çekti.

Risklerin doğru hesaplanması güvence sağlıyor

Sigortacılıkta olası riskler oluşmadan önce öngörülü adım atılmasını sağlayan risk mühendisliği hizmeti veren binlerce Ukraynalı gönüllü, tarihi mirasına sahip çıkarken yaşamın her anında risklerin doğru saptanmasının önemini dünyaya gösterdi. Evde, iş yerinde, seyahatte, araçta her nerede olursak olalım karşılaşabileceğimiz en kötü senaryolar, hayati ve maddi riskler barındırıyor. Bu senaryolar oluşmadan önce alınan önlemler, tıpkı Ukrayna’nın kültürel ve tarihi mirasının yok olmadan önce sonsuza kadar güvence altına alınması gibi yaşamın her anının garantörlüğünü üstleniyor. Maddi ve manevi değerlerimizin garantörlüğünü üstlenen önleyici sigortacılık kavramı, Ukrayna örneğinde de çok acı bir şekilde tecrübe ettiğimiz gibi basit ve doğru önlemlerle riskleri bertaraf etmeyi başarıyor.

Kapsamlı bir risk yönetimi stratejisinin altın anahtarı

Ukrayna’da risk mühendisliğine soyunan binlerce insan, eserlerin bombardımana tutulması ihtimaline karşı bütünsel olarak harekete geçerek 3D koruma katmanı oluşturdu. Onları bir araya getiren Backup Ukraine girişimi, kapsamlı bir risk yönetimi stratejisinin altın anahtarını sundu. İşletmeleri yangın, sel, fırtına, deprem gibi tüm risklere karşı önlem alabilme fırsatının kapılarını aralayan önleyici sigortacılık, asırlardır yaşayan bir tarihi mirasın yaşama hakkının savunuculuğunu üstlendi. 

Backup Ukraine girişimi yok olma riski taşıyan tarihi eserleri, 3D olarak sonsuza kadar sigortaladı
Backup Ukraine girişimi yok olma riski taşıyan tarihi eserleri, 3D olarak sonsuza kadar sigortaladı

Bugün turizmden madene, havacılıktan inşaata kadar hemen her sektörde faaliyet gösteren işletmelerin olası kayıplarının önlenmesine kılavuzluk eden önleyici sigortacılık, profesyonel risk mühendislerinin analiz yeteneği sayesinde işletmelerin geleceğini garanti altına alıyor. Backup Ukraine girişimi Ukrayna’nın tarihi ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılarak yaşatılması açısından nasıl önemli bir role sahipse önleyici sigortacılık da işletmelerin devamlılığının sağlanması açısından kilit görevi görüyor. Özellikle endüstriyel ve ticari riskler konusunda, hasar önleyici çözümler oluşturularak risk oluşmadan, kayıplar yaşanmadan önce önlem alınması iş sürekliliği açısından büyük bir öneme sahip. Risk mühendisliği hizmeti, işletmelerin olası risklere karşı değerlendirildiği kapsamlı raporlarla yangın, sel, fırtına, deprem gibi tüm risklere karşı önlem alabilme şansı tanıyor. 

Risk mühendisliği hizmeti, işletmelerin olası kayıplarının önlenmesine kılavuzluk ediyor
Risk mühendisliği hizmeti, işletmelerin olası kayıplarının önlenmesine kılavuzluk ediyor

Risk oluşmadan önce mi sonra mı?

Önleyici sigortacılık henüz yolun başındayken işletmelerin olası risklere karşı bilinç seviyesinin yükseltilmesi ve işletme körlüğünün giderilmesi açısından büyük kazanımlar sağlıyor. Böylece işletmelerin olası risklere karşı farkındalıkları artırılıyor, alınması gereken önlemler planlı bir şekilde devreye alınıyor. Önleyici sigortacılık, “Risklere karşı tehlike oluşmadan önce önlem almak mı, yoksa risk oluştuktan sonra mücadele etmek mi daha kolay?” sorusunun yanıtına “Öngörülebilir riskler oluşmadan önce önlem alarak olası hasarların önüne geçebilirsiniz” yanıtını veriyor.

Bundan belki 6 ay önce çoğu Ukraynalı, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini öngörememişti. Belki de bir kısmı bunu öngörmüştü ama Moskova’nın ülkenin egemenliğini görmezden gelerek acımasızca binlerce Ukraynalının yaşama hakkını elinden alabileceğine, kültürel mirasını yağmayacağına ihtimal vermemişti. Geldiğimiz son aşamada Rusya karşısında örnek bir direniş gösteren Ukrayna halkı, öngörülü bir şekilde hareket edip örgütlenerek tarihi eserleri Rus bombalarıyla kuşatılmadan önce kayıt altına almayı başardı. Her biri asırlardır dimdik ayakta duran bu eserler Ukrayna halkının duyarlı yaklaşımı ve olası risklere karşı attıkları önleyici adımlarla tarihe ışık tutmayı sürdürecek. Savaşın devam ettiği ülkede çatışma ortamı sona erdiğinde enkazı ortadan kaldırmak belki uzun yılları alacak ama ülkenin manevi değerlerinin temsilcisi kültürel mirası sonsuza kadar varlığını sürdürecek. Ukrayna’nın tarihi ve kültürel değerleri, adeta risk mühendisi gibi hareket eden halkı sayesinde gelecek nesillere aktarılacak.

Ukrayna direnişin sembolü halkı sayesinde tarihi mirasını gelecek nesillere aktarabilecek
Ukrayna direnişin sembolü halkı sayesinde tarihi mirasını gelecek nesillere aktarabilecek

KAYNAKLAR

Washington Post

Hürriyet gazetesi

The Byte

Fast Company

Benzer İçerikler

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılıkta yapay zeka ve makine öğrenimi

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Önleyici sigortacılığa dair 2024 öngörüleri

Mühendislik ve sigorta sektörü

Mühendislik ve sigorta sektörü

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!

PSM’den Corpus Sigorta’ya ve Quick Sigorta’ya 2 ödül!